DUBoak

Riječka studentica dubašljansku baštinu predstavila na oslikanim muralima, ispalo je sjajno

Mladen Trinajstić

Foto DUBoak

Foto DUBoak

Umjetnica Iva Pavlinić, studentica riječke Akademije primjenjenih umjetnosti, svojim upečatljivim umjetničkim potpisom naslikala jestilizirane muraleSvojim raznolikim programima i aktivnostima usmjerenima na valorizaciju, interpretaciju i prezentaciju kulturne baštine Općine Malinska-Dubašnica, Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak nastavlja upućivati na važnost njenog očuvanja te istovremeno produbljivati suradnju sa dionicima lokalne, ali i šire, umjetničke i obrazovne zajednice.


U suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti iz Rijeke i domaćom, malinskarskom udrugom Termen koja već niz godina radi na oslikavanju i uljepšavanju javnih površina te krčke lokalne jedinice, koncipirano je predstavljanje dubašljanske baštine oslikavanjem murala.


Što je sve oslikano?


Kako su nam predstavljajući najnoviji takav zajednički projekt sad prezentirali predstavnici spomenute interpretacijske ustanove, proteklih su tjedana oslikani javni objekti autobusnoga čekališta kao i trafostanice pored crkve u Bogovićima.

Umjetnica Iva Pavlinić, studentica riječke Akademije primjenjenih umjetnosti, svojim upečatljivim umjetničkim potpisom kojeg odlikuje izražajan grafizam i linearizam, na spomenutim je objektima javne infrastrukture naslikala stilizirane murale s motivima domećeg dubašljasnkog tanca, ali i Sense.


Autobusnu stanicu u Bogovićima odnedavna tako krase motivi lokalnog tradicijskog plesa koji neumorno prenose i promoviraju mnogobrojni članovi folklorne skupine “Dubašnica”, dok je na trafostanici istaknuto prepoznatljivo obilježavanje Sense, odnosno Uzašašća iliti Spasova, blagdana kad domaći mladići na priredbi koja je odavna postala prepoznatljivim obilježjem kulturne baštine žitelja tog dijela otoka Krka “teku za sir”.Stari narodni običaj koji se prenosi s generacije na generaciju, ukazuje na pastirsko nasljeđe nekoć većeg dijela stanovnika Dubašnice i okolice, objašnjavaju nam predstavnici vodstva DUBoaka, njegov izvršni voditelj Dino Buljat i Toni Kraljić, direktor malinskarskog Komunalnog društva Dubašnica, tvrtke kojoj je od lokalne uprave povjereno vođenje i upravljanje tim atraktivnim kulturnim kompleksom.


Muralom ujedno i simbolički najavljujemo inicijativu lokalne zajednice da se Sensa kao neodvojiv element lokalnog identiteta kandidira za upis u Registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske, nastavljaju spomenuti.


Efektni murali


Efektnim muralima stavljen je naglasak na tradicijsku glazbu, ples i dubašljanske običaje kojima će 2024. godina biti obilježena.Podsjetimo, 6. siječnja 2024. u DUBoak-u je osobom godine otoka Krka proglašen Marijan Orlić Senkić, vrsni graditelj sopela i čuvar krčke glazbene baštine koja je uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine (dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja).


Nakon svibnja koji će i ove godine biti u znaku Sense, već početkom lipnja upravo u Malinskoj održati će se Festival folklora otoka Krka, najstarija folklorna manifestacija na otoku Krku, utemeljena još davne 1935. godine, a u čijoj će organizaciji ove godine po prvi puta sudjelovati i centar DUBoak.


I na posljetku, krajem lipnja slijedi obilježavanje Svjetskog dana glazbe, zaključili su obrazlažući nam motive pokretanja izrade spomenutih dvaju novih murala predstavnici vodstva Interpretacijskog centra maritimne baštine, ne zaboravljajući napomenuti da će i dobar dio ljetnih programa upotpuniti i obogatiti brojne loklanom tradicijom “obojane” manifestacije.


Među njima se posebice ističu priogodna proslava Porcijunkule kao i priredba “Grišnome fra Karlu u čast” koje, zaključuju DUBoak-ovci, svaka na svoj način valoriziraju i promoviraju lokalnu maritimnu, gastronomsku i jezičnu baštinu Malisnke, Dubašnice ali i otoka Krka.