Zahvat na drugoj uporabnoj cjelini

RADOVI IDU DALJE Nastavlja se rekonstrukcija luke Porat

Mladen Trinajstić

Krenuli radovi na nastavku projekta rekonstrukcije luke Porat / Foto ŽLU KRK

Krenuli radovi na nastavku projekta rekonstrukcije luke Porat / Foto ŽLU KRK

Druga uporabna cjelina nastavlja se na izvedene radove i obuhvaća rekonstrukciju obrambenog valobranog kamenometa i izvedbu armiranobetonskog valobranog zida s vanjske strane lukobrana 


 


PORAT Nakon što je u travnju ove godine završeno izvođenje, odnosno izgradnja prve uporabne cjeline prve faze rekonstrukcije luke Porat, ovih je dana pokrenut nastavak tog projekta, i to s izvođenjem zahvata na drugoj uporabnoj cjelini istog projekta. Ugovor o javnoj nabavi radova sklopljen je 20. rujna, a uvođenje izvođača u posao koji nam predstoji službeno je odrađeno 28. rujna te se od tog dana počeo računati petomjesečni ugovorni rok za izvođenje radova koje u luci Porat sad izvodi tvrtka Gamik iz Podstrane – otkrio nam je Alferd Franković, ravnatelj Županijske lučke uprave Krk. Stručni nadzor povjeren je dipl.ing. Goranu Brnčiću, dok je tvrtka TIM iz Rijeke zadužena za koordinaciju zaštite na radu.


Odobrena sredstva
Podsjetimo, Odlukom ministra Olega Butkovića od 9. ožujka ove godine odobrena su sredstava za nastavak rekonstrukcije luke Porat, u vrijednosti od 4,1 milijun kuna. Radovi podrazumijevaju izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture u 2022. godini. Odobrena sredstva odnose se na zahvate koji se sad kreću izvoditi na drugoj uporabnoj cjelini, ukupna ugovorena vrijednost kojih dosiže 4,6 milijuna. Uz korištenje tom projektu odobrenih sredstava Ministarstva, u sufinanciranju nastavka građevinskih zahvata u luci Porat sudjelovat će i Općina Malinska-Dubašnica kao i ŽLU Krk, koji je ujedno i nositelj projekta.


Bolja zaštićenost


– Cilj ovog zahvata je povećanje standarda u luci te postizanje bolje zaštićenosti njenog akvatorija od utjecaja vjetrova i valova – predstavio nam je Franković, napomenuvši da će po dovršetku radova u luci korisnicima na raspolaganju biti 103 veza.


Druga uporabna cjelina nastavlja se na već izvedene radove i obuhvaća rekonstrukciju obrambenog valobranog kamenometa i izvedbu armiranobetonskog valobranog zida s vanjske strane primarnog lukobrana, ističu predstavnici krčkih lučkih vlasti, dodajući i da pokrenuti radovi obuhvaćaju i izvođenje kamenog opločenja šetnice kao i asfaltiranje pristupnog kolnika do primarnog lukobrana.