Gradsko vijeće

Službenica u Gradu Malom Lošinju: Montiraju mi otkaz, namjerno me zlostavljaju i sramote

Bojan Purić

NL arhiva

NL arhiva

Gradonačelnica Ana Kučić to opovrgava i kaže da u slučaju Jasmine Fuks nije riječ o »osobnom obračunu sa službenicom, niti je to zbog političkog angažmana, bilo ranijeg u HDZ-u, bilo sadašnjeg u HSLS-u«, već su sporni njezini postupci i »nastupi na društvenim mrežama«MALI LOŠINJ – Na pitanje svog stranačkog kolege i prvog suradnika Ante Nedića, gradonačelnica Ana Kučić (HDZ) otvorila je aktualni sat sjednice Gradskog vijeća Malog Lošinja, komentirajući vijećnicima jučer upućen dopis Jasmine Fuks, u gradskoj upravi više stručne suradnice za mala mjesta, komunalno gospodarstvo i komunalnu infrastrukturu.


Slučaj Fuks


Jasmina Fuks, odnedavno čelnica lošinjskog HSLS-a, u ponedjeljak je vijećnicima uputila dopis u kojemu navodi da roditeljski dopust koristi od 15. siječnja do 13. srpnja te da joj se nakon devet godina rada u Gradu »montira otkaz samo zato što se drznula uključiti u politički život Lošinja i ne biti dio istomišljenika gradonačelnice«, a najavila je da će »pravorijek i odštetu za namjerno zlostavljanje i sramoćenje u javnosti od strane odgovornih osoba svakako zatražiti sudskim putem.«


U svome dopisu navela je da je 16. veljače postala predsjednica lošinjskog HSLS-a, a da je dan kasnije Grad podnio zahtjev za njenim otkazom Službeničkom sudu, obrazlažući to teškom povredom službene dužnosti, nakon što je još u travnju prošle godine, kako navodi, gradonačelnica dala nalog za njen otkaz, iako je tada bila u visokom stupnju trudnoće.
Jasmina Fuks


Gradonačelnica Kučić je na sjednici Vijeća rekla da »to nije osobni obračun sa službenicom, niti je to zbog političkog angažmana, bilo ranijeg u HDZ-u, bilo sadašnjeg u HSLS-u.«


Nastavila je da i dokumenti koje je Fuks priložila pismu vijećnicima govore o počinjenim nepravilnostima, a da su sporni postupci još od siječnja prošle godine i odnose se na nerazvrstane ceste, nakon čega su slijedile nepravilnosti na temu koncesijskih odobrenja te »nastupi na društvenim mrežama«.


Besplatno osiguranje za umirovljenike

 


Roberto Cavedoni (nestranački vijećnik s Frankovićeve liste) upitao je gradonačelnicu kada će ostvariti predizborno obećanje o besplatnom dopunskom osiguranju za umirovljenike. Gradonačelnica Kučić je odgovorila da je u tijeku izrada odluke s kriterijima.

– Sud je u travnju tražio očitovanje službenice, u svibnju je odbacio zahtjev Grada navodeći da ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka, ali je sud istovremeno ušao u meritum predmeta i pozvao službenicu na očitovanje, rekla je gradonačelnica na aktualnom satu, dodajući da je »pitanje zašto nije ranije zatražila zaštitu svojih prava ako se osjetila ugroženom, a ne nakon odluke suda«.


Dom zdravlja


Mario Franković, nestranački vijećnik s liste u koaliciji sa SDP-om, pitao je o najavljenoj gradnji nove zgrade Doma zdravlja, upitavši gradonačelnicu na kojem bi to mjestu bilo te koji je razlog gradnje nove zgrade, a ne rekonstrukcije postojeće zgrade koja je svojedobno izgrađena samodoprinosom stanovnika Lošinja. Čelnica Grada je odgovorila da je i Franković u predizbornom programu imao gradnju novog Doma zdravlja, povezujući Frankovićev koalicijski status sa SDP-om s vodstvom Doma zdravlja PGŽ-a, u kojoj je SDP na vlasti. Kao jednu od lokacija koja je u igri navela je Dražicu, u neposrednoj blizini skretanja za Veli žal i objekata uprave »Jadranke«.


U svojoj je replici Franković ironično pohvalio gradonačelnicu za »sposobnost odgovora na bilo koje pitanje, što ne može svatko«, a onda prozvao predsjednika Vijeća Dubravka Devčića (nestranačka lista, u koaliciji s HDZ-om) da je u kampanji bio protiv gradnje novog Doma zdravlja, a sada čini većinu s HDZ-om. Devčić je odgovorio da »za razliku od njega, nije bio gorljiv oko gradnje novog Doma« i da i dalje stoji kod toga da bi bilo bolje imati dva-tri medicinska tima više.


Ana Kučić / Snimio SERGEJ DRECHSLER

Ana Kučić / Snimio SERGEJ DRECHSLER


Slučaj Mrtvaška


Nakratko je spomenuta i najveća lošinjska tema posljednjih mjeseci, »slučaj Mrtvaška«, također na pitanje Ante Nedića. Ana Kučić je rekla da je dobila poziv od župana Komadine koji ju je informirao o stanju pregovora između investitora Županijske lučke uprave Mali Lošinj i izvođača radova Texo Molior te da prema tome ne može biti ostvaren rok završetka radova do kraja sljedeće godine, s obzirom na to da radovi nisu dosad obavljeni u planiranom obujmu.


Rudolf Ivković (HSLS) zamjerio je gradonačelnici izjavu na televiziji da opozicija nije htjela potpisati podršku za projekt Mrtvaške, te izjavu o Jasmini Fuks koju je ocijenio kao laž. Željko Jović (SDP) rekao je da nitko u Vijeću nije protiv projekta Mrtvaške, ali da su neki od vijećnika za kompromisno rješenje, dok je za svoju stranku rekao da u njoj nema problema, a gradonačelnici spočitnuo da unutarstranačke protukandidate uklanja otkazima.