Propali projekt

Reakcije na odustajanje od Mrtvaške. Butković: ‘Penali? To mora riješiti lučka uprava’. Kučić nezadovoljna: ‘Puno smo izgubili’

Marinko Glavan, Bojan Purić

Žao nam je što se neće realizirati ovako važan projekt dogradnje luke Mrtvaška, a slijedom toga niti projekt izgradnje prometnice, kaže KučićŽupanijska lučka uprava Mali Lošinj pokrenula je postupak raskida ugovora o financiranju bespovratnim sredstvima projekta dogradnje luke otvorene za javni promet Mrtvaška, priopćeno je iz ŽLU-a Mali Lošinj.


Ovim je postupkom izgradnja luke Mrtvaška i službeno »umrla«, nakon gotovo dvije godine prosvjeda mještana Ilovika i uzaludnih pokušaja investitora, ŽLU-a Mali Lošinj, da pokrene radove. Iz ŽLU-a Mali Lošinj potvrđuju i da je izvođač već raskinuo ugovor o gradnji luke.


Butković: Sugerirali smo raskid ugovora


Komentar cijelog slučaja tražili smo i od ministra mora, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića, koji je već ranijim izjavama prije nekoliko mjeseci dao naslutiti da će cijeli projekt biti otkazan, ali ministar nije htio opširnije govoriti o ovom slučaju.
– Točno je da smo iz Ministarstva savjetovali Županijskoj lučkoj upravi raskid ugovora o financiranju, jer je evidentno da projekt ne može biti završen do kraja ovog financijskog razdoblja, do kad je trebao biti gotov, odnosno do kraja iduće godine. Ostalo ne bih komentirao, kako će lučka uprava riješiti pitanje raskida ugovora s izvođačem, hoće li biti penala i u kojem iznosu, to oni moraju rješavati, rekao je ministar.


Kao svojevrsni nastavak projekta dogradnje luke Mrtvaška bila je predviđena i sveobuhvatna rekonstrukcija ceste od Malog Lošinja do Mrtvaške koja je u međuvremenu proglašena državnom cestom, no sada, očito, ni od tog projekta neće biti ništa jer je teško vjerovati da će Hrvatske ceste ulagati milijunske iznose za povezivanje lokalne lučice s Malim Lošinjem.


Kučić: Puno smo propustili i izgubili


– Žao nam je što se neće realizirati ovako važan projekt dogradnje luke Mrtvaška, a slijedom toga niti projekt izgradnje prometnice u dužini od 10 kilometara od Malog Lošinja do Mrtvaške sa svom pratećom infrastrukturom, rekla je jučer gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.


Nedovršena investicija je najgora investicija. Puno sredstava je već uloženo od izrade projektne dokumentacije za buduću prometnicu, do financiranja i sufinanciranja pomorskog i cestovnog prijevoza, a u konačnici Lošinj je izgubio 230 milijuna kuna EU-sredstava i mogućnost sigurnog prometovanja, kako cestom tako i morem, te poboljšanja prometne povezanosti među svim sjevernojadranskim otocima te posljedično podizanja kvalitete života na našim otocima, zaključila je Kučić.


Radoslović: Protiv naroda se ne ide


Ladislav Radoslović, predstavnik Mjesnog odbora Ilovik, po zanimanju odvjetnik zadovoljan je odlukom.


– Ovo je najbolji pokazatelj da je za provedbu projekta potrebno da projekt bude zakonit i da bude usuglašen sa stanovništvom, primarnim i vjerojatno jedinim korisnicima projekta. Kada se zaobilazi, krši i ignorira zakon, izbjegava kontakt s lokalnim stanovništvom, godinu i pol laže i vara, a uz to se na rukovodeće pozicije stavlja ljude koji nemaju elementarna znanja o provođenju projekata i nemaju želje olakšati život otočanima, onda to ovako završi. Jednako ružno kako je projekt počeo, tako sada i završava. Vijeće Mjesnog odbora Ilovika hitno će dati zahtjev za povratak brodske linije Ilovik-Mrtvaška, micanje zaštitara iz Mrtvaške i otvaranje luke, a tražit ćemo i da se stanje na terenu hitno sanira. Da citiram jednog političara, čak i ako je narod u krivu, protiv naroda se ne ide, veli Radoslović.