Sinergijsko djelovanje

Punat i njegov Mare Mundi Institut postali okupljalište onih koji vole i žele sačuvati more

Mladen Trinajstić

Višednevno druženje ljubitelja mora za osnovnu ideju i cilj ima sinergijsko djelovanje umjetnika, znanstvenika i svih onih koji o moru žele nešto naučiti i dati doprinos njegovom očuvanju širenjem znanja o njegovoj važnosti, značaju, ali i ljepotiPUNAT – Punat i njegov Mare Mundi Institut Krk jučer su postali okupljalište svih koji vole more, koji ga štuju, onih koji ga nastoje čuvati, ali i koji ga promoviruju kroz svoje znanstveno ili pak umjetničko djelovanje.


U sjedištu Centra za obrazovanje i zaštitu okoliša Mare Mundi, kompleksu koji je nakon višegodišnjeg rada u improviziranim uvjetima u tom otočnom lokalnom središtu uredila i opremila mala, ali i iznimno aktivna znanstvena zajednica morskih biologa iz austrijskog Salzburga, organizirana u istoimenom udruženju, jučer je počeo program njihova prvog moru posvećenog simpozija nazvanog »Fascination Sea – Susret znanosti i umjetnosti o moru«. Kako su na prigodnoj svečanosti otvaranja istakli inicijatori i idejni začetnici ovog umnogome neobičnog i vrijednog projekta, hrvatsko-njemačka umjetnica Anita Kontrec i čelnik Instituta, morski biolog dr. Robert Hofrichter, višednevno okupljanje i druženje ljubitelja mora za osnovnu ideju i cilj ima sinergijsko djelovanje umjetnika, znanstvenika i svih onih koji o moru žele nešto naučiti i dati doprinos njegovom očuvanju širenjem znanja o njegovoj važnosti, značaju, ali i ljepoti.


Izložbeni projekti


Skup je jučer započeo prigodnim predstavljanjem aktivnosti i mjera koje se na zaštiti i očuvanju morskog okoliša poduzimaju unutar Marina Punat Grupe, a za koje je zadužena bila Iris Leleković, te je potom nastavljen i prigodnim izložbenim projektima, uvod u koje je bila mala izložba u samom Institutu. Središnji dio umjetničkog segmenta programa ono je veće i obimnije predstavljanje morem inspiriranih umjetničkih radova, autorstvo kojih potpisuju Anita Kontrec, njezina kolegica, slikarica Koraljka Kovač i vrsni fotograf Damir Fabijanić. Njihovi su radovi, uklopljeni u izložbu »Čarobna ljepota mora«, postavljeni i javnosti predstavljeni u galeriji Toš, gdje će se moći razgledati do 6. lipnja. Višednevno događanje ispunjeno će biti i brojnim znanstvenim izlaganjima, među ostalim i dr. Hofrichtera, dr. Ive Orlića, dr. Vlade Hršaka i dr. Vladimira Tkalčića, koji će, svatko iz svog aspekta djelovanja, more i morske vrednote prezentirati posjetiteljima, posredstvom predavanja koja će se narednih dana održavati u Puntu.


Umjetnički dio
Jednako važan dio »Susreta znanosti i umjetnosti o moru« bit će i onaj njegov umjetnički, odnosno kreativni dio za provedbu kojeg će biti zadužena Anita Kontrec. Njoj je tako povjereno provođenje brojnih umjetničkih radionica, dio kojih će se odvijati u sjedištu Instituta, a dio i na terenu, tijekom organiziranih izleta sudionika simpozija na otok Plavnik, odnosno otočić Košljun.


Otvarajući skup koji je, osim Općine Punat i Marina Punat Grupe, aktivno podržao i potpomogao TZO Punat, direktor te turističke ustanove Branko Karabaić nije skrivao svoje zadovoljstvo novopokrenutim projektom koji, ustvrdio je, ima sve predispozicije izrastanja u tradicionalno događanje. A ono će, zaključio je, u Punat jednako privlačiti ljubitelje umjetnosti i kreativnosti svih vrsta, ali i znanstvenike te sve one koji od njih o moru i životu koji se u njemu odvija žele nešto čuti i naučiti.


Doprinos zaštiti mora


– Svojim aktivnostima kroz rad naše udruge i instituta koji smo ovdje lani uredili i do sad smo nastojali, a vjerujem i uspijevali, pridonositi zaštiti mora, odnosno prirode i okoliša te smo, iako u značajno skromnijim uvjetima, u proteklim godinama u suradnji s našim domaćim partnerima, lokalnim hotelijerima, ugostiteljima i brodarima u Puntu održavali radionice s različitim temama morske biologije, a koje su pohodile na stotine mladih iz Austrije, Njemačke i Švicarske – otkrio nam je Hofrichter. Pritom je ustvrdio i da je pokretanjem rada novog, značajno prostranijeg, funkcionalnijeg i opremljenijeg sjedišta ta organizacija ostvarila znatno bolje i kvalitetnije uvjete rada.
– Nismo usmjereni na profit i sve svoje aktivnosti financiramo kroz članarine, donacije i prihode od seminara, tečajeva, konferencija i izleta koje organiziramo, a za provedbu kojih je Punat i ovo naše sjedište od iznimne važnosti – rekao je nadalje čelnik udruge i Instituta Mare Mundi, iskusni morski biolog te k tome i autor više desetaka knjiga i znanstvenih radova, dobrim dijelom posvećenih upravo biologiji Jadrana, pa tako i otoka Krka.