Gradsko vijeće

Propao plan onih koji ne vole burlesku i zabavu: Festival Fringe ostaje u Cresu

Bojan Purić

Foto Screenshot Instagram Cres Fringe Festival

Foto Screenshot Instagram Cres Fringe Festival

Vijećnici HDZ-HRAST-Suverenisti povukli su svoj prijedlog zabrane i financiranja Festivala Fringe, ali i najavili noviVijećnici koalicije HDZ-HRAST-Suverenisti povukli su svoj prijedlog o zabrani održavanja i sufinanciranja festivala “Fringe” gradskim novcem, koji je izazvao veliko zanimanje javnosti, najviše zbog točaka koje sadrže burlesku.


Prijedlog su plasirali kao točku dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Cresa, a za govornicom je vijećnik Roby Orlić rekao da prijedlog nije samo njihov, već i 600 potpisnika peticije, među kojima su zastupljene razne struke i političke opcije.


Protiv zabrane


Robert Kučić (UK), predsjednik Vijeća, usprotivio se održavanju takvih programa u ranim večernjim satima na rivi, već je predložio zatvorene prostore, a protivi se zabrani festivala, a na tom tragu bila je i njegova stranačka kolegica Lara Bressan.
Nestranački vijećnik Marčelo Damijanjević izjavio je da bi podržao odluku o zabrani, no da je ona postavljena tako da pokriva isključivo konkretni događaj, ali ne i slične festivale koji bi se mogli pojaviti pod drugim nazivima, pa odluka ne bi riješila bit problema.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Cres Fringe Festival (@cres_fringe_festival)Eliana Zec Solina s liste SDP-a i partnera rekla je da je u krugu te političke opcije bilo govora o amandmanu, no odustali su kada su vidjeli predlagačevu formulaciju koja sadrži zabranu: “Ovakvom odlukom riskirali bismo stvaranje presedana koji bi ubuduće omogućio zabrane kulturno-umjetničkih događanja bez pravnog temelja”.


Đanino Sučić (UK) je SDP-ovoj vlasti u Cresu spočitnuo da je propustila prilagoditi postojeće odluke, a HDZ-u da je trebao uputiti organe države, u kojoj je na vlasti, da riješe problem.


– I za “nabijanje” glazbe do četiri sata ujutro postoje peticije, pa se to ne poštuje, rekao je Sučić.


Bitno i nebitno


Gradonačelnik Marin Gregorović (SDP) otklonio je odgovornost Grada, kazavši da festivalski organizatori nisu tražili suglasnost, a da je nakon prijava na teren upućeno komunalno redarstvo, koje je o stanju obavijestilo policiju, a da “ne zna zašto policija nije reagirala”.


Poručio je da u Vijeću postoji suglasnost da dio sadržaja festivala nije bio primjeren mjestu i vremenu, ali i da ima dojam da je jedini razgovarao s organizatoricom u nastojanju da riješi problem.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Cres Fringe Festival (@cres_fringe_festival)Povlačeći prijedlog i najavljujući izradu novog, Orlić je rekao da njega i kolege pokušavaju prikazati kao ekstremiste, a Damijanjević je prokomentirao da je tema izazvala daleko veću pažnju medija na nacionalnoj razini od nedostatka liječnika na otoku ili štete koju stvara divljač, što su svakodnevna, bitnija pitanja za život na Cresu.


Novčane naknade za djecu


Još je na sjednici, između ostalog, usvojena odluka o pravu na novčane naknade – jednokratne i višekratne – za novorođenu i posvojenu djecu, a bez sudionika u raspravi i plan upravljanja pomorskim dobrom za razdoblje 2024.-2028. godine.


Pravilnik o provedbi postupaka jednostavne nabave roba, radova i usluga također je jednoglasno prihvaćen, s tim da je Đanino Sučić tražio od Gregorovića pojašnjenje kontrolnih mehanizama, pri čemu je gradsku vlast “očešao” zbog neobjavljivanja iznosa koji su “Komunalne usluge Cres-Lošinj” dobile prilikom prodaje građevinske tvrtke “Elektro-vode” švedskom poduzetniku.


Mnogo se na aktualnom satu raspravljalo o pojedinačnim problemima s javnom rasvjetom na otoku, a sudionici u raspravi suglasni su da je problem u tome što tvrtka koja održava rasvjetu ima sjedište van otoka, pa njezini radnici dolaze tek kada se kvarovi nagomilaju.


Liječnik iz Makedonije


Na pitanje Lare Bressan, gradonačelnik Gregorović rekao je da će tijekom ožujka u Cres doći raditi novi liječnik iz Makedonije, s nostrificiranim dokumentima i poznavanjem hrvatskog jezika, čime će biti popunjena praznina u timu opće medicine, što je višemjesečni problem na otoku.