Važan projekt

Ministar Butković obišao gradilište: Rekonstrukcija ceste u Osoru do sezone 2022. godine

Marinko Glavan

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Investitori projekta su Hrvatske ceste koje ulažu 25 milijuna kuna u rekonstrukciju ceste, Komunalno društvo Vodoopskrba i odvodnja Cres – Lošinj, s 11 milijuna kuna ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju, Grad Mali Lošinj 830 tisuća kuna za javnu rasvjetu, te HEP koji ulaže 445 tisuća kuna u elektroenergetske radoveRadovi na dionici državne ceste D 100, između Osora i Nerezina, vrijedni 46,6 milijuna kuna, s uključenim PDV-om, napreduju u skladu s planiranom dinamikom, a bit će završeni pred turističku sezonu 2022. godine, najavljeno je na gradilištu koje je obišao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zajedno s gradonačelnicom Malog Lošinja Anom Kučić i saborskim zastupnikom Garijem Cappellijem.


– Riječ je o dionici dugoj dva i pol kilometra, ali vrlo značajnoj za Lošinj. Radovi uključuju obnovu vodovodne i električne mreže, a napreduju vrlo dobro. Obnovom ova dva i pol kilometra završava rekonstrukcija državne ceste D-100 prema Malom Lošinju, a paralelno s tim, prošlog tjedna sam donio odluku o prekategorizaciji nastavka ceste preko Lošinja u državnu, tako da ćemo i taj dio rekonstruirati, čime ćemo završiti projekte rekonstrukcije na ovoj, lošinjskoj strani. Ono što također preostaje je rekonstrukcija dionice ceste D-100 na sjevernom rubu otoka Cresa, od Porozine, gdje cesta počinje. Tamo će ove godine krenuti obnova tih preostalih šest kilometara, što je jako bitno, jer je ta cesta u lošem stanju, rekao je Butković.


Investitori projekta su Hrvatske ceste koje ulažu 25 milijuna kuna u rekonstrukciju ceste, Komunalno društvo Vodoopskrba i odvodnja Cres – Lošinj, s 11 milijuna kuna ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju, Grad Mali Lošinj 830 tisuća kuna za javnu rasvjetu, te HEP koji ulaže 445 tisuća kuna u elektroenergetske radove. Svi navedeni iznosi su bez poreza na dodanu vrijednost(PDV). Voditeljica riječke ispostave Hrvatskih cesta, Silvana Sorić je naglasila kako je riječ o sveobuhvatnoj rekonstrukciji, kojom će ukupna širina prometnice biti više nego udvostručena.
– Sada je širina kolnika pet metara, a ukupna širina prometnice bit će 12 metara, s obzirom da se uz kolničke trake grade pješačka i biciklistička staza, čime će prometovanje ovom dionicom za sve sudionike postati značajno sigurnije. Osim radova na samoj prometnici, paralelno se radi i vodovodni sustav, odvodnja, rasvjeta i električna mreža, rekla Sorić.


Ministar Butković se po obilasku gradilišta, u Malom Lošinju sastao sa stonovnicima otoka Ilovika koji su bili nezadovoljni predloženim rješenjima povezivanja njihova otoka s Lošinjem u naredne dvije godine, koliko bi trebali trajati radovi na izgradnji, odnosno rekonstrukciji luke Mrtvaška na Lošinju s kojom su sada povezani brodskom linijom. Prema dosadašnjim prijedlozima, brodska veza bi Ilovik za trajanja radova trebala povezivati s Lošinjem putem luka u Malom ili Velom Lošinju, što bi putovanje činilo višetruko dužim, a prema izjavama stanovnika otoka, uzrokovalo bi i kašnjenja školske djece koja nastavu pohađaju u Malom Lošinju te onemogućilo dolaske učiteljici u područnoj školi na Iloviku.


Foto galerija: Obilazak gradilišta ceste D 100 u Osoru Foto: Marko Gracin


Ministar je nakon satanka kazao kako je postignut dogovor prema kojemu će biti omogućeno pristajanje brodova sa Ilovika za vrijeme trajanja radova u samoj luci Mrtvaška.


– To je jedan od najvećih projekata ulaganja u luke na Jadranu, u koje ukupno ulažemo oko milijardu i tristo milijuna kuna, od kojih je 81 milijun kuna ulaganja u luku Mrtvaška, od čega je 85 posto osigurano iz bespovratnih europskih sredstava, a 15 posto iz državnog proračuna. Pojavila se situacija u kojoj ljudi s Ilovika ne bi mogli pristajati u Mrtvašku za vrijeme trajanja radova, nego u druge luke, što bi im stvaralo brojne probleme. Pokušali smo naći rješenje, da Ministarstvo u svom dijelu pomogne da se osigura pristajanje u Mrtvaški za vrijeme trajanja radova, pri čemu ćemo osigurati i financijsku i logističku pomoć, zajedno s Lučkom kapetanijom, da se nađe najbolje rješenje koje je sada na pomolu. O detaljima rješenja obavijestit ćemo vas kada ono bude u cijelosti osmišljeno, rekao je Butković.Gradonačelnica malog Lošinja Ana Kučić istaknula je kako radovi još nisu započeli, te da stanovnici Ilovika mogu koristiti luku, a prema dogovoru s ministrom Butkovićem, moći će je koristiti i za vrijeme trajanja radova.


– Zahvaljujući Lučkoj kapetaniji i Ministarstvu, blizu smo rješenja i vjerujem da ćemo u idućih nekoliko dana to rješenje i formalizirati, na zadovoljstvo svih uključenih strana. U narednih dvije godine, tijekom realizacije velikog projekta koji će sasvim sigurno podići kvalitetu života na otoku Iloviku i u Gradu Malom Lošinju, ovo će prijelazno rješenje zadovoljavati dnevne potrebe stanovnika otoka Ilovika.