Priznanja za kvalitetu u turizmu

SIMPLY THE BEST Kvarnerski turistički neimari potvrdili onu tko zna – baš zna

Alenka Juričić Bukarica, Hrvoje Hodak

RetrOpatija niže uspjehe / Foto TZG OPATIJA

RetrOpatija niže uspjehe / Foto TZG OPATIJA

Priznanja su podijeljena u pet kategorija, ugostiteljstvo, agencije, manifestacije, novi projekti u turizmu i osobe, uz što se dodjeljuju i posebne nagrade 


RIJEKA – Kvarnerski turistički djelatnici s dodjele nagrada Simply the best 2022. vraćaju se kućama punih ruku priznanja. Naime, sinoć je u Velikoj Gorici održana svečanost dodjele ovih priznanja za kvalitetu, inventivnost i kreativnost u turizmu koja zajednički dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA), poslovno-turistička burza PUT i specijalizirani turistički časopis Way to Croatia. U procesu predlaganja i odabiru kandidata za nagradu Simply the Best tako sudjeluju putničke agencije, turističke zajednice, novinari, turistički mediji, tvrtke, udruge i pojedinci iz turističko-ugostiteljskog sektora. Priznanja su podijeljena u pet kategorija, ugostiteljstvo, agencije, manifestacije, novi projekti u turizmu i osobe, uz što se dodjeljuju i posebne nagrade.


Prepoznata i manifestacija »Sva lica Platka« / Foto TZO ČAVLE


Brojne nagrade


Tako je, primjerice, priznanje za izletišta dobio i Big Bear Plitvice camping resort u Vrhovinama, među pet Simply the best restorana je i crikvenički restoran Burin, a među agencijama je slavio i Sunturist iz Novalje. Što se tiče manifestacija, u potkategoriji kultura i tradicija nagrade su dobila čak dva kvarnerska predstavnika, i to RetrOpatija te Ružica Vinodola. Među najboljim festivalima nagradu je dobila i Rabska fjera, a među nagrađenima za zabavu je i Sonus festival u Novalji. U Novalju je otišla i Simply the best nagrada za sportsko-rekreativnu manifestaciju, i to za Life on Mars trail, a u istoj potkategoriji slavili su i Hrvatski festival hodanja Gospić-Otočac te sportska manifestacija Sva lica Platka koju je kandidirao TZO Čavle.
Na Kvarner nije stigla ni jedna nagrada za poduzetničke nove projekte u turizmu, međutim jest za nove projekte turističkih zajednica i lokalnih samouprava te je među nagrađenima i projekt Via Apsyrtides. Riječ je o projektu koji je nastao u suradnji dvije turističke zajednice, TZG-om Malog Lošinja i TZG-om Cresa.


Rabska fjera ukupna pobjednica kategorije / Foto : TZG RAB


Bravo za Rabsku fjeru


Na Kvarner su stigle i dvije nagrade Simply the best za osobu, odnosno doprinos razvoju turističke ponude i turizma, za što su nagrade dobili Sanjin Debelić iz KJD-a Južina s Raba te Karin Mimica, alfa i omega projekta Gastronaut.


Dodijeljene su i tri posebne nagrade za kontinuirani kreativan pristup oblikovanju i razvoju novih turističkih proizvoda koji oplemenjuju i sadržajno upotpunjuju turističku ponudu destinacije. Posebna priznanja tako su dobili TZG Mali Lošinj za destinaciju otoka, TZG Crikvenica za destinaciju obale te TZ Virovitičko-podravske županije za destinaciju kontinenta.


Inače, rapski brend, manifestacija Rabska fjera tom je prigodom dodatno proglašena i ukupnim pobjednikom kategorije Manifestacije. Nagradu su u ime Grada Raba preuzeli gradonačelnik Nikola Grgurić i ravnateljica POU-a Rab Katarina Ribarić.


Na priznanjima koja su otišla na Lošinj zahvalio se Dalibor Cvitković, direktor TZG-a Malog Lošinja, koji je i preuzeo nagrade.


– Zahvaljujemo organizatorima što su prepoznali trud uložen u kreiranje ovakvog projekta. Planinarska transverzala Via Apsyrtides novi je turistički proizvod, a cilj je gostima stvoriti dodatni doživljaj otkrivanja do sada manje poznatog dijela našeg otočja, uz revitalizaciju napuštenih pastirskih stanova i drugih objekata. Razvojem ovakvih projekata, kao i razvijanjem selektivnih oblika turizma, usmjeravamo posjetitelje na skrivene potencijale ovog područja i pružamo im nova znanja o resursima destinacije, kazao je Cvitković te čestitao svim sudionicima u projektu na trudu i vremenu uloženima u ostvarenje ovog značajnog projekta.


Via Apsyrtides / Foto GORAN RAZIĆ


Naklon RetrOpatiji


Dobivenu nagradu za manifestaciju RetrOpatija komentirala je Suzi Petričić, direktorica TZG-a Opatije, glavnog organizatora RetrOpatije.


– Ova nas nagrada jako veseli jer je još jedna koja dolazi iz turističke struke. Nakon vrijednog priznanja dobivenog na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma, nagrade za najbolju manifestaciju u Hrvatskoj, ovo je još jedna potvrda kvalitete organizacije RetrOpatije, kao i priznanje za rad opatijske turističke zajednice te svih uključenih u stvaranje i provedbu ove popularne manifestacije, kazala je Petričić.


Dodajmo i da je nagrada Simply the best utemeljena 2009. godine.