Vrijedna obitelj

Slavlje u Malinskoj: Šabalje u 20 godina od konobe do pravog turističkog “pogona”

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Vrijedna i poduzetna dubašljanska obitelj obilježila je značajan jubilej.Bracera je brod napravljen za nošenje najvećih i najtežih tereta, za plovidbu po najnemirnijem moru. To je ujedno i brod na koji uvijek možete računati.


Rekao je to, obilježavajući 20. obljetnicu uspješnog rada konobe Bracera – ugostiteljskog objekta iz kojeg je s vremenom izrastao pravi mali ugostiteljsko-turistički “pogon”, Danijel Šabalja, “glasnogovornik” otočanima dobro znane dubašljanske obitelji čiji uspjesi svjedoče da se radom, trudom, poduzetničkom hrabrošću, ali i vizionarstvom, i u nas može izgraditi stabilan i isplativ posao, unatoč nemirnom gospodarskom moru i izazovima kojima smo svjedočili u proteklim desetljećima.


Svoju priču o nastanku, rastu i razvoju obiteljskog turizma kroz protekla dva desetljeća članovi te najprije ribarsko-poljoprivredne, a potom i obitelji ugostitelja i hotelijera iz mjesta Porat na području Općine Malinska-Dubašnica su, sa zadovoljstvom i opravdanim ponosom, predstavili svojim prijateljima i sumještanima slaveći 20. godišnjicu rada objekta s kojim je, kažu, sve počelo.


Tri generacije
Konoba Bracera smještena u samom središtu Malinske danas je tek dio ugostiteljske ponude obitelji Šabalja koju uz taj i danas odlično posjećeni i od posjetitelja cijenjeni ugostiteljski objekt poznat po ponudi tradicionalnih specijaliteta, nose i dopunjavaju sadržaji njihova vinskog bara i kavane, a posljednjih godina i obiteljskog gourmet hotela Villa Margaret.– U početku skromna ponuda, soba s doručkom, s vremenom je unaprijeđena u pansion u domaćinstvu. U pansionu se nudila riba iz dnevnog ulova i povrće iz našeg vrta.


Višak ribe se prodavao na ribarnici, međutim cijena ribe na slobodnom tržištu doživljavala je oscilacije. Kako vršna sezona potražnje i vršna sezona ulova često nisu bile usklađene, rizici i “tereti” poslovanja bivali su sve veći i teži.


Iskustvo nam je govorilo da su najbolje prodana riba i najbolje prodano povrće upravo ono koje sami prodamo “na tanjuru” pa smo, vođeni tim spoznajama, godinama unutar obitelji radili (i gradili) na pokretanju i razvijanju svog najprije ugostiteljskog, a potom i smještajnog posla, otkrili su nam braća Danijel i Nenad Šabalja koji zajedno sa svojom sestrom Margaret danas vode obiteljski biznis koji je početkom ovog stoljeća zakotrljao otac Ivan.


– Uspješnost poslovanja brzo je dokazala utemeljenost naših pretpostavki da se plasmanom vlastitih proizvoda i ulova u našem obiteljskom pansionu i u konobi umanjuje rizik poslovanja koji prati ribarstvo i poljoprivredu, dodao je Danijel, ustvrdivši da ugostiteljska ponuda, koja je osnova njihova obiteljskog poduzetništva, na takav način dobiva na kvaliteti i dodanoj vrijednosti.


A zadovoljan gost postaje konačni smisao našeg poslovanja, riječi su kojima su nam, na prigodnoj svečanosti upriličenoj u konobi u kojoj je njihova obiteljska štorija krenula, temeljnu poslovnu filozofiju i poduzetnički put svoje obitelji ukratko predstavili članovi danas već triju u posao uključenih generacija velike otočne “fameje”.


Prigodna priznanja


Njima su, zajedno s brojnim prijateljima i poslovnim partnerima, podršku i zahvalu za njihovo činjenje na razvoju malinskarskog turizma došli dati mnogi sumještani te općinski načelnik Robert Anton Kraljić i direktor TZO-a Malinska-Dubašnica Daniel Manzoni, uručivši im prigodna priznanja, a zahvalnost na doprinosu razvoju i promociji obrtništva vrijednoj otočnoj obitelji iskazao je i predsjednik Obrtničke komore PGŽ-a Dalibor Kratohvil.Valja spomenuti i da Šabalje, osim kroz turističku promociju Malinske-Dubašnice postignutu kvalitetnim radom, lokalnoj zajednici nemali doprinos daju i kroz činjenicu da radom u njihovim ugostiteljskim, turističkim, ribarskim i poljoprivrednim “pogonima” egzistenciju osiguravaju njihovi brojni sumještani, u sezoni njih više od šezdeset.


Konačno, valja istaknuti i njihov doprinos u njegovanju i promicanju lokalne folklorne baštine angažmanom u lokalnim folklornim društvima.


Otac Ive, pred koju godinu upravo zbog svog rada na čuvanju i promicanju foklorne baštine Dubašnice i otoka Krka, bio je proglašen “osobom godine” u tradicionalnoj akciji koju organizira otočni web portal.


Četverozvjezdani gourmet hotel


Na mjestu našeg pansiona u Portu izgradili smo moderan gourmet hotel Villa Margaret u kojem nastavljamo razvijati našu davno započetu poslovnu filozofiju korištenja povrća iz vlastitog uzgoja i ribe iz vlastitog ulova, sada u ponudi visokovrijedne gourmet gastronomije.


Hotel danas krase četiri zvjezdice, napomenuo je Danijel Šabalja podsjetivši da u poslu, kako to najčešćeče biva, sudjeluje cijela obitelj, od djeda i bake do unuka.


Prate nas naši vjerni djelatnici s kojima dijelimo uspjehe, ali i teške trenutke. Veliku krizu turističkog sektora 2020. i 2021. uspjeli smo prevladati upravo zahvaljujući našem timskom duhu, konceptu poslovanja i vjernim gostima koji prepoznaju naš trud, iznova se vraćaju i dovode nove goste, zaključili su slavljenici s kojima su se radovale cijela Malinska i Dubašnica.