Sukob u Puntu

Strčić optužio Žica i Gržančića za politikanstvo: ‘Nisu imali primjedbi na radionicama…’

Mladen Trinajstić

Na radionicama i na savjetovanju nije bilo primjedbi na prijedlog proračuna, da bi sad, pred sjednicu Vijeća, njih dvojica medijski istupila s više svojih zahtjeva – govori načelnik Daniel StrčiPUNAT – Reagirajući na istup predstavnika većine u Općinskom vijeću Punta, čelnika OO-a SDP-a Marinka Žica i Gorana Gržančića, prvog čovjeka lokalne organizacije PGS-a te ujedno predsjednika predstavničkog tijela kojim su spomenuti, suprotno načelnikovu prijedlogu proračuna za iduću godinu, najavili uvrštavanje svoga s udvostručenjem vrijednosti stipendija i oslobađanjem roditelja vrtićaraca od potrebe sudjelovanja u troškovima ekonomske cijene predškolskog odgoja, načelnik Daniel Strčić nije skrivao svoje nezadovoljstvo.


– Proračun je bio objavljen na javnom savjetovanju od 12. listopada do 12. studenoga, a uz to sam u nastojanju njegova prezentiranja i usuglašavanja s vijećnicima održao i dvije radionice namijenjene upravo njima. Na prvu radionicu pozvao sam sve članove Vijeća, ali su se odazvali samo vijećnici nezavisne liste Volim Punat. Kako se radionici nije odazvao ni jedan vijećnik koalicije SDP/PGS-a, ponovio sam radionicu samo za njih te je 4. studenoga održan radni sastanak kojem su nazočili samo Žic i Gržančić – rekao nam je Strčić.


Prljavo postupanje


– Nakon radionica, a tijekom i nakon savjetovanja, nije pristigla niti »jedna jedina« primjedba ili novi prijedlog da bi sad, pred sjednicu Općinskog vijeća, spomenuti medijski istupili s više svojih zahtjeva, prijeteći pritom da će u slučaju njihova neuvrštavanja u proračun svoje zahtjeve »progurati« amandmanima. Takav njihov potez mogu samo nazvati politikantstvom i prljavim postupanjem – kaže Strčić.
– Pružio sam im ruku suradnje, omogućio dijalog i suradnju na dobrobit svih naših mještana, a oni, umjesto pravovremenog prezentiranja svojih prijedloga koji bi mogli biti uvršteni u prijedlog proračuna, podnose amandmane pred sjednicu Vijeća. Politikantstvo se potvrđuje i u njihovim navodima da su uvođenje besplatnog vrtića i jaslica te značajno povećanje stipendija planirali i prije lokalnih izbora – kaže nadalje načelnik, napominjući da službeni, javno objavljeni dokument proračunskih projekcija za 2022. i 2023. godinu koji je krajem prošle godine predložio tadašnji načelnik Marinko Žic, a potom i usvojlilo vijeće s »njihovom većinom«, dokazuje da planiranih povećanja stipendija i izdvajanja za predškolski odgoj – nije bilo.


Smanjuju sredstva


– Upravo suprotno, u projekcijama su planirali smanjenje iznosa za stipendije za 20 posto, odnosno za 50 tisuća kuna godišnje. Žic i Gržančić prezentirali su svoje ideje kao pomoć mještanima i obiteljima zbog porasta životnih troškova, ali nisu konkretizirali kome novac planiraju oduzeti. Oni tako predlažu smanjenje sredstava sportskim udrugama za 50 tisuća kuna, odnosno za 20 posto, a udrugama civilnog društva kane smanjiti izdvajanja za 80 tisuća kuna, odnosno za 40 posto. Potpuno pak izbacuju financiranje projektne dokumentacije vrijedne 85 tisuća kuna za staro kino, kao i 60 tisuća kuna namijenjenih uređenju igrališta i parkirališta kraj crkve s desetak novih parkirališnih mjesta. Smanjuju i naknadu za novorođenčad za 45 posto, odnosno 100 tisuća kuna te režu i planirana sredstva za rekonstrukciju stare škole u Staroj Baški koju smo prijavili na fondove EU-a. Izbacuju i sufinanciranje višegodišnjih sadnica u vrijednosti 25 tisuća kuna, ali i 20 tisuća kuna namijenjenih troškovima snimanja i javnog objavljivanja sjednica Općinskog vijeća, što sam u svoj prijedlog uvrstio po uzoru na Grad Rijeku i PGŽ – ističe Strčić.