Sretan kraj

S desetak metara visoke litice kod Vrbnika spašena ovca, pogledajte kako je izgledala akcija

Mladen Trinajstić

Foto Facebook

Foto Facebook

Korisnici društvenih mreža i krčki vatrogasci napravili dobro djeloDa krčki vatrogasci, osim u gašenju požara i tehničkom interveniranju povezanom s prometom, posla sebi nađu i u mnogim nekonvencionalnim akcijama često povezanim sa spašavanjem životinja, pokazala je i njihova nedjeljna akcija.


Nakon što je u jutarnjima satima od nautičara koji su plovili uz stjenovito i teško dostupno priobalje u susjedstvu Vrbnika zamijećena bila jedna ovca, zaglavila na desetak metara visokoj litici, vatrogascima JVP-a Grada Krka upućen je poziv za njihovom pomoći u spašavanju domaće životinje koja bi, bez njihove pomoći, sasvim sigurno ondje uginula.


Sveobuhvatna akcija


– Kao i uvijek u takvim situacijama, dežurna ekipa sačinjena od četvorice naših djelatnika zaputila se put naznačenog nam lokaliteta, s time da smo se za pomoć u organiziranju prijevoza obratili lokalnom lučkom redaru, rekao nam je zapovjednik krčke profesionalne vatrogasne postrojbe, Goran Grubišić.

Ondje su nas, spremni za isplovljavaljavanje iz mjesne luke, dočekali Romano Vadnov i načelnik Općine Vrbnik Dragan Zahija uz pomoć čijih smo brodica vrlo brzo stigli na lokalitet gdje je zamijećena na stijeni zaglavljena ovca koju smo jednako brzo i locirali, priča nam nadalje Grubišić.


Vadnov i Zahija, koji su u svojstvu barkariola asistirali akciji, otkrili su nam pak i da su po dolasku do uplašene i već pomalo iscrpljene životinje vatrgasci primijetili i da je nautičarka, navodno s područja Vrbniku susjedne Crikvenice (a koja je ujedno uputila dojavu i svojim trudom »uzbunila« interventne službe), ovci za »prvu pomoć« u njezinoj blizini ostavila i kantu s vodom, kako bi životinji olakšala čekanje do dolaska spasitelja. 


S desetak metara visoke stijene hrabri i plemeniti krčki vatrogasci uspjeli su već umornu, ali i neozlijeđenu ovcu (koja očito nije pala, već se do mjesta s kojeg se nije mogla vratiti u sigurnost sama spustila) spretno prenijeti na barku te je potom, u uvjetima sve jačeg vjetra i nemirnijeg mora, živu i više-manje zdravu prevesti do vrbničke luke.


Živa i zdrava


– Budući da sam znao tko na tom predjelu drži ovce, telefonski sam pozvao svog sumještana koji je, s obzirom da je ovca bila i propisno markirana, potvrdio da se radi o njegovoj životinji te ju je, po našem povratku, preuzeo u luci.


A od ovčara s kojim smo jučer također uspjeli telefonski stupiti u kontakt saznali smo i da je spašena ovca živa i zdrava, da se oporavila te da pridružena svome stadu sad veselo čeka pregled nadležnog veterinarskog inspektora.


Vrbnički ovčar, ne skrivajući svoju zahvalnost hrabrim i požrtvovim vatrogascima koji su, i mimo njegova znanja spasili ovcu iz njegova stada, ipak nije mogao ne primijetiti da se javnost, obzirom da je ova priča posredstvom društvenih mreža munjevito proširila, na žalost otočnih uzgajivača ovaca ni izbliza jednako ne uzbunjuje zbog najezde čagljeva i svakodnevnih šteta koje ti predatori čine stočnom fondu krčkih, tako i vrbenskih OPG-ovaca.


– Tako bi se, na moju, ali i žalost spašene ovce, vrlo lako moglo dogoditi da ista ovca već sutra postane hrana čoporu tih, u nas sad već posvud raširenih divljih pasa što, bojim se, za razliku od ove lijepe i plemenite priče s barem privremenim sretnim završtekom, baš nikog neće zanimati, požalio nam se mladi vrbenski ovčar.