Fjera

Simbolično koračanje prema jubilarnoj i nadamo se normalnoj 20. Rabskoj fjeri

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

I završna večer ovogodišnje Fjere proći će bez svojeg uobičajenog središnjeg događaja, tradicionalnih „Rapskih viteških igara“Na blagdan sv. Ane, baš kao i večer ranije na Jakovljevo, kostimirani sudionici Fjere, tek su simbolično, u promenadnoj povorci, prošli ulicama grada pa su brojni turisti barem nakratko mogli vidjeti djelić onoga što Rabska fjera u svojem uobičajenom izdanju uistinu jeste.


Završio je tako i drugi dan ovog neobičnog izdanja 19. “Korona-Fjere”, bez živopisnih radionica srednjovjekovnih zanata, bez mirisa šulčića s pršutom, bez borbi vitezova i žonglerskih dodavanja bakljama, bez zvukova žive srednjovjekovne glazbe na rascvjetaloj i uzavreloj Pjaceti, bez uobičajenog uprizorenja ribarskog sela na šetnici podno gradskih zidina, bez svježe pripremljenih domaćih delicija, tune i ostale friško ulovljene ribe koja se peče na gradelama, bez ovčjega sira i dobrog domaćeg vina, ali zato s čvrstim korakom rapskih samostreličara i s pogledom uperenim prema ljetu 2021. kada se nadamo normalnom izdanju jubilarne 20. Rabske fjere.


Foto hrvoje hodak
I završna večer ovogodišnje Fjere proći će bez svojeg uobičajenog središnjeg događaja, tradicionalnih „Rapskih viteških igara“ sa svečanom paradom i uvijek napetim nadmetanjem samostreličara u čast sv. Kristofora.


Umjesto toga kostimirana povorka još će jednom prošetati gradom, a sam kraj ovogodišnjeg simboličnog srednjovjekovnog trodnevlja obilježit će skidanje fjerske zastave na Trgu Municipuim Arba.