Tradicionalna manifestacija

Stotinjak sudionika na 31. Danima Frane Petrića

Walter Salković

Otvorena velika međunarodna kulturno-znanstvena manifestacija u organizaciji Hrvatskog filozofskog društvaCRES – U hotelu Kimen svečano su otvoreni 31. Dani Frane Petrića, međunarodna kulturno-znanstvena manifestacija koju organizira Hrvatsko filozofsko društvo u suradnji s Gradom Cresom.


Okupljenim sudionicima skupa, a najavljeno ih je stotinjak iz 14 zemalja, obratili su se predstavnici organizatora, predsjednik Hrvatskog filozofskog društva prof. dr. Hrvoje Jurić i predsjednik Programskog odbora prof. dr. Boško Pešić, te u ime domaćina direktorica hotela Mirjana Rupčić, direktorica TZ-a Željka Stašić i gradonačelnik Cresa Marin Gregorović.


Skup je službeno otvorila zamjenica župana Marina Medarić, predstavnica Primorsko-goranske županije koja je i ove godine jedan od pokrovitelja manifestacije, uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja te predsjednika Zorana Milanovića.
– Drago mi je što ovo događanje već 31 godinu plijeni pažnju i da je postalo jedno od najvažnijih događanja ove vrste u ovom dijelu Europe, a za nas je bitno jer decentralizira kulturni život te doprinosi revitalizaciji naših otoka. Mi smo otočani ponosni na svoju kulturu i povijest pa je ovo prilika da se upoznate s našom kulturno-povijesnom baštinom.


Volimo ovaj naš mediteranski otok i renesansni štih koji on nudi i sigurna sam da ćete pronaći vremena da ga upoznate. Drago nam je što ova konferencija šalje iste poruke kao i u svojim počecima, poruke tolerancije, mira i slobode mišljenja, u vrijeme kad rat ponovo bjesni Europom.


Te su poruke uvijek važne i dobro ih je poslati i ovom prilikom s našeg otoka – rekla je u svom obraćanju dožupanica Marina Medarić te proglasila skup otvorenim.


U nastavku programa prvo plenarno predavanje održao je bosanski filozof s britanskom adresom Predrag Finci koji je govorio o promjenama u suvremenoj umjetnosti, nakon čega je uslijedilo predstavljanje dviju novih Fincijevih knjiga, »Emigrantska slikovnica« i »Prošle godine u Barnetu«.


Cjelodnevni rad simpozija nastavljen je u tri paralelne sekcije na hrvatskom i engleskom jeziku, a navečer je održana prezentacija recentnih hrvatskih filozofskih izdanja te monografije o hrvatskom umjetniku, ilustratoru i crtaču stripova Dubravku Matakoviću.


Kako je već uobičajeno, i ovogodišnji Dani Frane Petrića sastoje se od dva simpozija, prvi pod nazivom »Iskustvo umjetnosti«, a drugi na stalnu temu »Hrvatska filozofija i kultura u interakciji i kontekstu«, te niza popratnih događanja.


Manifestacija traje do subote, a osim filozofskih rasprava u hotelu Kimen na programu su, u utorak u Palači Moise, razgovor s hrvatskom umjetnicom Vlastom Delimar koja će predstaviti svoju autobiografsku knjigu »Voćarska 5«, a u četvrtak u Creskom muzeju okrugli stol »Cres u renesansi«.