ANDRINJA

Sopca Marijana Orlića-Senkića Puntari nagradili za životno djelo

Mladen Trinajstić

Dobitnik nagrade za životno djelo Marijan Orlić Senkić i načelnik Daniel Strčić / Foto Mladen Trinajstić

Dobitnik nagrade za životno djelo Marijan Orlić Senkić i načelnik Daniel Strčić / Foto Mladen Trinajstić

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Punta uručene nagrade laureatimaSvečanom sjednicom Općinskog vijeća u Puntu je danas obilježena i proslavljena Andrinja, Dan općine i župe Punat. I ovoga puta općinsko slavlje Andrinje bilo je popraćeno višednevnim programom, a današnja svečanosti u puntarskom Narodnom domu na kojoj su se okupili žitelji Punta i Stare Baške predvođeni čelništvom svoje lokalne uprave, u društvu s brojnim gostima i uzvanicima, bila je njegov najsvečaniji dio.


Čuvari tradicije


Ova je svečanost bila i prilika da se uruče nagrade i priznanje svima koji su ostavili trag u puntarskoj svakodnevici te pridonijeli kvaliteti i sadržajnosti života Puntara i Starobašćana.


Iz ruku predsjednika Općinskog vijeća, dr. Gorana Gržančića i općinskog načelnika Daniela Strčića, nagrada Općine Punat za životno djelo uručena je Marijanu Orliću- Senkiću, zbog njegova višedesetljetnog djelovanja na očuvanju nematerijalne kulturne baštine, a koje, naglašeno je, predstavlja izuzetan i osobito vrijedan doprinos razvoju te krčke općine u području kulture.
Marijan Orlić Senkić jedan je od najiskusnijih krčkih sopaca, zaljubljenik u otočnu glazbenu baštinu, sopnju sopila, ali i kanat koji ga prati kroz cijeli život. Jedini još danas izrađuje sopile kojima se služe svi sopci s područja Primorja i Istre.


Do danas je izradio više od četiri stotine pari tih tradicijskih instrumenata, a napisao je i knjigu notnih zapisa s nosačem zvuka »Dvojkinje«, čime je zabilježio tradicijsku glazbu stoljećima njegovanu na otoku Krku i učinio je dostupnom budućim generacijama.Godišnjom nagradom ovjenčano je Kulturno umjetničko društvo Punat, u povodu obilježavanja 50 godina kontinuiranog rada na očuvanju kulturne baštine Punta, otoka Krka i Hrvatske. KUD Punat, koji su u ovoj prilici predstavljali njegov predsjednik Branko Karabaić i Stanko Mihajlović, umjetnički direktor i koreograf, osnovano je u travnju 1973. godine, a danas djeluje u tri svoje sekcije: folklornoj, tamburaškoj i muškoj klapi.


Repertoar folklorne grupe čine plesovi iz svih krajeva Hrvatske s posebnim naglaskom na plesovima otoka Krka. KUD-ovci se posebno diče autentičnošću krčkih tanaca kojih su vjerojatno ponajbolji interpreti u zemlji.


Sportski ponos


Godišnja nagrada Općine Punat zasluženo je pripala i Franu Bonifačiću zbog njegovih iznimnih dostignuća i rezultata postignutih u atletici, na međunarodnoj i državnoj razini, koji predstavljaju osobito vrijedan doprinos razvoju Općine Punat u području sporta.


Mladi puntarski atletičar, član Atletskog kluba Krk, u sastavu reprezentacije Hrvatske na prvenstvu Balkana održanom proteklog ljeta u Srbiji osvojio je zlatnu medalju u desetoboju. Osvajač je i trećeg mjesta u disciplini 110 metara s preponama te u disciplini skoka u vis na Prvenstvu Hrvatske za seniore i seniorke održanom u Karlovcu.


Godišnja nagrada Općine Punat u ovoj je prilici uručena i Denisu Županecu, povodom osvojene srebrne medalje na svjetskom prvenstvu u sportskom ribolovu s morske obale. Sa Svjetskog prvenstva u sportskom ribolovu, održanom u tuniskom Hammametu, Županec se kao reprezentativac Hrvatske u sportskom ribolovu kući vratio ovjenčan srebrom.Zahvalnica Općine Punat pripala je Mažoretkinjama otoka Krka, udruzi koja je nagrađena za njihovu i više no uspješnu organizaciju Državnog prvenstva mažoretkinja i Mažoret kupa nacija u upriličenog proteklog proljeća u Puntu.


Natjecanja organizirana u suradnji s Mažoret savezom Hrvatske i TZO-om Punat u to su otočno lokalno središte privukla čak 1.500 sudionica. Otočne su mažoretkinje pritom ostvarile sjajan uspjeh osvajanjem medalja u gotovo svim kategorijama u kojima su se natjecale.


Također, zahvalnicama su na andrinjskoj svečanosti nagrađeni i Niko Maravić te Rea Hunjadi, za ostvarene sportske uspjehe u streličarstvu. Maravaić je na u Kutini održanom Državnom prvenstvu za djecu do 14 godina osvojio je zlatnu medalju među dječacima u kategoriji gologa luka, dok je Hunjadi osvojila brončanu medalju, a niz odličja kući su oboje donijeli i s natjecanja održanih u Sesvetama i gradu Krk, gdje je ujedno i sjedište njihova Streličarskog kluba »Mauara kal«.


Najstariji pčelar


Zahvalnicom je nagrađen i Vladimir Mrakovčić, »na račun« njegove dugogodišnje aktivnosti u udruzi pčelara »Kadulja otok Krk«, ali i činjenice da je danas najstariji aktivni član tog udruženja te najstariji pčelar na području PGŽ-a.Zahvalnica je pripala i Damjanu Poloniju, Juri Zeku i Vinku Mihajiću koji su pravodobnom reakcijom spasili mještane i spriječili nastajanje štete na imovini od nasrtaja divlje svinje. Podsjetimo, spomenuti je prisebni trojac početkom svibnja u jutarnjim satima hrabro i vješto golim rukama svladao divlju životinju koja je zalutala u jednu puntarsku trgovinu.


Strčić: Okrećemo se prema izgradnji zajednice


– U tijeku je izvođenje radova na »generacijskom projektu« bez kojeg se danas ne može zamisliti poslovanje na daljinu, turizam, ali i svakodnevni život – cijelo područje naselja Punat i Stare Baške od sljedeće će godine imati pristup internetu bržem od 30Mb/s, što i mnogo razvijeniji gradovi naše zemlje nemaju, istaknuo je u svom obraćanju na svečanoj sjednici puntarski načelnik Daniel Strčić.


– Nakon brojnih provedenih infrastrukturnih zahvata, sad se okrećemo prema izgradnji zajednice, što kroz aktivnosti koje provodimo, što kroz financijske potpore namijenjene najugroženijim skupinama.


Promatrajući šire okruženje, isplaćujemo najveće »božićnice« za umirovljenike i osobe starije od 65 godina, u iznosu od sto eura po osobi, imamo najveće stipendije za učenike – 107 eura i studente – 160 eura mjesečno te smo od Središnjeg državnog ureda za demografiju ocijenjeni kao pozitivan primjer općine koja aktivno radi na unaprjeđenju demografskih mjera.


Od početka iduće godine sve zaposlenike i obrtnike s područja naše općine očekuju manji porezi, odnosno veće plaće, jer smo smanjili stopu poreza na dohodak s trenutnih 20 na zakonom minimalnih 15 posto, istaknuo je Strčić dodavši da će Općina nastaviti financirati nadstandardne aktivnosti u predškolskom odgoju, školstvu, zdravstvu, vatrogastvu i drugim djelatnostima, a sve u svrhu podizanja kvalitete života mještana Punta i Stare Baške.


Slavlje se nastavlja


Spomenimo i da će se obilježavanje Andrinje nastaviti i u narednim danima, najprije za petak najavljenim folklornim programom kojim će nagređni KUD-ovci u dvorani Područne škole Punat proslaviti svoj velik i vrijedan jubilej, a potom i za subotnju večer najavljenim besplatnim koncertom najpoznatijeg hrvatskog mariachi sastava – Los Caballerosa, koji će svojom svirkom Puntare počastiti u istom dvoranskom kompleksu.


Vikend će obilježiti i natjecanje u brdskom, odnosno enduro biciklizmu koji na lokalitetu Runtele u povodu Dana općine i župe Punat organiziraju članovi domaćeg Brdsko biciklističkog kluba Mirakul.