HOPS

Projekt zamjene podmorskih kabela elektroenergetske mreže između Krka, Cresa i Lošinja predstavljen u Puntu

Hina

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆProjekt Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) “Zamjena podmorskih kabela 110 kilovolti Krk-Cres-Lošinj”, u sklopu kojega se radi dugoročne sigurnosti opskrbe električnom energijom zamjenjuju kabeli elektroenergetske mreže, predstavljen je u srijedu u Puntu.


Riječ je o objedinjenom projektu „Revitalizacija, izgradnja, digitalizacija i modernizacija hrvatske prijenosne elektroenergetske mreže“ kojeg je HOPS započeo 2020. , a financira se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti s nepovratnih 218,1 milijuna eura.


Projektom je planirano 11 aktivnosti od kojih se jedna, vrijedna 59,5 milijuna eura, odnosi na zamjenu podmorskih kabela koji povezuju otoke Krk, Cres, Lošinj te Brač, Hvar i Korčulu.
Projekt zamjene podmorskih kabela je uvršten na listu strateških projekata Hrvatske, a podijeljen je u dvije faze. Tijekom 2022. završena je prva faza, vrijedna 14 milijuna eura, tijekom koje je zamijenjeno 12 kilometara postojećih podmorskih kabela kopno – Brač i kopno – Krk.


U drugoj fazi, koja se odnosi na zamjenu oko 30 kilometara kabela, vrijednoj 45,8 milijuna eura, zamijenjeni su kabeli Brač – Hvar i Hvar – Korčula, u tijeku su radovi na dionici Krk – Cres, a u predstojećim danima očekuje se završetak povezivanja Cresa i Lošinja. Duljina kabela na sjeveru između otoka Krka i Cresa je oko 7,5 kilometara, a na lokaciji Osor, koja povezuje Cres i Lošinj, oko jedan kilometar.


Završetak projekta se očekuje do kraja lipnja.


Postojeći podmorski kabel između otoka Krka i Cresa položen je 1973., a između otoka Cresa i Lošinja 1986. godine. Iz HOPS-a ističu da je  podmorski kabel između Krka i  Cresa bio izveden s izolacijom papir/ulje, a da će novi kabel biti izveden ekološki prihvatljivom tehnologijom, novim trožilnim kabelom s XLPE izolacijom, koji ima veću prijenosnu moć.


Velik značaj za otočane


Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan rekao je da će taj projekt imati ogroman značaj za stanovnike otoka, da je važan za ostanak stanovništva na otocima, kao i za hrvatski elektroenergetski sustav.


Naglasio je da Vlada vodi brigu o ravnomjernom razvoju cijele Hrvatske te da je projekt važan je za sigurnu opskrbu otočnog stanovništva električnom energijom, kao i u pogledu obnovljivih izvora energije i zelene tranzicije.


Predsjednik Uprave HOPS-a Igor Ivanković rekao je da će visokonaponska prijenosna mreža biti modernizirana za naredno srednjoročno razdoblje i biti spremna za prihvat novih količina obnovljivih izvora i tako u punom obimu slijediti zelenu tranziciju, što je cilj i Hrvatske i Europske unije.


Projekt zamjene podmorskih kabela je strateški investicijski projekt Hrvatske, njime se osigurava pouzdana opskrba kupaca na jadranskim otocima, omogućuje bolja implementacija obnovljivih izvora energije te stvaraju preduvjeti za brži gospodarski razvitak, kazao je.


Foto galerija: Projekt zamjene podmorskih kabela između Krka, Cresa i Lošinja Foto: Mladen Trinajstić


Naglasio je kako HOPS ne bi mogao svoj investicijski plan ostvariti bez sredstva iz fondova EU, pri čemu je presudna pomoć Ministarstva gospodarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Spomenuo je da je uz njihovu pomoć osigurano i 40 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za sanaciju šteta od potresa na energetskoj infrastrukturi i postrojenjima.


HOPS je jedna od ključnih tvrtaka za uspješnu provedbu zelene tranzicije u Hrvatskoj, na našu visokonaponsku prijenosnu mrežu je do sada priključeno više od 1100 megawata obnovljivih izvora, HOPS je lider u priključenju obnovljivih izvora u ovom dijelu Europe i spreman je za novu fazu zelene tranzicije, kazao je Ivanković.


Dodao je da HOPS trenutno aktivno odrađuje dvije grupe priključenja obnovljivih izvora i ostalih tehnologija, što je u različitim fazama realizacije, a za to su, napomenuo je, potrebna velika ulaganja u  prijenosnu mrežu, što predstoji u narednom srednjoročnom razdoblju.


Predsjednik Uprave HEP-a Vice Oršulić rekao je da je za realizaciju projekta i što manje rizika prekida opskrbe potrošača na otocima važna suradnja s HEP ODS-om te da se u tom smislu sve dobro odvija. Istaknuo je da je važno da HOPS-ov projekt prati i projekt koji će se realizirati na razini distribucije.


Nakon prezentacije organizirano je isplovljavanje brodom do lokacije Mali Bok gdje se s grčkog broda “Atalanti” obavljaju radovi polaganja kabela.