UNLOCK RAB 2023

Rab velikim slovima upisan na kartu digitalnih i IT događanja u Hrvatskoj

Hrvoje HodakNakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja, na Rabu je od 25. do 28. svibnja održana rebrandirana IT konferencija pod novim nazivom „UNLOCK Rab 2023“, koja je velikim slovima upisala otok Rab na kartu digitalnih i IT događanja u Hrvatskoj.


Krajem svibnja Rab je tako po drugi puta ugostio pedesetak predavača i moderatora, te stotinjak polaznika željnih novih znanja, koji su tijekom dva dana službenog programa (petak i subota) imati priliku uživo čuti vrhunske stručnjake na području IT-a i digitalnog marketinga, i to od predavača iz najvećih hrvatskih i svjetskih firmi (Ekobit, Wire, Omniconvert, Armchair Marketing, UpHeave, Yoast, Red Orbit, Espace, Roar!, AirCash, Infinum, OnlineMarkethink, Lumen Spei, Pro Media Group, Locastic i dr.).


Idejni začetnici ovog izvrsno organiziranog međunarodnog eventa na području IT-a i digitalnog marketinga su Rabljani Mark Čipčić i Marino Dedić, a cijeli su događaj podržali Grad Rab, Turistička zajednica Grada Raba, Pučko otvoreno učilište Rab, Aircash i Kompare.
Uz stručna predavanja koja su održavana u jutarnjim satima većinom u kongresnoj dvorani Hotela Imperial i to u dva smjera (Development i Digitalni Marketing), popodnevni dio konferencije bio je rezerviran za panele, intervjue i ključne govornike o općenitim temama.


Neke od tema koje su sudionici mogli poslušati bile su rasprave IT stručnjaka najviše razine o plaćama u IT industriji, jesmo li zaista inovativni na globalnoj IT sceni, kako pretvoriti ideju u poslovni uspjeh, što treba Rabu kako bi privukao masu digitalnih nomada, tajne TikTok marketinga itd…


Polaznici konferencije mogli su poslušati i dva panela o obrazovanju. Prvi je odgovarao na pitanje vrijedi li danas više jedan propali projekt od fakultetske diplome, dok je drugi potaknuo temu o tome kako inovativnim pristupom i korištenjem novih tehnologija potaknuti učenje i stjecanje znanje kod mladih.
Osim stručnih tema iz IT sektora ove godine u programu su se našle i neke teme van struke, pa je tako u subotu 27. svibnja u Kinu Rab održana panel diskusija pod nazivom “Otok Rab i digitalni nomadski turizam” na kojoj je uz digitalnu nomatkinju Lonu Ailu i poduzetnicu Mirelu Marović Omerzu, panelist bio i gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić.


Organizatori ni ove godine nisu zaboravili na zabavu, pa je tako na otvaranju kod zvonika sv. Ivana atmosferu zagrijala Jasmina Bojić na violini, dok je u subotu na Veloj rivi koncert održao popularni Jole. Zadnji dan bio je rezerviran za izlet brodom oko Raba.


Ovogodišnja Unlock Rab održana je u suradnji s InOrbit konferencijom za digitalni marketing koja se već dugi niz godina održava u Sloveniji. Rapska konferencija time je dobila jako puno na kvaliteti jer su slovenski partneri poslali svoje internacionalne predavače na Rab.