SE CRES

Problem oko solarne elektrane na Cresu: Kamen temeljac položen prije dvije godine, radovi i dalje stoje

Marinko Glavan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Još se ne zna kada će biti izgrađena solarna elektrana koja je prema najavi trebala početi s radom krajem 2020. godineTemeljni kamen za izgradnju najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj – Sunčane elektrane Cres, na lokaciji Trinket pokraj Orleca na otoku Cresu, vrijedne 41 milijun kuna, položen je još prije gotovo dvije godine, a do sad na terenu nije učinjeno gotovo ništa.


Iako je projekt već odavno pripremljen, solarni paneli za cijelu elektranu su provedeni, a još je samo preostalo ugraditi ih, spojiti na mrežu i pustiti u pogon, zbog prijepora između HEP-a, kao investitora i izvođača radova, konzorcija koji čine PVI Solar, PVI GmbH, Intecco i Deling, solarna elektrana koja je ekološki prihvatljivu električnu energiju trebala početi proizvoditi još krajem 2020. godine, ne samo da nije puštena u pogon, nego se još uvijek ne zna ni kada će zapravo biti izgrađena.


Bez odgovora


Sunčana elektrana Cres, na lokaciji Trinket, ima predviđenu snagu od 6,5 megavata (MW), čime bi trebala, barem u zimskom periodu, podmirivati potrebe oko 2.500 otočnih kućanstava, pridonoseći sigurnosti opskrbe električnom energijom i povećanju stupnja energetske samodostatnosti otoka Cresa i Lošinja, posebice u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističkih sezona.
Projekt solarne elektrane, koja je trebala biti prva velika solarna elektrana u Hrvatskoj, s planiranom godišnjom proizvodnjom od oko 8,5 milijuna megavatsati u cijelosti je pripremila Regionalna energetska agencija Kvarner, u vlasništvu Primorsko-goranske županije, koja je projekt praktički poklonila HEP-u.


Zemljište od 17 hektara, za gradnju elektrane, ustupili su lokalni franjevci i prije dvije godine činilo se da je ostatak realizacije samo stvar formalnosti. Proveden je postupak javne nabave, odabran je izvođač, radovi su formalno krenuli, temeljni kamen položili su predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić, tadašnji ministar turizma Gari Cappelli i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ali od tada, od lipnja 2020. godine, malo se toga na gradilištu događalo.


Gradonačelnik Cresa Marin Gregorović, kojega smo pitali što se događa s izgradnjom elektrane, kaže kako ni u Gradu Cresu nemaju konkretnih informacija, iako je o tome bilo postavljeno pitanje na sjednici Gradskog vijeća.


– Postavili smo pitanje investitoru, ali odgovor nismo dobili. Inače, predviđena je i izgradnja druge faze elektrane Trinket koja bi u konačnici trebala imati instaliranu snagu od oko deset megavata. U Gradu Cresu smatramo da bi jedinice lokalne samouprave, Grad Cres i Mali Lošinj, trebale biti uključene u ove projekte, kako bi naši građani imali od toga koristi.


Ovako, bojim se da će se višak proizvedene električne energije, izvan turističke sezone, isporučivati na kopno, a građani Cresa od toga neće imati koristi. Kao ni Grad Cres, osim komunalnih doprinosa za izgradnju.


Na Cresu pokrećemo energetsku zajednicu i planiramo izgradnju solarne elektrane na sjevernom dijelu otoka, a što se tiče solarne elektrane kod Orleca, mogu reći da sam razočaran, jer je ona već trebala biti u pogonu i zadovoljavati najveći dio potreba naših stanovnika, barem izvan turističke sezone, kada bi u potpunosti zadovoljavala potrebe otoka, kaže Gregorović.


Rast troškova


Upit o solarnoj elektrani Trinket kod Orleca na Cresu uputili smo i HEP-u, investitoru projekta koji je na sva zvona zvonjen kao prva velika solarna elektrana u Hrvatskoj, sve u skladu s nastojanjima EU-a za smanjenje emisije stakleničkih plinova.


Prema našim informacijama, do zastoja je došlo zbog rasta cijena materijala, ali i drugih troškova, oko čega je došlo do prijepora između HEP-a i izvođača radova. HEP-u smo poslali upit je li izvođač tražio korekciju cijena, u kojem iznosu i je li ugovor s izvođačem još uvijek na snazi ili je raskinut.


– Izgradnja sunčane elektrane Cres na lokaciji Orlec Trinket Istok izvan je planirane dinamike zbog neizvršavanja obveza izvođača u ugovorenim rokovima. Intenzivno radimo na rješavanju navedene situacije te očekujemo skori nastavak aktivnosti na projektu.


Sunčana elektrana će se izgraditi u punoj projektiranoj veličini, priključne snage 6,5 megavata. Napominjemo da je za potrebe elektrane domaći proizvođač Solvis već proizveo i isporučio svih 20.332 fotonaponska modula.


SE Cres će godišnje proizvoditi oko 8,5 milijuna kWh električne energije, što odgovara potrošnji oko 2.500 kućanstava. Vrijednost investicije je viša od 40 milijuna kuna.


Sukladno sporazumu o razvoju projekta Sunčane elektrane Cres 2 na susjednoj lokaciji Orlec Trinket Zapad, sklopljenog između HEP-a i Primorsko-goranske županije, Zavod za prostorno planiranje PGŽ-a predao je zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za izgradnju elektrane, odgovorili su iz HEP-a.


Sličan upit poslali smo i izvođaču, tvrtki PVI d.o.o., iz koje odgovaraju kako su se, nakon sklapanja ugovora, suočili s poteškoćama koje nije bilo moguće predvidjeti.


– Naime, HEP je, nakon sklapanja ugovora, izmijenio projektni zadatak kako bi se omogućila potvrda glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole.


Tome je prethodila i nužna izmjena ishođene lokacijske dozvole koju nije bilo moguće predvidjeti prije sklapanja ugovora, a sve navedeno zahtijevalo je dodatno vrijeme prije samog početka radova na izgradnji solarne elektrane.


Potom su uvedene i restrikcije radi suzbijanja pandemije COVID-19, a uslijedio je i značajan porast cijena materijala u građevinskom sektoru. Ovako zahtjevan i velik projekt zahtijeva otvorenu komunikaciju između ključnih dionika, uz potpuno razumijevanje konteksta koji je u doba pandemije dodatno nepredvidiv.


Nažalost, HEP kao naručitelj radova nije pokazao odgovarajuće razumijevanje za opisane poteškoće koje su dovele do poremećaja dinamike izvođenja radova. S ciljem pronalaska odgovarajućeg rješenja i omogućavanja realizacije projekta u što kraćem roku, pregovori su i dalje u tijeku, odgovorili su iz PVI-ja.