DANI POVIJESTI

Sjećanje na slavnu bitku. Grad Krk obilježit će bitku kod Lepanta

Mladen Trinajstić

Centar za kulturu grada Krka od 6. do 10. listopada organizira mnoštvo zanimljivih sadržaja i događanja vezanih uz bitku iz 1571. godine, u kojoj je sudjelovala i krčka galija »Cristo Ressussitato«KRK – U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u europskoj povijesti, onoj kod Lepanta koja se zbila 7. listopada 1571. godine, u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana, sudjelovala je i krčka galija »Cristo Ressussitato« (Uskrsli Krist). Proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke svake godine u Europi ima sve veći značaj te se svake godine u grčkom Nafpaktosu (Lepantu) tako prigodno okupljaju predstavnici zemalja saveznica negdašnje Svete lige u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade.


Uloga Krčana


Još 2007. godine Hrvatsku je ondje predstavljalo izaslanstvo grada Krka te je upravo taj boravak u Grčkoj i susret s delegacijama brojnih europskih zemalja bio povod za detaljnije promišljanje i istraživanje tematike pozicije Krka i uloge Krčana u događanjima druge polovine 16. stoljeća. Baštineći bogatu kulturno-povijesnu tradiciju i prepoznavajući unutar toga iznimno pomorsko nasljeđe, 2008. godine Centar za kulturu grada Krka pokrenuo je projekt »Štorija o galiji ‘Cristo Ressussitato’« kojim se otad redovito slave obljetnice Bitke kod Lepanta.


I ove će godine, u periodu između 6. i 10. listopada, spomenuti program Krčanima donijeti mnoštvo zanimljivih sadržaja i događanja, najavljuju predstavnici Centra za kulturu. Obilježavanje 451. obljetnice Bitke kod Lepanta počet će tako u četvrtak, 6. listopada, u Maloj vijećnici grada Krka, predstavljanjem monografije »Ulice grada Krka (Le strade di Veglia)« krčkog publicista Alana Žica-Teklina. Zatim će u Galeriji Decumanus, uz nastup Ansambla Audiatur, uslijediti i otvorenje istoimene izložbe na kojoj će biti izložene, u monografiji publicirane, uvećane stare razglednice i fotografije snimljene diljem grada Krka.


Stručno izlaganje
– One bilježe potomke drevnih lepantskih pobjednika, predaka Krčana, ali i sam grad koji su ostavili u baštinu njegovim današnjim žiteljima – napomenula je ravnateljica krčkog Centra za kulturu Maja Parentić od koje smo doznali i da će u nastavku spomenutog višednevnog programa, tijekom petka, 7. listopada, također u Maloj vijećnici uslijediti i stručno izlaganje na temu »Jadransko brodovlje u krčkoj luci«, a koje će održati dr. sc. Zrinka Podhraški Čizmek.


Iste će večeri u krčkoj katedrali biti služena misa za sve poginule u Bitki kod Lepanta, s time da će od 6. do 10. listopada, uz grob Ludovica Cicute u krčkoj prvostolnici, biti postavljen i informativni pano s višejezičnim deskripcijama koje govore o povijesti krčke galije i životu njezinog zapovjednika. Ako vremenske prilike dopuste, u završnici proslave, u subotu, 8. listopada, središtem grada prodefilirati bi trebali i članovi Počasne satnije Kravat pukovnije, odjeveni u replike uniformi vojnika hrvatske lake konjice iz Tridesetogodišnjeg rata, vođenog u 17. stoljeću.


Sudjelovalo sedam gradova


S istočne obale Jadrana, u slavnom pomorskom okršaju kojem je posvećena krčka manifestacija, sudjelovalo je sedam gradova, odnosno sedam galija, pored kojih i krčka. Također, zanimljivo je istaknuti da su gotovo polovinu snaga hrvatskih gradova u floti i ljudstvu činile upravo krčka galija »Cristo Ressussitato« pod zapovjedništvom soprakomita Ludovica Cicute, cresko-osorska galija »Sveti Nikola« vođena soprakomitom Nikolom Dražićem i rapska galija »Sveti Ivan«, kojom je zapovijedao Ivan de Dominis. Papa Pio V. u namjeri da zaustavi prodor Osmanlija i njihovo širenje Mediteranom osnovao je Svetu ligu, savez mediteranskih zemalja, koja je trebala zaustaviti osmansku dominaciju na Sredozemlju. Armada Svetog saveza bila je sastavljena od 209 galija, šest galeaca i 28 transportnih brodova od kojih su većinu činili oni dubrovački. Na brodovima je bilo 80.000 ljudi, a među njima 30.000 vojnika te 50.000 mornara i veslača. Na lijevom krilu nalazila se i galija »Cristo Ressussitato«, 28. u prvom navalnom redu, a upravo uspjeh koji je ostvarilo to krilo bio je presudan za krajnji ishod bitke. Već u ranim poslijepodnevnim satima, 7. listopada 1571. godine, Sveta liga izvojevala je pobjedu, označivši u konačnici kraj turske dominacije na Mediteranu.