Revitalizacija krčkih luka

Radovi u lukama Punat, Krk i Njivice uglavnom su završeni, čeka se još samo “završna dokumentacija”

Mladen Trinajstić

Impresivni rezultat 12,3 milijuna kuna »teške« zajedničke investicije ŽŽLU-a Krk, Općine Punat i PGŽ-a – stotinjak metara dugi gat nove operativne obale / Foto M. TRINAJSTIĆ

Impresivni rezultat 12,3 milijuna kuna »teške« zajedničke investicije ŽŽLU-a Krk, Općine Punat i PGŽ-a – stotinjak metara dugi gat nove operativne obale / Foto M. TRINAJSTIĆ

Na novom puntarskom gatu postavljeni su ormarići za struju, ali i tradicionalne stare bitve. Po želji čelnika Općine, nakon »uljepšavanja« je na pripadajuće mu mjesto vraćen i od prije postojeći svjetionikKRK – Baš kako je bilo planirano te od ravnatelja Županijske lučke uprave Krk, Gorana Lajnerta u našim ovozimskim razgovorima i najavljivano, svi veći zahvati u proteklim mjesecima izvođeni u više luka otoka Krka zgotovljeni su te su sad u fazi ishođenja »završne dokumentacije« potrebne za formalno stavljanje u uporabu svih novoizgrađenih, a dijelom i tek »zbigecanih« lučkih objekata.


– Zahvati u lukama Malinska i Punat završeni su, a oba projekta uključuju i obalne šetnice koje su »predane« na korištenje općinama, odnosno njihovim mještanima, rekao nam je jučer, predstavljajući rezultate višemjesečnih radova čelnik ŽLU-a Krk Goran Lajnert.


– Oba objekta ili bolje rečeno projekta u fazi su prikupljanja i pripreme dokumentacije za ishođenje uporabne dozvole, te očekujem da ćemo idućih dana nadležnim službama predati takav zahtjev, nastavlja naš sugovornik podsjetivši da su svi odrađeni poslovi i građevinski zahvati u Puntu, Malinskoj, ali i Krku samo jedan segment višegodišnjih planova etapnog revitaliziranja tih krčkih luka.


Punat
– Luka Punat je projekt u kojem smo, zajedno s Općinom Punat i Primorsko-goranskom županijom, uložili značajna sredstva u rekonstruiranje i dogradnju luke. Uređena i proširena obala, s novim gatom, na neki način je tek početak i rješavanje prioriteta – operativne obale za turističke brodove, ističe ravnatelj ŽLU-a Krk napominjući da je ukupna vrijednost u luci Punat u proteklom periodu realiziranih radova nemalih 12,3 milijuna kuna. Na novom su gatu postavljeni priključci, odnosno ormarići za struju, a posebno sam zadovoljan što su zadržane i ponovno postavljene tradicionalne stare bitve. Po želji čelnika Općine Punat, nakon »uljepšavanja« je na pripadajuće mu mjesto vraćen i od prije postojeći svjetionik, onaj koji je donedavna stajao na sada temeljito preuređenim i proširenim Punćalama, kaže Lajnert.


Ribarski gat


Predstavljajući nam pak rezultate ulaganja u Ribarski gat unutar krčke Luke, ravnatelj krčke Županijske lučke uprave napomenuo je da će radovi na tom objektu službeno biti gotovi tek nakon što se 15. lipnja odradi tehnički pregled koji će biti izveden u postupku izdavanja uporabne dozvole po rekonstrukciji te lučke građevine, odnosno ondje izvedenoj obnovi istočne strane njena podmorskog i nadmorskog dijela.– Tijekom radova na rekonstrukciji podmorskog i nadmorskog dijela istočne obale tog lučkog objekta izvođač je uočio da je i izvan obuhvata glavnog projekta stanje čeonog dijela, tj. glave istog tog gata također bilo izuzetno loše. Situacija je prijetila urušavanjem pa je stoga, mimo prvotnog plana, a s ciljem žurnog saniranja podmorskog dijela glave Ribarskoga gata (po cijeloj dužini), »u hodu« bilo izdano rješenje i o sanaciji tog dijela istog objekta, a koja je po izvedbenom projektu potom i izvršena, objašnjava nam naš sugovornik napomenuvši da je taj »naknadni« dio radova dovršen još 20. travnja. Ukupna vrijednost radova na spomenutom lučkom objektu iznosila je 2,51 milijun kuna.


Veli mul


 


Ravnatelj ŽLU-a Krk, govoreći o svemu što se gradilo, u što se investiralo i na čemu se, koroni unatoč, u proteklom periodu na Krku radilo, rekao nam je i da je u luci Krk, uz zahvate na Ribarskom gatu, uspješno izvršena i sanacija Velog mula, tj. podmorskog dijela njegove obalne konstrukcije.– Radovi su izvršeni u ugovorenom roku od 3 mjeseca, a vrijednost im je bila 298 tisuća kuna. U omišaljskoj luci Pesja saniran je pak dio obalnog zida, radovi su završeni koncem veljače, u ugovorenom roku, a vrijednost im je dosegla 208 tisuća kuna, nastavlja Lajnert podsjetivši nas da su u travnju bili izvršeni i radovi na komunalnoj infrastrukturi, odnosno postavljanju nove infrastrukture za strujne i vodovodne priključke, kao i asfaltiranju puta u luci Porat. Vrijednost tog dijela radova je 110 tisuća kuna. Od čelnog čovjeka županijske institucije kojoj je povjereno upravljanje lukama otoka Krka doznali smo i da su trenutačno u tijeku i radovi na postavljanu novih priključaka vode i struje na lukobranu u luci Njivice. Na tom projektu, financijski ukupno teškom 40 tisuća kuna, zgotovljeno je tri četvrtine predviđenog posla.