Dobar izbor

Rajska manjeg formata: Daleko od gužve i gungule nalazi se Veli Mel, preslika poznate rapske plaže

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Kada stupite na Veli Mel najviše će vas razveseliti pijesak, ugodno more, predivan pogled, kao i dovoljno mjesta na koje možete raširiti svoj ručnik i predati se suncuLOPAR -Možda je najčešća asocijacija na spomen Lopara ona koja se vezuje uz Rajsku plažu. No plaža o kojoj će danas biti riječi nije Rajska, iako se svojim izgledom slobodno može tako nazvati. Daleko od gužve i buke, vreve i gungule nalazi se preslika najpoznatije plaže na Rabu, samo u nešto manjem formatu. Osim što je manja površinom, na njoj ima i nešto manje zabavnih sadržaja u odnosu na Rajsku, ali i puno više mjesta, mira i hlada. Radi se o plaži imena Veli Mel, odnosno o dvije plaže samo djelomično odvojene jednim drvenim mostićem postavljenim preko potočića, koje tamošnji lokalci nazivaju Gornji i Donji Mel.


Kao što rekosmo, među prvim asocijacijama na spomen Lopara, najčešća je ona koja se odnosi na Rajsku plažu, barem nama koji ne posjećujemo Lopar toliko često, premda se o Loparu ima štošta za reći, jednako kao i o drugim loparskim plažama. Stoga, nekoliko crtica o Loparu, pa onda o Velom Melu koji zaslužuje da današnji članak posvetimo njemu. Na sjevernom dijelu otoka Raba smjestila se općina i istoimeno naselje Lopar, dobitnik nagrade »Plavo jedro« za najbolje malo turističko mjesto na Kvarneru. Iako je tradicija turizma u Loparu starija od stotinu godina, nije turizam jedina stvar po kojoj je Lopar poznat. Postoji legenda koja kaže da je Lopar rodno mjesto sv. Marina, klesara i utemeljitelja jedne od najstarijih i najmanjih država na svijetu – Republike San Marino. Njemu u čast, od 2007. godine u Loparu se svake godine održava manifestacija »Loparska noć – povratak korijenima«, na inicijativu KUD-a »San Marino«.


Pijesak među prstima


Najznačajnija loparska fešta ipak je ona vezana uz blagdan Male Gospe. Svakog 8. rujna u prijepodnevnim satima hodočasnici praćeni brojnim turistima posjećuju crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije i prisustvuju svečanoj misi. Nakon slavlja priprema se pučka fešta u šatoru, uz bogat popratni program. Plešu se tradicionalni plesovi »tanac« i »pojka« uz zvukove »miha«, a gastronomska ponuda uključuje pripremu i kušanje tradicionalnog »sočiva« (juhe od graha, slanutka, leće i kukuruza), uz nešto konkretniju janjetinu ili odojka. Na štandovima se nude autohtoni proizvodi, rukotvorine otočana, i druge stvari, a zabava se nastavlja do ranih jutarnjih sati.
U Loparu djeluju i »Loparski maškari«, posebna pokladna tradicija koja na specifičan i jedinstven način već više od 150 godina obilježava kraj zime i dolazak proljeća. Još se puno toga može reći o ovom uistinu zanimljivom turističkom mjestašcu, ali tema dana ipak je plaža Veli Mel.


Foto galerija: Mini Rajska: Posjetili smo plažu Veli Mel na Rabu Foto: Vedran Karuza


Kada stupite nogom na Veli Mel, ono što najviše uveseljava jesu pješčana prostranstva na kojima nema previše ljudi, kao i sunce, ugodno more i predivan pogled na brdašce odmah uz plažu. Malo iznad, pokoje stablo na travnatoj podlozi koje pruža toliko željeni hlad. Sve to kao da čeka samo na vas. Rajska plaža u malom, s razlikom što možete uživati u miru vlastita ručnika bez da netko drugi slučajno nagazi na njega. More dovoljno toplo i plitko, s pjeskovitom dnom, a nakon nekoliko zamaha rukom opet dovoljno duboko. Dakle, nije potrebno propješačiti kilometre prije nego dospijete do dubina, kao što je to slučaj sa spomenutom Rajskom plažom.


Pristup plaži 9
Pristup moru 10
Plaža 9
Ugostiteljske usluge 9
Sadržaji 9
Parkiralište 10
Čistoća 10
Pridržavanje epidemioloških mjera 8

Po dolasku na plažu susrećemo Alexa i Anastasiju iz Njemačke i započinjemo razgovor. Ne skrivaju svoje zadovoljstvo viđenim, a posebno su zadovoljni pristupačnim cijenama u ugostiteljskim objektima iznad plaže. Beach i cocktail bar »Pocco Locco«, objekt jednostavnih usluga »Nevera« i ugostiteljski objekt i fast food »Bodulo« zaista pružaju sve što vam je potrebno za okrjepu i osvježenje nakon cjelodnevnog boravka na plaži.


Zabavni sadržaji


Povoljne cijene macchiata i cappuccina od 10 kuna privlače turiste, kao i cijene točenog piva za 18 kuna. Pečene krumpiriće pronaći ćete po cijeni od 15 kuna za malu i 20 kuna za veliku porciju, hot dog za 15, hamburger za 31 ili cheesburger za 33 kune, a možete isprobati i panirane škampiće između 27 i 32 kune, ovisno o veličini porcije. Nude se i slastice – palačinke od 15 i 18 kuna, fritule (male 12, velike 18 kuna), kao i sladoledi ili sladoledni kupovi. Zanimljivo je da cijene nisu apsolutno usklađene, iako se radi o objektima međusobno udaljenima najviše par stotina metara. Tako u jednom ugostiteljskom objektu možete pronaći sladolede za primjerice 18 kuna, a u drugom, par metara udaljenom objektu taj isti sladoled platit ćete 20 kuna. Korneti koštaju oko 13 kuna, lučke od 14 do 7 kuna, a loptice 12.


Djeca mogu uživati u pješčanom parku s ljuljačkama i toboganom, ili igrati odbojku i mini nogomet također na pijesku, dok nešto stariji mogu na obližnjem boćalištu zaigrati boće, ali samo ako ih sami donesu. Na Plaži smo susreli Pjotra, Ingu i Anju iz Poljske kako uživaju u čarima Velog mela, opuštajući se pored svojeg šatora uz hladnu pivicu.


– Mjesto je savršeno, jako nam se sviđa, jedino je šteta što na plaži nema tuševa, rekli su nam.


– Ali tuševi su pet metara od vas, primijetismo na opće veselje prisutnih Poljaka.


Istuširati se tako možete za dvije kune ako vam je 40 sekundi za to dovoljno, a na plaži je moguće iznajmiti suncobrane i ležaljke po cijeni od 30 kuna za svaki. Od sadržaja se nude još i pedaline ili »rent a boat« uz prethodnu najavu telefonom, s obzirom da na vlasnika nismo naišli.


Ako vam je dovoljno šušura, gradske buke i vreve, Veli Mel je pravi odabir za opuštanje u ovim ljetnim danima ispunjenim vrućinom. A što se parkinga tiče, učinilo nam se da je besplatan.