Treća faza 

Nastavak revitalizacije Lječilišta Veli Lošinj: Proširen restoran i uređena kuhinja

Bojan Purić

Nova restoranska zgrada s terasom / Foto B. PURIĆ

Nova restoranska zgrada s terasom / Foto B. PURIĆ

Uz pomoć novca koji su osigurali PGŽ, država i sama ustanova, uređeni su i skladišni i uredski prostor, a Lječilište je dobilo i jedanaest novih smještajnih jedinicaVELI LOŠINJ – U kompleksu Lječilišta Veli Lošinj, koje se nakon duboke krize na prijelazu iz prošlog u ovo stoljeće nastoji vratiti na staze velike reputacije nekadašnje Dječje bolnice predvođene dr. Brankom Vukelićem, završeni su radovi na trećoj fazi preuređenja i dogradnje. U upravo završenim radovima, obrađene su zgrade kuhinje i restorana, odnosno objekt “Park II”.


Predstavnici ustanove, investitora, izvođača, gradskih vlasti i drugih / Foto B. PURIĆ

Predstavnici ustanove, investitora, izvođača, gradskih vlasti i drugih / Foto B. PURIĆ


Veliki projekt


​Sada Lječilište ima restoran većeg kapaciteta, osuvremenjenu kuhinju i skladišne prostore, nove uredske prostore i jedanaest novih smještajnih jedinica. Objekti kuhinje/restorana i “Park II” – sada s dizalom, smještenim s vanjske strane zida objekta – tzv. toplom vezom spojeni su s prije nekoliko godina obnovljenom vilom “Elisabeth”, najreprezentativnijom zgradom kompleksa. Podsjetimo, u međuvremenu je umjesto starog manjeg objekta u šumi napravljena nova zgrada “Magnolija” s većim brojem ordinacija te bazenom. Radove treće faze vrijedne 26 milijuna kuna financirala je Primorsko-goranska županija, od izrade idejnog rješenja 2017. godine, pa do 2021. godine, u ukupnom iznosu oko 25 milijuna kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije je kroz Program razvoja jadranskih otoka sufinanciralo troškove energetske obnove vrijednosti 500 tisuća kuna, a dio troškova podmirila je i ustanova vlastitim sredstvima.
Obnovljene prostore posjetili su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i njegova zamjenica Marina Medarić sa suradnicima, a dočekala ih je Renata Žugić, ravnateljica Lječilišta, u društvu suradnika i predstavnika izvođača i nadzornika radova. I na ovom lošinjskom gradilištu izvođač je bio križevački “Radnik”, projekt je izradio “Arcitec Ivšić” iz Zagreba, a nadzor GPZ iz Rijeke s lošinjskim “Energootokom”.


Četvrta faza


U pripremi je četvrta faza obnove Lječilišta, a ona će obuhvatiti zgrade “Park III” i “Park IV” te parkiralište i internu cestu. Županija je pripremila novac za projektnu dokumentaciju, a očekuje i veliki udjel novca EU-a u namirivanju troškova radova.

Renata Žugić istaknula je da obnovom raste raznolikost ponude Lječilišta, a povećava se i broj radnih mjesta, dok je župan Komadina kazao da je cilj revitalizacija ustanove i kroz nju afirmacija Lošinja kao destinacije zdravstvenog turizma.– Bez jedne respektabilne zdravstvene ustanove to ne bi bilo moguće, a Lječilište se savršeno uklopilo u tu viziju, istaknuo je, dodajući i da je u planu uređenje park-šume Podjavori s kojom se kompleks Lječilišta isprepliće, a u tome očekuje i suradnju Grada Malog Lošinja i turističke tvrtke “Jadranke”.Ovom je prilikom Komadina najavio i gradnju nove zgrade Doma zdravlja u Malom Lošinju, u suradnji s ovdašnjim gradskim vlastima, na nekoj od lokacija koje smatraju boljima od sadašnje u Ulici dr. Dinka Kozulića, ponad obale Priko.