Opraštanje od turističke sezone

Rab i Đakovo zajedno na završnoj ljetnoj manifestaciji Kanati

Hrvoje Hodak

Snimio H. HODAK

Snimio H. HODAK

Organizatori su posjetiteljima priuštili uživanje u bogatoj gastronomskoj ponudi tradicionalnih domaćih jela i slavonskih specijaliteta, uz poseban glazbeni program



 


 


U Rabu je u organizaciji turističkih zajednica gradova Raba i Đakova, te pod pokroviteljstvom Grada Raba i Grada Đakova, vikend protekao u znaku „Kanate“, završne ljetne manifestacije kojom se Rabljani već tradicionalno opraštaju od turističke sezone. 




 


Ovogodišnja dvodnevna „Kanata“ koja je održana na Trgu sv. Kristofora ipak je bila bitno drugačija od svih dosadašnjih, a organizatori su posjetiteljima priuštili uživanje u bogatoj gastronomskoj ponudi tradicionalnih domaćih jela i slavonskih specijaliteta, uz poseban glazbeni program.


Snimio H. HODAK


 


Već u subotu ujutro glavnim rapskim trgom počeli su se širiti primamljivi mirisi iz štandovskih kuhinja dobro uigranih rapskih udruga i klubova, točnije Udruge Komin, ŠRK Dolin, SRK Tunera te DŠR Kampor, ali i mirisi Slavonije iz sajamske ponude prijatelja iz Đakova.


 


– „Gradovi Rab i Đakovo sve tješnje surađuju, posjećujemo se na našim udarnim tradicionalnim manifestacijama, Rabskoj fjeri i na Đakovačkim vezovima, a evo nas zajedno i na Kanati. Ove smo godine osigurali našim klubovima, udrugama i udruženjima namirnice potrebne za pripremu uglavnom ribljih specijaliteta pa su se na meniju našle pržene lignje, brudet od lignji s palentom, ribice, štoklji (hobotnice) na salatu, ali i fritule te poznati rapski šulčići s pršutom ili slatkim nadjevom,” kazala je direktorica Turističke zajednice grada Raba, Ivana Matušan te dodala: “Želja nam je bila da se svi zabave u jutarnjim satima, uz hranu i glazbu te ponuđeni asortiman OPG proizvoda koji su donijeli naši prijatelji iz Đakova koji su u poslijepodnevnim i večernjim satima, prezentirali svoje jelo – čobanac, te svoju tamburašku glazbu.”


Snimio H. HODAK


 


Naime, đakovački OPG-ovi, njih čak 9, ovom su prigodom Rabljanima i turistima kojih još ima na otoku, prezentirali ono najbolje iz vlastite proizvodnje, a u kotlu zapremnine cca 300 litara, lagano se krčkao čobanac.


– “Došli smo na Rab s devet kvalitetnih OPG-ova, obrta i tvrtki i zaista smo se potrudili da to bude ono najbolje iz grada Đakova. Evo, može se vidjeti naravno i tvrtka koja se jedina u Republici Hrvatskoj bavi s proizvodnjom proizvoda od perja za hotele s 5 zvjezdica, zatim imamo kvalitetne suhomesnate proizvode, kravlje sireve, razna vina, craft pive, rakije i gin, med i orašaste plodove. Vrhunac predstavljanja bio je u poslijepodnevnom dijelu kada smo dijelili čobanac a sve prisutne zabavio je tamburaški sastav Quercus koji je nedavno, na Svjetskom tamburica festu proglašen najboljim tamburaškim sastavom. Jako nam je drago da smo na Rabu i da se realizirala ideja o sudjelovanju i predstavljanju Grada Đakova na Rabu, a vjerujem da će i Grad Rab biti naš dragi gost s predstavljanjem svoje enogastronomske ponude”, poručila je Marija Burek, direktorica Turističke zajednice grada Đakova.


Snimio H. HODAK