Otočna kružna pješačka ruta

Program Camino Krk adut za goste u posezoni

Mladen Trinajstić

Početna točka 150 km duge krčke hodačasničke staze locirana je u parku na Kamplinu / Foto TZ KRK

Početna točka 150 km duge krčke hodačasničke staze locirana je u parku na Kamplinu / Foto TZ KRK

Ovaj sveotočni program koji povezuje vjerski turizam s jakom ponudom otočnog outdoora dobio je novi zamah u vidu mnoštva signalizacijskih i logističkih novitetaKRK – Ulaskom u drugu polovicu rujna i period posezone u kojem će, umjesto uživanja u ljetnom suncu i toplom moru, glavni motiv dolaska za nadati se i dalje brojnih turističkih posjetitelja grada i otoka Krka uglavnom biti njihove prirodne ljepote, kulturno-povijesna baština, ali i na Krku sveprisutna i sadržajna ponuda outdoor aktivnosti, krčki su se turistički djelatnici ovih dana iznova okrenuli promociji sadržaja prikladnih upravo periodu »sezonske završnice«. Kao jedan od upravo takvih krčkih aduta odnedavno je prepoznat i program Camino Krk, pred dvije godine osmišljen i terenski »definiran« u vidu otočne kružne pješačke rute, sveukupno duge više od 150 kilometara.


Camino Krk ruta popraćena je novom kartom

Camino Krk ruta popraćena je novom kartom


 


Hodočasničke staze


Oslonjen na globalno poznati Camino de Santiago iliti Put Sv. Jakova – mrežu hodočasničkih puteva koji vode do svetišta Santiago de Compostela u španjolskoj Galiciji, a koja se prostire čitavom Europom, krčki je Camino kao prva hrvatska sastavnica te mreže tek nedavno »zakotrljao« ideju formiranja sličnih hodočasničkih staza u našoj zemlji, jednako kao i njihova povezivanja s europskim rutama usmjerenim ka Santiagu.


Ruta od Krka do Kornića
Početna točka Camino Krk rute locirana je u gradu Krku, pored krčke katedrale, a završna u naselju Kornić, u župnoj crkvi posvećenoj upravo sv. Jakovu apostolu. Sam obilazak krčke rute podijeljen je u sedam hodočasničkih poglavlja, točnije sedam dana koliko je potrebno da se prijeđe i istinski doživi otočna povijesna, kulturna, a posebice sakralna baština uronjena u rutu obogaćenu impresivnim prirodnim ambijentima i jedinstvenim urbanističkim cjelinama, predstavila nam je direktorica krčkog TZ-a, ustanove koja je zajedno s Bratovštinom svetog Jakova iz Samobora pred koju godinu zapravo osmislila te u stvarnost pretočila projekt krčkog Camina, zajedno s njegovom turističkom nadgradnjom.

 


Nove info ploče


Već neko vrijeme među krčkim turističkim djelatnicima prisutna praksa uređivanja, označavanja i promoviranja tog sveotočnog programa koji povezuje vjerski odnosno hodačasnički turizam s jakom i razvijenom ponudom otočnog outdoora, ovih je dana dobio novi zamah u vidu mnoštva signalizacijskih i logističkih noviteta kojima je dodatno obogaćena nedavno i službeno proširena odnosno produljena mreža krčkih Camino puteva. Kako nam je predstavila Ivana Kovačić, direktorica TZ-a grada Krka, na početnoj i završnoj točki Camino Krk rute – gradu Krku i naselju Kornić – nedavno su postavljene nove info ploče s osnovnim informacijama i kartom Camino Krk rute, a jednako je tako cjelokupna ruta još bolje označena i signalizacijski obogaćena novim, prepoznatljivim, plavo-žutim Camino smjerokazima. K tome, za lakše i sigurnije snalaženje Camino Krk rutom turističke zajednice otoka Krka izradile su i Camino Krk kartu, neophodnu svakome tko se odluči na ovaj pothvat. Karta sadrži točnu rutu i lokacije Camino pečata, dvojezične kratke opise i pregled svakog od sedam dana Camino Krk puta te osnovne savjete za hodočasnike odnosno hodače, predstavila nam je Ivana Kovačić, napominjući da se Camino karte mogu preuzeti u bilo kojoj od sedam turističkih zajednica otoka Krka.
Osim na papiru, hodočasnici kao i oni koji se tom sveotočnom šetničko-planinarskom rutom odluče zaputiti iz čisto rekreativnih pobuda, svoje kretanje mogu pratiti i uz pomoć također već neko vrijeme dostupne online interaktivne karte koja se može koristiti putem mobilnih telefona, odnosno GPS datoteka.