Brendiranje

Sedam paških konoba dobilo certifikat “Pag na meniju”

Damir Maričić

Foto TZ Pag

Foto TZ Pag

U sklopu projekta SŠ Bartola Kašića u suradnji s paškim turističkim zajednicama i Udruženjem obrtnika, gastro certifikati dodijeljeni su konobama: »Bile« i »Bodulo« u Pagu, »Didova kuća« u Šimunima, »Bonaca« u Mandrama, »Figurica« i »Prtorić« u Kolanu te »Težak« u MetajniPrvi certifikati i oznake Posebnog standarda »Pag na meniju (tradicionalna kuhinja otoka Paga)« svečano su uručeni u gradu Pagu u prostoru Kneževog dvora.


Uvjetima poziva i pravilnika Posebnog standarda, udovoljilo je sedam renomiranih ugostiteljskih objekata s otoka: »Bile« i »Bodulo« u Pagu, »Didova kuća« u Šimunima, »Bonaca« u Mandrama, »Figurica« i »Prtorić« u Kolanu te »Težak« u Metajni.


Certifikate i oznake dobitnicima su uručile Marija Pećirko, ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića, Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice grada Paga, Marina Šćiran Rizner, direktorica TZG-a Novalje i Sara Čemeljić, direktorica TZ-a Općine Kolan.


Partnerska suradnja
Rezultat je to cjelogodišnjeg rada Srednje škole Bartula Kašića Pag s partnerima – turističkim zajednicama gradova Paga i Novalje te općina Kolan i Povljana te Udruženjem obrtnika Paga i Novalje. Poseban standard »Pag na meniju« ima tendenciju brendiranja lokalne i regionalne eno i gastro ponude.Provedbom ovog projekta nastoje se povećati kompetencije učenika trogodišnjih strukovnih zanimanja kuhara i konobara za potrebe gastroturizma na području otoka Paga i tako pridonijeti ostvarivanju trendova razvoja turističkog proizvoda u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020.


Ujedno se time želi i osvijestiti kako su kuhari i konobari jedni od glavnih stupova našeg turizma.


Projekt počet 2007.


Projekt »Pag na meniju« temelji se na višegodišnjem projektu/manifestaciji »Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku« i edukaciji o tradicionalnoj gastronomiji otoka Paga kojom se učenici i nastavnici Srednje škole Bartula Kašića Pag bave od 2007. godine, izvlačeći iz zaborava stara otočna jela.


Učenici su, u početku, prikupljali recepte i savjete »na terenu«, potom jela pripremali u školskom ugostiteljskom praktikumu i predstavljali javnosti jednom godišnje. Od 2014. godine većina prikupljenih jela je u knjižici recepata »Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku« koju je SŠ Bartula Kašića tiskala u tri izdanja.


Svi recepti pisani su standardnim hrvatskim jezikom te jednim od četiri otočna idioma (povljanskim, paškim, kolanjskim i novaljskim). Godine 2019. objavljena je i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Sljedeći javni poziv za »Pag na meniju« ide polovinom travnja.