Rab Archaeological (T)races

S novom aplikacijom u istraživanje skrivenih kutaka otoka Raba

Hrvoje Hodak

Mobilna aplikacija Rab Archaeological (T)races na zabavan i edukativan način vodi prekrasnim rapskim krajolicima / Snimio H. HODAK

Mobilna aplikacija Rab Archaeological (T)races na zabavan i edukativan način vodi prekrasnim rapskim krajolicima / Snimio H. HODAK

Uz pomoć nove mobilne aplikacije moguće je, biciklom ili pješice, istražiti 40 km duge poučne staze s više od 30 arheoloških, sakralnih i etnografskih lokaliteta skrivenih u netaknutim otočnim krajolicimaRAB Rabljanima i njihovim gostima odsad je na raspolaganju mobilna aplikacija Rab Archaeological (T)races koja korisnika vodi poučnim stazama i upoznaje s kulturnom baštinom otoka Raba. Biciklom ili pješice uz aplikaciju je moguće istražiti 40 kilometara duge poučne staze s više od 30 arheoloških, sakralnih i etnografskih lokaliteta, odnosno 34 infotočke skrivene u netaknutim otočnim krajolicima. Aplikacija na zabavan i edukativan način objedinjuje tri poučne staze koje se protežu kroz Kampor (staza Capo Fronte), Lopar (staza Epario) i Supetarsku Dragu (staza Frux). Ujedno, aplikacija je svojevrsna nadogradnja istoimenog projekta iniciranog u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Rijeka 2020 – EPK. U prvoj fazi projekta, javnosti predstavljenoj u lipnju ove godine, uređene su poučne staze, dok je u drugoj fazi izrađena interaktivna mobilna aplikacija kao svojevrsni vodič za individualno istraživanje otoka ili kao pripomoć prilikom vođenih tura. Aplikacija objedinjuje navigaciju, proširenu stvarnost (virtualne likove), audio i videosadržaje, razne zanimljivosti, pitalice, igrice i AR fotografiranje te ima ugrađenu statistiku i sustav nagrađivanja. Na Google Playu i App Storeu dostupna je na hrvatskom i engleskom, a za sljedeću je godinu najavljena njezina nadogradnja za njemački i talijanski jezik.


Važnost za lokalno stanovništvo

Uz navigaciju i informacije o lokalitetima, aplikacija pruža i niz legendi i predaja vezanih za otok i život na njemu. Uz mnoge pozitivne reakcije i velik interes medija, projekt su posebno prigrlili otočani. – Dobili smo zanimljiv i atraktivan sadržaj koji kombinira kulturni i jedan od najbrže rastućih oblika turizma – aktivni turizam. Također, potaknuta su istraživanja dosad neistraženih arheoloških lokaliteta, a samim time stvaramo preduvjete za njihovu zaštitu. I na kraju, jedna od najvećih vrijednosti ovog projekta jest edukacija, prije svega lokalnog stanovništva, o bogatstvu koje naš otok ima, jer tek kada lokalno stanovništvo shvati čime sve raspolažemo, počet će cijeniti svoj otok još i više – izjavio je Luka Perčinić, voditelj marketinga TZG-a Raba i član projektnog tima.

 


U pravom trenutku
– Na jednostavan, razumljiv i zabavan način prezentirano je tisućljetno kulturno nasljeđe otoka koje je dosad većim dijelom bilo nepoznato čak i Rabljanima, a s druge strane, pruženi su utemeljeni podaci koji se baziraju na relevantnoj literaturi i istraživanjima te u cjelokupnom projektu moram istaknuti ulogu naših stručnih suradnika – arheologa Ane Konestra i Ranka Starca te tvrtke PokloniMe, koja je bila izvođač aplikacije. Iako aktualnu pandemiju nismo mogli predvidjeti, čini se da je projekt došao u pravom trenutku jer otvara mogućnosti za aktivan, interdisciplinaran, edukativan i, što je u ovom trenutku najvažnije, siguran vid provođenja slobodnog vremena ili godišnjeg odmora u prekrasnoj, čistoj i očuvanoj prirodi – kazala je Tonka Kavran, ravnateljica Centra za kulturu Lopar i voditeljica projekta Rab Archaeological (T)races.Ljubitelji prirode i aktivnog života mogu odabrati hoće li navedene staze proći pješice ili biciklom, a prilagođene su gotovo za sve uzraste. – Aplikacija je sadržajno prilagođena korisnicima različitih interesa, djeci, odraslima, rekreativcima i sportašima, zaljubljenicima u arheologiju i onima koji žele znati više. Prezentira i valorizira arheološku baštinu, ali i prekrasne rapske krajolike. Vjerujemo, o čemu svjedoče i dosadašnja iskustva, da će ovaj projekt biti motiv dolaska na otok brojnih gostiju iz Hrvatske i inozemstva te pozivnica lokalnom stanovništvu da doživi rapske staze iz drukčije perspektive – kaže Katarina Ribarić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab i članica projektnog tima.


Poseban doživljaj


Rab Archaeological (T)races zajednički je projekt Centra za kulturu Lopar, Pučkog otvorenog učilišta Rab te Turističkih zajednica Lopara i Raba, koji se provodi u partnerstvu s Institutom za arheologiju i Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka. Aplikacija je izrađena uz financijsku potporu Grada Raba i Općine Lopar.


Vodič za individualno istraživanje otoka / Snimio H. HODAK

Vodič za individualno istraživanje otoka / Snimio H. HODAK– Projektom Rab Archaeological (T)races stvorena je fantastična podloga koja omogućuje daljnji rad na prepoznatljivosti i popularizaciji otoka, posebno njegove baštine. Kombinacijom kulturne baštine, prirodnih ljepota, »outdoor« aktivnosti i moderne tehnologije omogućen je poseban doživljaj otoka na aktivan i zabavan način, namijenjen širokoj lepezi posjetitelja. Izradom interaktivne mobilne aplikacije učinjen je iskorak u promociji Raba, a domicilnom je stanovništvu omogućeno bolje upoznavanje otočnog identiteta. Grad Rab će, kao i dosad, podupirati projekte koji promiču naš grad i otok na karti top-destinacija, posebno izvan glavne sezone, i koji doprinose boljitku naše zajednice. Zajedničkim naporima i inovativnošću u daljnjem radu nastojat ćemo što bolje konkurirati na turističkom tržištu – poručio je rapski gradonačelnik Nikola Grgurić, dok je projektni tim pozvao sve ljubitelje sporta, aktivnog života, arheologije i povijesti da istraže rapsku kulturnu baštinu i prirodne ljepote te da se novom aplikacijom koriste tijekom cijele godine. Za iduću je godinu u planu edukacija za vodiče te nove edukativne i sportsko-rekreativne aktivnosti na poučnim stazama. Više pojedinosti o projektu i aplikaciji može se naći na web-stranici www.rabarchaeologicaltraces.com.