Cikloturizam

Širenje outdoor ponude: Stanovnicima Krka na raspolaganju besplatna edukacija za biciklističke vodiče

Mladen Trinajstić

Organizirane su edukacije za buduće nositelje cikloturističke i outdoor ponude otoka Krka / Foto TZO KRK

Organizirane su edukacije za buduće nositelje cikloturističke i outdoor ponude otoka Krka / Foto TZO KRK

Predviđena je edukacija polaznika u domeni kartografije, orijentacije, ali i fiziologije, sportske prehrane i treninga kao i osmišljavanja i kreiranja biciklističkih paketa, ističe Majda Šale, direktorica TZ-a otoka KrkaKRK – Turistička zajednica otoka Krka, Turistička zajednica Kvarnera i Istarska razvojna turistička agencija (IRTA) osmislili su, organizirali te za provedbu pripremili zanimljiv i pažnje vrijedan program edukacije biciklističkih vodiča na otoku Krku. Edukacija namijenjena budućim vodičima organiziranih biciklističkih tura i outdoor izleta dugom, razgranatom i raznovrsnom mrežom otočnih biciklističkih staza i putova trajat će čak pet dana, a bit će održana u terminu od 26. do 28. ožujka te iznova i tijekom 10. odnosno 11. travnja ove godine u gradu Krku, u Velikoj vijećnici.


Od A do Ž


U sklopu tog novog edukacijskog programa, predstavila nam je mr. Majda Šale, direktorica otočnog TZ-a, polaznici edukacijskog tečaja svladavat će gradiva važna za pružanje kvalitetne, sigurne i stručne usluge licenciranih biciklističkih vodiča.
– Program podrazumijeva edukaciju polaznika u domeni kartografije, orijentacije, ali i fiziologije, sportske prehrane i treninga kao i osmišljavanja i kreiranja biciklističkih paketa. Važan dio edukacijskog programa bit će usvajanje znanja i vještina upravljanja grupom biciklističkih turista i njihova vođenja, a polaznici edukacije koja se sad prvi put na Krku pokreće te koja bi trebala postati važnom sastavnicom budućeg organiziranog i sustavnog razvijanja i promicanja kvalitete i sadržajnosti krčke biciklističke i cjelokupne outdoor ponude, tijekom višednevnog će edukacijskog programa učiti i upotpunjavati svoja znanja i vještine i na planu pružanja prve pomoći unesrećenima, tehnika vožnje, jednako kao i terenskog servisiranja bicikala. Naravno, neće izostati niti njihovo upoznavanje sa zakonskom regulativom. Uspješni polaznici spomenute edukacije dobit će uvjerenje o položenom stručnom osposobljavanju na osnovi kojega pri Hrvatskom biciklističkom savezu mogu potom dati izraditi i svoju licencu biciklističkog vodiča za 2021. godinu, ali i za sve iduće godine, objašnjava čelnica krovne turističke organizacije otoka Krka.


Kondicija i bicikl


Pozivajući zainteresirane ljubitelje biciklizma koji svoju pasioniranost prema bavljenju ovom atraktivnom i zdravom sportsko-rekreativnom aktivnošću žele povezati s turističko-vodičkim poslom, Šale nam je napomenula i da je za prisustvovanje programu nužno imati solidnu tjelesnu kondiciju, ali i iskustvo vožnje biciklom, te uz to i posjedovati ispravan MTB bicikl (ne trekking bicikl). K tome, svi će polaznici morati biti opremljeni i kacigom, biciklističkim dresom ili drugom prikladnom odjećom uz što je, kao važan preduvjet sudjelovanja u toj, sad već pripremljenoj i pomno razrađenoj edukaciji, propisano i znanje govorenja barem jednog stranog jezika. Iako će za pristupanje edukaciji biti potrebno uplatiti kotizaciju, važno je spomenuti i da će sudjelovanje otočana u takvoj vrsti edukaciju biti besplatno i to stoga što su, prepoznajući vrijednost i važnost ovog programa, sve lokalne turističke zajednice s otoka Krka na sebe preuzele obvezu podmirenja troška njihova sudjelovanja, svake za buduće biciklističke vodiče sa svoga područja.


Do 25 polaznika
Sudionici s prebivalištem na ostatku područja Primorsko-goranske županije sudjelovanje u edukaciji plaćat će 500 kuna dok će za one koji će eventualno doći izvan područja PGŽ-a kotizacija biti 1.100 kuna. Zainteresirane za sudjelovanje u ovom edukacijskom programu organizatori mole i da ispune te im potom i pravovremeno dostave (na adresu [email protected]) prijavne obrasce dostupne na poveznici objavljenoj na službenim mrežnim stranicama te turističke institucije. Nakon prijave, svi će sudionici dobiti potrebne informacije o samom programu, a krajnji rok za dostavu prijave je ponedjeljak 22. ožujka (do 12 sati). Maksimalan broj polaznika je 25, a prednost u uključivanju u najavljenu edukaciju imat će polaznici s otoka Krka. Uz otočnu i županijsku turističku zajednicu, potencijal ovog programa prepoznao je, podržao i financijski potpomogao i HGK – Županijska komora Rijeka.