Izložba

Riječka Tvornica papira u krčkoj galeriji Decumanus

Mladen Trinajstić

Jedna od fotografija Hartere koju će biti moguće vidjeti na izložbi u Galeriji Decumanus

Jedna od fotografija Hartere koju će biti moguće vidjeti na izložbi u Galeriji Decumanus

Izložba nastala u kontekstu projekta Fotomaraton riječkom industrijskom baštinom, u krčkoj će se galeriji Decumanus moći razgledati od ovog petka 28. siječnja, sve do 17. veljače 2022. godineCentar za kulturu Grada Krka svoju ovogodišnju izložbenu sezonu započinje ugošćavanjem izložbenog projekta Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci – skupne fotografske izložbe »Tvornica papira – 200 godina poslije«.


Ova izložba, nastala u kontekstu projekta Fotomaraton riječkom industrijskom baštinom, u krčkoj će se galeriji Decumanus moći razgledati od ovog petka, 28. siječnja, sve do 17. veljače 2022. godine, svakim radnim danom između 10 i 13 sati.


Izložba se, doznajemo od predstavnika krčke ustanove u kulturi, priređuje u povodu poznate nacionalne inicijative Noći muzeja – programa koji će ove godine doživjeti svoje 17. izdanje.


Fotografsko istraživanje
Dvjesto je godina otkako su se radnici uselili, a strojevi zabučili u riječkoj Tvornici papira. Od Adamićeve ideje manufakturne proizvodnje papira uz Rječinu, do parnog stroja, od prnja do industrijske konoplje, od papira za pisanje do cigaretnog papira.Sve je to bila riječka Hartera, ističu u svojoj najavi predstojeće zanimljive izložbe krčki kulturnjaci, uvjereni da će spomenuti program, baš kao što su i svi ostali do sad uklopljeni u postave koji su otočanima predstavljani u okrilju već nadaleko poznate »noćne akcije« Hrvatskog muzejskog društva, zaintigirati i na kulturni izlazak potaknuti mnoge njihove zbog epidemioloških razloga u svoje domove »zabijene« sugrađane.


​- Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci u obljetničkoj je godini organizirao fotomaraton u čiji je fokus stavio upravo Tvornicu papira. Okupljeni fotografi u ožujku 2021. obišli su napuštene objekte tvornice te imali priliku čuti o prošlosti proizvodnje papira.


Fotomaraton riječkom industrijskom baštinom okupio je fotografe zainteresirane za riječku industrijsku povijest te fotografsko istraživanje skrivenih i manje dostupnih nekad industrijskih prostora.


Ideja fotomaratona bila je istaknuti važnost industrije i industrijske baštine za ljude i grad, predstavila nam je govoreći o predstojećoj izložbi ravnateljica krčkog Centra za kulturu, Maja Parentić.


Foto Mladen Trinajstić


Nagrađeni radovi


Postavom ove zanimljive fotografske izložbe, a koja se nakon svog predstavljanja riječkoj, sad prezentira i krčkoj publici, obuhvaćeni su radovi Ane Galant, Ane Grizilo, Ane Tavić, Biljane Pantelić, Borisa Štiha, Darija Dorčića, Darija Jurjevića, Dragana Valkovića, Đoka Glušice, Emilijane Orbić, Helene Oštrić, Ingrid Jerković, Kristine Pleić Đakulović, Ljiljane Dorčić, Mirka Jovičića, Nede Čamić Prpić i Tatjane Travice.


Kako su fotografsku akciju motivirale tri teme – tvornica, voda i sjećanje – prema njima je žiri odredio pobjednike i istaknuo pohvaljene radove.


Prvonagrađena je tako bila Renata Šimac za fotografiju »Vodi me«, drugonagrađena Neda Čamić Prpić za fotografiju »Život uz rijeku«, a trećenagrađena Biljana Pantelić Adžaga za fotografiju »Fuzija«, dok su pohvale upućene Borisu Štihu za fotografiju »Vodena geometrija«, Dariju Dorčiću za fotografiju »Brojač okretaja«, Draganu Valkoviću za fotografiju »Tvornica sreće«, Đoku Glušici za fotografiju »Otišli svi« i Emilijani Obrić za fotografiju »Na rubu«.


Projekt Fotomaraton riječkom industrijskom baštinom zajednički su organizirali Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci i Fotoklub Rijeka, pod vodstvom njegove autorice Kristine Pandže te uz financijsku podršku Sveučilišta u Rijeci u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus.