U ETERU

“Spajalica” putem radio-valova spaja korisnike krčkog Centra za rehabilitaciju sa slušateljima

Mladen Trinajstić

Uredništvo Spajalice stiglo je u studio Radija OK lociranom u Krasu u Općini Dobrinj / Foto M. TRINAJSTIĆ

Uredništvo Spajalice stiglo je u studio Radija OK lociranom u Krasu u Općini Dobrinj / Foto M. TRINAJSTIĆ

Petnaestominutna emisija krenula je u listopadu prošle godine, emitira se jednom mjesečno, osmišljavaju je i realiziraju korisnici Centra uz pomoć profesionalaca s radija OK, a sve s ciljem osvješćivanja društva o postojanju osoba s intelektualnim poteškoćama, o izazovima njihove svakodnevice te bolje integracije u društvoKRK U krčkoj dislociranoj jedinici Centra za rehabilitaciju Rijeka, ustanovi koja u osnovnim postulatima svog djelovanja ima promicanje i razvoj usluga podrške osobama s intelektualnim teškoćama, već neko vrijeme redovan rad obogaćuju i sadržajno dopunjavaju nizom novih, često nekonvencionalnih sadržaja i aktivnosti koji svrhu i cilj imaju korisnicima te ustanove, kao i njihovim obiteljima, život činiti kvalitetnijim, sadržajnijim i bogatijim.


Spontana ideja


Kroz njihovo aktivno uključivanje u društvenu dinamiku svakodnevnog života zajednice u kojoj i sami žive, svakodnevni rad na širenju kulture poštovanja i vrednovanja ljudskih prava i promoviranju mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama i pridruženim tjelesnim ograničenjima, ustanova na Krku promiče te vidljivom i bitnom čini potrebu poštovanja i uvažavanja različitosti, odnosno poštovanja časti i dostojanstva života svih članova lokalne zajednice, tako i onih s intelektualnim teškoćama.


Na poziv radne instruktorice za aktivnosti svakodnevnog življenja te ujedno voditeljice programa koji se provode u krčkoj dislociranoj jedinici te riječke ustanove, Albine Jerić, u sjedištu otočne radijske postaje Radio OK posvjedočili smo uspjehu još jedne upravo takve inicijative – projekta kreiranja i realiziranja radijske emisije koju korisnici Centra već neko vrijeme zajednički stvaraju i javnosti predstavljaju uz pomoć radijskih novinara i urednika te lokalne radijske kuće.


Odličan primjer svrhe lokalnog medija 


– Prijedlog voditeljice Jerić da zajednički osmislimo i proizvedemo radijsku emisiju koju će voditi i sadržajima puniti korisnici ustanove koja skrbi o osobama s intelektualnim poteškoćama uistinu nije bilo nešto na što je bilo koga s naše strane trebalo nagovarati, rekao nam je Nikola Parčić, glavni i odgovorni urednik otočnoga radijskog tima.


– Spajalica se odmah pokazala punim pogotkom i upravo idealnim pokazateljem svrhe postojanja lokalnih medija koja, po našem shvaćanju posla kojim se bavimo, nije samo informiranje slušatelja, već i njihovo uključivanje u naš program. Kroz ovu emisiju pokazali smo i još jednom dokazali da potičemo i pomažemo rad svih onih koji život članova ove otočne zajednice, u ovom slučaju jedne posebno ranjive skupine, nastoje učiniti bogatijim i kvalitetnijim, zaključio je Parčić. Direktor Radija OK uvjeren je bio i da će s vremenom i iskustvom koje svi uključeni u ovaj program stječu, Spajalice postajati sadržajima sve bogatije i sadržajnije emisije, zbog čega će slušateljima biti još zanimljivije i atraktivnije.

– Inicijativa pokretanja radijske emisije nastala je zapravo sasvim spontano, kao jedan od ciljeva mog rada na uključivanju korisnika Centra u lokalnu zajednicu i to kroz nastojanja stvaranja društvene dinamike i interakcije naših korisnica i korisnika s okruženjem, kaže nam Albina Jerić, dodajući da svakodnevni život, bez obzira govorimo li o sportu, medijima, zabavi i druženjima za korisnike usluga ove ustanove donosi nove izazove i spoznaje kroz koje se svi obogaćuju i šire svoja znanja, iskustva i vještine.


– Tako smo i kroz ideju pokretanja radijske emisije program koje bi, uz pomoć novinarskih profesionalaca, osmišljavali i realizirali naši korisnici, i njima, ali i cjelokupnom društvu željeli ponuditi nove sadržaje te informacije koje za cilj imaju osvješćivanje društva o postojanju osoba s intelektualnim poteškoćama, o izazovima njihove i svakodnevice njihovih obitelji te u konačnici pridonošenje nastojanjima njihove još bolje integracije u društvo, nastavlja Jerić.


Brojni gosti


– Prijedlog koji sam lani iznijela vodstvu Radija OK, na moje i oduševljenje naših korisnika, odmah je pao na plodno tlo te su se naši otočni radijski novinari spremno odazvali našem pozivu započevši pripremati i snimati radijsku emisiju koju samo nazvali Spajalica, a koja se jednom mjesečno još od listopada prošle godine emitira na valovima ove radijske postaje. Tri do sad realizirane takve emisije, koje su nastale uz pomoć direktora otočnog radija Nikole Parčića i radijske novinarke Gordane Gržetić, donijele su ogromnu količinu zadovoljstva i uzbuđenja našim korisnicima, među kojima i onima koji su u nekim segmentima tog programskog sadržaja preuzeli ulogu novinara i voditelja, nastavlja naša sugovornica.


Do sada su realizirane tri Spajalice / Snimio M. TRINAJSTIĆ


– U dosad emitiranim Spajalicama, koliko znamo jedinoj takvoj emisiji na našoj radijskoj sceni, ugostili smo i brojne goste, kako iz redova naše ustanove, tako i ustanova koje nas pomažu i podržavaju, posebice Caraitasa Krčke biskupije. U skorijoj budućnosti, slijedeći ideje i želje našeg »kućnog uredništva«, u petnaestominutnoj emisiji kojom predstavljamo naš rad i sve ono što nastojimo činiti, planiramo ugostiti i brojne druge viđenije goste, među kojima i krčkog gradonačelnika Darija Vasilića, ali i predstavnike tvrtki koje nas već godinama prate i pomažu, koji su nam dragi prijatelji i podupiratelji, na različite načine, objašnjava nam voditeljica krčke dislocirane jedinice Centra za rehabilitaciju Rijeka.


Za našeg druženja s novinarskim timom ove ustanove svjedočili smo njihovom prvom obilasku i razgledu radijskog studija Radija OK, lociranog u Krasu na području Općine Dobrinj. Ondje su svoje novopečene suradnike i suradnice ugostili i sve sadržaje tog objekta predstavili direktor Parčić i novinarka Gržetić. Sve dosadašnje emisije, naime, realizirne su snimanjem programa u prostorijama krčkog Centra pa je prvi izlazak na teren i posjet studiju u kojem se stvara svakodnevni program popularne otočne radijske postaje njenim posjetiteljima bio uistinu posebno, vrijedno i poučno iskustvo.