Obustavljeni projekt

Repovi slučaja Mrtvaška: Jedna obitelj traži obeštećenje, povratak brodske linije neizvjestan

Bojan Purić

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK

Iznajmljivačima je lani propala sezona, a ove godine su imali probleme zbog prilaza kući za odmor i neispravne vode pa prijete sudom ako ne dobiju odštetuMRTVAŠKA – I dalje se vuku repovi i »sređuju dojmovi« nakon što je pretprošli tjedan Županijska lučka uprava Mali Lošinj objavila da, barem do daljnjega, obustavlja projekt gradnje novog pristaništa u uvali Mrtvaška na jugu otoka Lošinja, koji je svojim obujmom izazvao nezadovoljstvo stanovnika otoka Ilovika.


Prigovori opozicije


Kako smo već izvještavali, Mario Franković, nestranački član (ali u koaliciji sa SDP-om) Gradskog vijeća Malog Lošinja, prozvao je gradonačelnicu Anu Kučić (HDZ) da nije pokrenula izradu urbanističkog plana uređenja Mrtvaške, da je trebala prirediti javnu tribinu na kojoj bi projekt bio predstavljen najširoj javnosti, a da je naposljetku trebala »svojim utjecajem zaštititi Ilovčane«. Ujedno, Franković je stava da projekt treba realizirati, ali tako »da bude u interesu svih otočana«.


Također opozicijski vijećnik Rudolf Ivković (HSLS) u svojem je priopćenju postavio pitanje odgovornosti za »izdavanje građevinske dozvole koja nije u skladu sa Zakonom«, zatim tko će urediti na početku radova raskopan prilaz starom pristaništu da bi se u pogon vratila linija Ilovik-Mrtvaška, te hoće li naposljetku biti izgrađena nova cesta od Malog Lošinja prema Mrtvaškoj. Ujedno postavlja pitanje koliko je novca potrošeno na zaštitarske službe dežurne na licu mjesta.


Nezadovoljni iznajmljivač
Osim Ilovčana, zainteresirana strana je i obitelj Bonić iz Velog Lošinja, koja u neposrednoj blizini uvale Mrtvaška iznajmljuje kuću za odmor.


Toni Bonić požalio se da mu je lani zbog početka radova propala turistička sezona, a ove godine odvija se uz probleme – vodovodna cijev izložena je suncu i zbog toga ne preporuča svojim gostima pijenje te vode, a prilaz kući je preko kamenjara, pošto je raniji betonski prilazni put raskopan pri radovima.


Kako kaže, očekuje da mu se netko iz Županije, odnosno Županijske lučke uprave javi i predloži obeštećenje, kako slučaj ne bi dospio na sud.


Županijska lučka uprava Mali Lošinj izvijestila je da će sa sanacijom raskopane Mrtvaške krenuti kada krug gradilišta napusti, odnosno sve svoje stvari odnese, izvođač radova s kojim je raskinut ugovor.


Povratak brodske linije neizvjestan

Nezadovoljstvo stanovnika Ilovika ponajprije je izazvalo (privremeno) ukidanje brodske linije Ilovik-Mrtvaška, za njih najbržeg puta prema lokalnom i regionalnom središtu. Posljednjih mjeseci, naime, brod plovi iz Ilovika prema Malom Lošinju, što je mnogo dulje, a za nepovoljnoga vremena prema Velom Lošinju.


No, još uvijek je neizvjesno hoće li, i kada, biti ponovo uspostavljena brodska linija od Ilovika do Mrtvaške, što je u nadležnosti Agencije za obalni linijski pomorski promet. U Mjesnom odboru Ilovika kažu da su takav zahtjev uputili Agenciji netom po odluci Županijske lučke uprave o obustavljanju radova