Novi mamac za turiste

RABLJANI SE NE PREDAJU Na sebe su preuzeli 50 posto troška PCR testova za turiste

Alenka Juričić Bukarica

TZG i Grad Rab prvi su na sebe preuzeli 50 posto troška PCR testa za turiste koji u rujnu i listopadu borave najmanje 7 noći u objektima u domaćinstvu, čime se cijena testa spustila na prihvatljivih 46 euraIako je glavna turistička sezona prošla, na Rabu još ima nešto gostiju. U TZG-u Raba, naime, ističu kako i dalje bilježe dobre rujanske brojke, dok su u prvih osam mjeseci, kao i u samom kolovozu, postigli neočekivano dobre rezultate.


– Rab je ove godine na razini županije u kolovozu zauzeo treće mjesto s obzirom na dolaske i broj noćenja, ali uspoređujući ovu i lanjsku godinu, ostvaruje najbolji rezultat među prve tri kvarnerske destinacije te je ostvario čak 71 posto noćenja lanjske godine. Kumulativno, od početka godine do kraja kolovoza, također zauzimamo treće mjesto na razini Kvarnera, s obzirom na dolaske i broj noćenja, međutim, rezultatom od 65 posto turističkih noćenja u odnosu na lani, uspjeli smo prestići destinacije na prva dva mjesta. Inače, u prvih osam mjeseci najveći udio u turističkom prometu, čak 66 posto, ostvaruju objekti u domaćinstvu, prati ih nekomercijalni smještaj s 13 posto, kampovi s 9 posto, hoteli sa 7 posto te ostali ugostiteljski objekti s 5 posto udjela, rekla je Ivana Matušan, direktorica TZG-a Raba, dodajući kako se u ovoj sezoni, čiju je dinamiku i razvoj diktirala pandemija, svaka destinacija morala boriti za sebe, u nadi da će uvjeriti turiste kako je upravo ona najsigurnija i najodgovornija za njihov odmor.


Povratnici – adut


Rab je tako otkazao, odgodio ili tek simbolički obilježio neke od svojih najboljih turističkih aduta kao što su Kantuni, Rab Film Festival ili Fjera, sve u cilju održavanja dobre epidemiološke slike. Direktorica TZG-a ukazala je kako je, međutim i pored toga, Rab »klasična« autodestinacija, koju biraju turisti u krugu od 600 do 900 km udaljenosti, a što je još bitnije u ovoj sezoni, ponosi se vjernim turistima koji mu se vraćaju iz godine u godinu. Svi su ti preduvjeti, uz željno očekivani prestanak »lockdowna« turistima stvorili prigodu da posjete Rab. Matušan također dodaje da je Rab pomalo samozatajno prošao ovu sezonu, znajući da se probojem koronavirusa u destinaciju uspjeh može lako prometnuti u katastrofu.
– Teško je bilo odlične i nagrađivane manifestacije ostaviti za neke iduće sezone, no odgovornost i sigurnost su Rab pratili kroz cijelo ovo vrijeme. Isto tako, teško je bilo očekivati bilo kakve rezultate, pogotovo kada se prvi put susrećete s ovakvom kriznom situacijom. Lanjska je godina za grad Rab bila posebna, proslavili smo 130 godina turizma, bili laureati na Danima turizma… Taj lijepi slijed nastavili smo daljnjim radom na promociji destinacije, no grubo smo zaustavljeni proglašenjem pandemije. Morali smo se presložiti, ali smo korektno odradili sezonu, rekla je Matušan, ističući i činjenicu da su TZG i Grad Rab prvi u Hrvatskoj, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a Ispostava Rab, na sebe preuzeli 50 posto troška PCR testa na COVID-19 za turiste koji borave u objektima u domaćinstvu i kod iznajmljivača obrtnika.


Uključuju se i obrtnici


Uz ovu subvenciju, cijena PCR testa za turiste spustila se na oko 46 eura te postala prihvatljiviji trošak.


– To je iznimno povoljna cijena, poglavito jer se radi o jednom od najskupljih, ali i najpouzdanijih testova. Popust je predviđen za sve turiste kojima je potreban rezultat PCR testa za nesmetan ulazak u matičnu državu, a koji dolaze u rujnu i listopadu i na području grada Raba borave minimalno 7 noći neprekidno u privatnom smještaju ili kod iznajmljivača obrtnika. Popust vrijedi za sve rezervacije za rujan i listopad, neovisno kad su napravljene, čime se ciljalo i na moguće nove rezervacije, ali je to i svojevrsna nagrada svima koji su i inače mislili posjetiti Rab u tom razdoblju i platiti punu cijenu testa, podsjetila je Matušan, dodajući i da su se Rabljani pokazali kao odlični domaćini te je jedan dio njih platio ostatak testa svojim turistima, a najčešće upravo oni naručuju testiranje za svoje turiste, neki ih čak i prate u Dom zdravlja. Samim time, za dio gostiju test je u stvari ispao besplatan, što mnogi cijene. Pored Grada i TZG-a, u akciju pružanja vrijednosti više za svoje goste uključili su se i članovi Udruženja obrtnika Rab, koje je ponudilo sufinanciranje dijela testova koje plaćaju inicijatori te ugostiteljski obrti Perla i San Marco, koji su samostalno financijski pridonijeli ovoj inicijativi.


Poziv i ostalima da se uključe


Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić podsjetio je kako su nametnuta obveza testiranja za pojedina emitivna tržišta, posebice ona tradicionalno neizostavna u posezoni, te cijena testiranja, ustvari ponukale Grad i TZG na sufinanciranje troška testiranja za rujan i listopad za iznajmljivače, odnosno njihove goste.


– Preporuka je i HTZ-a da se omoguće testiranja u destinaciji, što je Rab među prvima i omogućio te je ova mjera sufinanciranja dodatno nastojanje olakšavanja čitave situacije i turistima, i iznajmljivačima. Stoga pozivamo sve gospodarstvenike, turističke i trgovačke subjekte, prijevoznike i brodare da se u zajedničkom interesu uključe u sufinanciranje i pomognu produljenju sezone, zaključio je Grgurić.