Lubenice

Stanovnici jednog od bisera Jadrana u strahu: “Nove investicije devastirat će ono po čemu nas cijeli svijet zna”

Walter Salković

Cvetko Kuljanić govorio je na skupu u ime mještana / Foto: W. SALKOVIĆ

Cvetko Kuljanić govorio je na skupu u ime mještana / Foto: W. SALKOVIĆ

Argument zagovornicima gradnje je da bi planirane investicije potaknule revitalizacijuLUBENICE – Nedostajale su još samo vile i motike pa da subotnje okupljanje u Lubenicama poprimi izgled prave seljačke bune. Prijetilo se kamenjem i upućivale teške riječi predstavnicima investitora, zagrebačke tvrtke Fil-Adria Turist, koja planira izgraditi kamp na oko kilometar udaljenosti od tog svjetski poznatog otočnog mjesta smještenog na litici iznad mora.


Na inicijativu lokalne udruge Ruralna otočna grupa – Muzej ovčarstva i Mjesnog odbora, a u suradnji s investitorom, u nekadašnjoj školskoj zgradi organizirano je predstavljanje projekta kako bi se razjasnila mnoga pitanja koja muče lokalno stanovništvo. Iako se stalne žitelje Lubenica, nažalost, može nabrojati na prste jedne ruke, oko lubeničke škole se okupilo čak pedesetak osoba porijeklom vezanih uz Lubenice ili iz drugih razloga zainteresiranih za informacije o projektu pa se sastanak održao ispred zgrade škole. Organizatori su namjeravali prvo održati prezentaciju, a potom omogućiti postavljanje pitanja, ali nestrpljivi otočani krenuli su s pitanjima i prije održane prezentacije.


Brinu o tradiciji


Uvodno je u ime investitora okupljene pozdravio Goran Filipović, ujedno izvršni direktor malološinjske Jadranke koja, kako je naglasio, već više od 70 godina nosi isto ime, što je dokaz da kod njih brinu o tradiciji. Podsjetio je na velike investicije kojima je Jadranka podizala kvalitetu svojih hotela, ali i ulagala u infrastrukturu od koje su koristi imali svi građani.
– Projekt u Lubenicama nastavak je investicijskog ciklusa kojim želimo unaprijediti prostor u kojeg ulažemo, poštujući sve norme koje postave konzervatori i koje se tiču zaštite prirode i okoliša. U prirodi čovjeka je uvijek da stvara, ne da razara, ali ako kod vas postoji skepsa ili nedoumica, nitko ništa neće raditi na silu – kazao je Filipović.


Iz publike se prvi javio Marin Miočić-Stošić iz Rijeke, za sebe rekavši da je glasnogovornik malog čovjeka te upitao Filipovića koje će razaranje biti vezano uz stvaranje o kojem je govorio, hoće li to biti žičara koja se spominje u planovima ili proširenje prometnice za Lubenice i rušenje stoljetnih suhozida koji je omeđuju. Filipović je odgovorio da niti žičara, a niti proširenje ceste nisu dio planova za izgradnju kampa te dodao da bi za njega rušenje tih suhozida bilo kao da se sruši zagrebačka katedrala.


Riječ je potom uzeo mještanin Cvetko Kuljanić i predstavnike gradskih vlasti upitao kako imaju obraza pogledati ljude u oči jer nisu prije došli objasniti da će se graditi kamp. Dodao je da nije problem samo u kampu već i u kućama koje je tvrtka Fil-Adria Turist kupila u samim Lubenicama. Kuljanić smatra da će sve te investicije devastirati izgled Lubenica koje su poznate u svijetu takve kakve jesu. Na njegovu raspravu se nadovezao predsjednik Gradskog vijeća Marčelo Damijanjević te objasnio kako je došlo do ideje da se pokraj Lubenica gradi kamp.


Plan razvoja turizma


– Primorsko-goranska županija je 2003. godine pokrenula glavni plan razvoja turizma u županiji, obuhvativši sve gradove i općine. Nije se radilo preko noći, angažirali su eminentne stručnjake koji su dvije godine analizirali svako područje te konačno predložili da se u blizini Lubenica napravi kamp, ali ne autokamp, s kapacitetom od 200 osoba. Argument im je bio da bi takav mali kamp u blizini potaknuo revitalizaciju Lubenica. Kamp je 2006. uvršten u Prostorni plan županije, a zatim i u Prostorni plan Grada Cresa i od tada postoji mogućnost njegove gradnje – rekao je Damijanjević i podrobnije objasnio složene procedure donošenja prostorno-planske dokumentacije te naglasio da tijekom izrade takvih planova svi zainteresirani imaju priliku dati svoje prijedloge i primjedbe.


– Lani je odluka o izradi urbanističkog plana jednoglasno usvojena na Gradskom vijeću, pa ako je netko potkupljen, onda su potkupljeni svi gradski vijećnici i svi mjesni odbori od 2003. godine do danas – zaključio je Damijanjević.
Nakon 45 minuta rasprave konačno je došao red na prezentaciju kojom je sastanak i trebao započeti.


Amira Čaušević, Vedran Đozlić i Suzana Banek Pisk iz Arta Projektiranja predstavili su projekt kampa, ali i planove za uređenje osam zgrada koje je Fil-Adria Turist kupila u Lubenicama. Naglasili su da se radi o malom kampu, kapaciteta manje od 200 osoba, koji će zauzeti površinu od 2.000 metara četvornih i biti gustom šumom u potpunosti zaklonjen od pogleda. Uz recepciju, restoran i sanitarni čvor imat će pedesetak glamping šatora i kućica smještenih između drveća, pa i na drveću. Sve zgrade će biti montažne, a koristit će se isključivo prirodni materijali za gradnju. U sredini kampa nalazit će se prirodni bazen, svojevrsno jezerce, a uz njega dječje igralište. Unutar kampa neće biti vozila već će gosti svoja prijevozna sredstva morati ostaviti na parkiralištu koje će se urediti 200-300 metara udaljeno od kampa, a do svojih smještajnih jedinica moći će doći električnim vozilima.


Segment oživljavanja


– Kamp je jedan od segmenata oživljavanja ovog kraja, ali drugi prateći sadržaji, kao što su trekking staze, kulturna ponuda, kao i prometno rješenje pristupa Lubenicama dijelovi su puno šire priče revitalizacije Lubenica – rekla je arhitektica Amira Čaušević, a njezina kolegica Suzana Banek Pisk predstavila je planove za obnovu kuća u Lubenicama koje je kupila ista tvrtka. U njima se predviđa uređenje manjih ugostiteljskih objekata, umjetničke galerije, info punkta, smještajnih kapaciteta za zaposlenike kampa i sličnih sadržaja koji će upotpuniti ponudu Lubenica za goste kampa, ali i druge posjetitelje Lubenica.


Pitanja iz publike odnosila su se na prometne probleme s pristupom Lubenicama ljeti, načinu na koji će se riješiti kanalizacija i vodoopskrba te potencijalne promjene u vegetaciji, no na ta pitanja arhitekti nisu imali odgovore, iako su rekli da su ih svjesni, već je njihovo rješavanje zadatak nadležnih institucija.


Nakon prezentacije u zgradi škole opet se izašlo na otvoreni prostor gdje su čekali oni koji prezentaciju nisu pogledali, ali su odmah nastavili s protivljenjima samoj ideji gradnje kampa. Na kraju je Mario Šlosar još jednom pozvao sve prisutne da pisane primjedbe ostave u za tu svrhu pripremljen sandučić.