Zabavno i edukativno

STEM U VRTIĆU Mali Opatijci u programu robotike i programiranja

Marina Kirigin

Velika prednost STEM radionica je razvijanje logičko-matematičkih kompetencija – ističu iz DV-a OpatijaOPATIJA – »STEM u vrtiću« kraći je program robotike i programiranja za djecu od 5 do 7 godina kojim je obogaćen odgojno-obrazovni rad u Dječjem vrtiću Opatija. Dio je to EU projekta »Dječji vrtić Opatija – suvremeni vrtić za suvremenu obitelj« koji se provodi po modulima: robotika, programiranje i kodiranje, dizajn thinking i inovacije te znanstveni pokusi. Program koji je krenuo u listopadu pokazao se zanimljivim za djecu, što zbog pristupa i načina rada, tako i zbog same edukativne opreme i edukatora, ističu u opatijskom vrtiću.


– Ove zabavne i edukativne radionice djeca obožavaju zbog moderne edukativne opreme i samog odgojno-obrazovnog pristupa edukatora, a roditelji ih rado upisuju, svjesni pozitivnih ishoda rane STEM edukacije. Kroz »hands on« pristup i velik broj najnovije opreme svako dijete usvaja digitalne vještine na edukativnom robotiću, tabletu i velikom broju suvremene didaktičke opreme. Velika prednost STEM radionica je razvijanje logičko-matematičkih kompetencija. Zahvaljujući edukativnoj tehnologiji, čija je uloga sve izraženija u trenutnoj situaciji, program »STEM u vrtiću« u DV-u Opatija i partnerskom vrtiću Bambi iz Vrbovskog odvija se online – istaknuto je na web stranicama Dječjeg vrtića Opatija. Program provodi Institut za STEM edukaciju i afterschool programe koji okuplja STEM edukatore koji su se strastveno posvetili ranoj edukaciji djece u STEM području.


– Danas kada su djeca u svakom trenutku izložena tehnologiji, cilj nam je omogućiti im da kroz igru razviju kritičko mišljenje, da zavire iza ekrana i otkriju što se tamo krije, potaknuti ih na kreativno rješavanje problema i »design thinking«, razvijati logičko-matematičke kompetencije od najranije dobi i osnove programiranja kako bi umjesto konzumenata sadržaja postali mali inovatori i kreatori. U suradnji s Institutom za STEM edukaciju i afterschool programe iz Zagreba koji je pri MZO-u verificirao kraći program »STEM u vrtiću«, naš vrtić započeo je u listopadu s prvom generacijom obrazovanja malih robotičara, a ovaj program poseban je po tome što povezuje znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku kako bi se djeca cjelovito razvijala, stvarala i istraživala uz zabavu i igru – ističu na web stranicama opatijskog vrtića.