OTOČNA INFRASTRUKTURA

Stižu novi vezovi i bolji uvjeti u lukama u Cresu, Martinšćici i Valunu

Walter Salković

Uređena zapadna obala donijela je novu vizuru tom dijelu creske lukeNeke od najvećih investicija u otočnu infrastrukturu vezane su uz izgradnju i rekonstrukciju luka i lučica kojih na Cresu, kao najvećem hrvatskom otoku, ima podosta. Županijska lučka uprava Cres upravlja lučkim područjem površine 514.178 četvornih metara, od čega je kopneni dio 38.204, a morski akvatorij 475.974 četvorna metra. Najveći dio tog lučkog područja zauzimaju trajektne luke Merag i Porozina, a ostatak se odnosi na luku Cres s izdvojenim lučkim bazenom Grabar, te luke Martinšćica, Valun i Beli u kojima Županijska lučka uprava Cres raspolaže sa 630 vezova, 532 stalna i 98 sezonskih. Sveukupna dužina operativnih obala o kojima se brinu lučki redari iznosi 1.200 metara.


Zapadni dio luke Cres


Projektom rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres, najvećim dosad realiziranim projektom na području Grada Cresa i jednim od najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije, izgrađen je vanjski lukobran ukupne dužine 185 metara te je uređeno 280 metara rive. U taj je projekt do 2021. godine uloženo gotovo 40 milijuna kuna, od čega je 30 milijuna kuna bilo bespovratnih europskih sredstava, pet milijuna osiguralo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, dok je ostatak financiran sredstvima Primorsko-goranske županije i Županijske lučke uprave Cres, nositelja projekta.


Upravo je u tijeku treća i posljednja faza tog projekta koja bi trebala biti dovršena do kraja ožujka, a njome će creska luka dobiti još i unutarnji gat dužine 107 i širine 2,4 metra čime će se dobiti oko 260 četvornih metara nove kopnene površine unutar lučkog akvatorija s mogućnošću priveza 33 plovila većih dimenzija.
Izvođač radova je riječka tvrtka BSK Commerce, projektantski nadzor povjeren je poduzeću MareCon iz Rijeke, a stručni nadzor i koordinacija zaštite na radu Rijekaprojektu. Investitor je Županijska lučka uprava Cres koja je za treću fazu projekta ukupno vrijednu oko milijun eura osigurala sufinanciranje od Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture s 350.000 eura te 70.000 eura od Primorsko-goranske županije.


– Uređena zapadna obala donijela je novu vizuru tom dijelu creske luke i omogućila siguran prihvat linijskih putničkih brodova, a izgradnjom unutarnjeg gata riješit će se problem nedostatka ribarskih i komunalnih vezova za plovila većih dimenzija lokalnog stanovništva. Izgradnjom unutarnjeg gata u cijelosti će biti dovršen projekt dogradnje luke Cres te će se povećati njezine sigurnosne karakteristike i urediti urbani prostor luke u cjelini, objasnio je Anton Opatić, ravnatelj Županijske lučke uprave Cres.


Stara creska luka


Čim se završi s projektom dogradnje zapadnog dijela luke, kreće se s uređenjem stare creske luke u kojoj vez trenutno imaju 224 plovila. Sve barke iz luke morat će se ukloniti, a dogovoreno je da će se to činiti u fazama, trećinu po trećinu luke. Potom će se iz podmorja ukloniti postojeći dotrajali sidreni sustav i počistiti svi predmeti koji se tamo nalaze, gdje je to potrebno produbit će se akvatorij kako bi se svim plovilima osigurale dostatne dubine za privez te će se postaviti nova sidrišta, a postojeći željezni prstenovi za vezivanje plovila i ljestve zamijenit će se pocinčanima. Posebno će atraktivan biti najstariji dio luke, srednjovjekovni mandrač, koji će se osvijetliti prigušenom podvodnom rasvjetom, a kod vraćanja plovila u njemu će mjesto dobiti samo tradicionalne drvene barke. Tako će taj dio luke biti svojevrsni muzej na otvorenom u kojem će se moći vidjeti dio creske tradicijske pomorske baštine.Projekt uređenja creske luke vrijedan je oko pola milijuna eura, a izvođač radova bit će riječka tvrtka BSK Commerce, dok će nadzor provoditi MareCon. Ugovoreni rok dovršenja radova je šest mjeseci. Manji dio ovog projekta odnosi se na uređenje platoa u luci Valun na kojem će se postaviti kamena kućica za lučkog redara.


Valun i Martinšćica


No, to nije sve što se planira za valunsku luku. Još 2016. godine započelo se s pripremom projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju luke Valun, a u međuvremenu je dobivena i građevinska dozvola. Predviđena je fazna izgradnja, a u prvoj fazi Valun će dobiti novi lukobran dužine 80, a širine pet metara. Procjenjena vrijednost prve faze je oko 9,3 milijuna eura, a u planu je financiranje europskim sredstvima iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.


Županijska lučka uprava Cres ima spreman i projekt rekonstrukcije i dogradnje luke otvorene za javni promet u naselju Martinšćica, te za njega aktiviranu građevinsku dozvolu. Procijenjena vrijednost faze B i E projekta je nešto više od 10 milijuna eura, a financirao bi se najvećim dijelom europskim sredstvima i čeka se raspisivanje natječaja, najvjerojatnije tijekom 2024. godine. Faze B i E sastoje se od izgradnje zaštitnog operativnog lukobrana sa školjerom dužine oko 90 metara, betonskog gata od 70 metara, manipulativnog platoa, te novog obalnog zida ukupne dužine 312 metara. Time bi se omogućio zaklonjen i siguran pristup brodovima u luku te uredio pješački put do centra naselja.


Županijska lučka uprava Cres, prema riječima ravnatelja Opatića, ima planove i za budući razvoj otočne lučke infrastrukture, kao što su proširenje luke Beli, te uključivanje privezišta u naselju Miholašćica u lučki sustav. Potrebna dokumentacija se kontinuirano priprema, projekti se usklađuju s Gradom Cresom i mjesnim odborima, a realizacija će ovisiti o sredstvima koja će biti na raspolaganju.