Gospodarenje otpadom

Rab rješava problem uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša: Sanacija Sorinja na pola puta

Hrvoje Hodak

Mi smo na najbolji mogući način znali kandidirati sve naše potrebe i sve smo ih rezultatima opravdali, a Fond je za te naše potrebe imao razumijevanje, ističe direktor loparskog KD-a Vrutak, Zdenko JakucLOPAR – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u proteklom je desetljeću s gotovo 12 milijuna kuna pomogao Gradu Rabu i Općini Lopar u rješavanju problema gospodarenja otpadom na otoku. Upravo zahvaljujući toj potpori, na Rabu je izgrađena pretovarna stanica čiju je izgradnju Fond sufinancirao s 80 posto potrebnog novca, dovršeno je i reciklažno dvorište te je u tijeku sanacija odlagališta otpada Sorinj kako bi se ono konačno zatvorilo. I u ovoj investiciji Fond sudjeluje s 10 posto potrebnog iznosa.


– Možemo reći da ispunjavamo obećanje koje smo dali 2017. godine, da ćemo se u potpunosti posvetiti gospodarenju otpadom s ciljem da do kraja mandata priču o otpadu svedemo na razinu koja zadovoljava osnovne, zakonski utvrđene uvjete te da u konačnici odvajamo željenih 55 do 60 posto otpada, na što nas zakon obvezuje, kazao nam je Josip Borić, načelnik Općine Lopar.


Dvije faze završene


Denis Deželjin, zamjenik gradonačelnika Raba, podsjeća da su imovinsko-pravne pripreme za sanaciju odlagališta završene 2016. godine, te su u iduće četiri godine izrađeni projekti i ishodovane građevinske dozvole za sve četiri faze sanacije odlagališta otpada Sorinj.
– Dvije od te četiri faze smo dovršili – pretovarnu stanicu i reciklažno dvorište. Radovi na sanacija sa zatvaranjem odlagališta otpada odvijaju se ugovorenom i planiranom dinamikom, a trenutno su na izvršenju od 50 posto pa računamo da ćemo za 4 do 5 mjeseci imati uređeno područje na odlagalištu. Bit će to velik pomak u odnosu na stanje koje smo imali unatrag nekoliko godina, kaže Deželjin, dodajući da se Grad Rab krajem lipnja prijavio i na otvoreni javni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike za financiranje četvrte faze sanacije odlagališta – izgradnju objekta sortirnice u kojemu će se prihvaćati i pretovariti odvojeno prikupljene sastavnice otpada.


Kompostiranje


Direktor Komunalnog društva Lopar Vrutak, Zdenko Jakuc, kazao je da su komunalna poduzeća na otoku Rabu primjer »pozitivne fleksibilnosti i usklađenosti s odlukama, cjenicima i svim državnim zakonskim i podzakonskim aktima«, te da su kroz prezentaciju i rezultate pokazala da mogu ići ukorak s očekivanim ciljevima.


– Mi smo na najbolji mogući način znali kandidirati sve naše potrebe i sve smo ih rezultatima opravdali, a Fond je za te naše potrebe imao razumijevanje. Vjerujem da ćemo i za one sastavnice otpada koje se prikupljaju odvojeno naći načina da ih plasiramo čim jeftinije i da tako financijski ne opteretimo naše korisnike, također se nadamo da ćemo naći način da potaknemo naše korisnike da kompostiraju dio otpada u svojim vrtovima, kako bi financijski rasteretili komunalna društva, a sebi priskrbili kontrolirani kompost s poznatim sastavnicama, te da na taj način zatvorimo krug, kazao je Jakuc.


Nadomak cilju


Načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić ističe da je otok Rab dosegnuo razinu od 45 posto odvojenog prikupljanja otpada, što je jedan od viših postotaka u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave.


– Uz još neka dodatna ulaganja, mislim da se ovdje u sljedećih možda nekoliko godina mogu postići ciljevi koji su zacrtani planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske. Osim toga, sustavno se mora provoditi i edukacija stanovništva, a naročito djece predškolske i školske dobi, jer je to jedna neprekinuta nit koju treba njegovati kako bi naš okoliš bio čist, istaknula je Čilić.


Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić pohvalio je suradnju s Gradom Rabom i Općinom Lopar koje kontinuirano ulažu u razvoj infrastrukture kako bi unaprijedili sustav gospodarenja otpadom te kazao kako se nada da će unutar zakonskih okvira riješiti probleme koje su iznijeli predstavnici lokalne samouprave.


Fond će pomoći i akciju na Golom otoku


Dobra vijest za otočane je i ta da će se izmijeniti Javni poziv koji je trebao pomoći komunalnim društvima na svim otocima u sufinanciranju pomorskog prijevoza otpada, pa će se sada umjesto jedne vožnje, priznati vožnje u oba smjera. Na sastanku s predstavnicima Fonda, kaže loparski načelnik Josip Borić, bilo je riječi i o jednoj akciji na Golom otoku u koju bi se Fond uključio sa 60-postotnim sufinanciranjem troškova.


– U bliskoj budućnosti očekujemo još neke odluke Fonda po kojima bi otok Rab, temeljem prijava na javne pozive, trebao dobiti četiri nova komunalna vozila, po dva u svako komunalno društvo, najavio je Borić.