SKUPŠTINA KD PONIKVE

Odbijeno 34-postotno poskupljenje odvoza otpada na Krku; Zahija najavio ostavku

Mladen Trinajstić

Prijedlog poskupljenja nije dobio zeleno svjetlo jer su ga podržali samo predstavnici općina Vrbnik i Malinska-Dubašnica te Grada Krka, dok su preostali skupštinari ostali suzdržaniKRK – Suprotno očekivanjima otočnih komunalaca, Skupština komunalnog društva Ponikve sačinjena od čelnika i čelnica svih krčkih jedinica lokalne samouprave nije na svom ovotjednom zasjedanju usvojila prijedlog nove odluke o načinu i cijenama naplate usluge gospodarenja otpadom, pa time nije ni omogućila komunalcima da s prvim danom iduće godine cijenu tog važnog komunalnog servisa podignu za predloženih 34 posto.


Kako smo doznali od vrbničkog općinskog načelnika Dragana Zahije koji trenutno obnaša »rotirajuću« dužnost predsjednika Skupštine, prijedlog poskupljenja nije dobio zeleno svijetlo zato što su ga u toj prilici, slijedom obrazloženja Uprave, podržali samo predstavnici općina Vrbnik i Malinska-Dubašnica te Grada Krka.


Moguća ostavka


Preostali skupštinari odnosno lokalni čelnici ostali su suzdržani, pa prijedlog novog cjenika, koji je potom trebao biti proslijeđen na odlučivanje i potvrdu članovima svih općinskih vijeća odnosno Gradskog vijeća Grada Krka, nije dobio potrebnu većinu. Na naše pitanje što to znači i čemu takva odluka u konačnici vodi, Zahija nam je rekao da to jedino može voditi nastavaku naplate te usluge po dosadašnjem cjeniku, a time posljedično i očekivanom nastavku gomilanja gubitaka u poslovanju otočne komunalne tvrtke. A gubitke će, kaže, naposljetku netko ipak morati podmiriti.
Drugim rječima, odlučeno je da se nastavi raditi i plaćati kao do sad, unatoč obrazloženjima iz tog prijedloga i izračunima koji su pokazali da se u uvjetima u kojima će Ponikve već od prvog dana listopada morati iznova početi odvoziti nerazvrstani otpad s otoka na Marišćinu, na način kako je to činjeno i u prvom djelu ove godine i to uz višestruko veće troškove od onih koji taj postupak prate dok se otpad zbrinjava na otoku, cijena te usluge za sve korisnike ostati nepromijenjena. A time ćemo naravno doći do toga da će se gubici morati podmirivati iz proračuna otočnih jedinica lokalne samouprave, na što ja ne pristajem, zaključio je Zahija. Najavio je i da će, ostane li sve »stajati onako kako danas stoji«, već na idućoj sjednici Skupštine dati neopozivu ostavku na dužnost predsjednika Ponikvine Skupštine.


– Ne samo da ne želim biti čelnik tog tijela u tvrtki osuđenoj na gomilanje gubitaka, nego ne želim više biti niti njenim članom, zaključio je.


Viđenje »odbijenca« prijedloga novog cjenika na ovotjednoj Skupštini potpuno je drukčije od predsjednika tog tijela doživio sam direktor te ujedno i formalni predlagač nesuđenog novog cjenika, Ivica Plišić.


Drugo mišljenje


– Ne bih rekao da je ovaj prijedlog odbijen u njegovoj suštini, već da je prvenstveno došlo do različitih razmišljanja u načinu definiranja i uređivanja novog cjenika koji će i dalje, kad se donese, morati biti korigiran na »više vrijednosti«, ustvrdio je Plišić. Naime, danas važeći novi Zakon o gospodarenju otpadom tematiku cjenika i načine napalate te usluge regulira na bitno drugačiji način no što to imamo danas, i svim komunalnim društvima naloženo je da nove cjenovničke odluke s novim zakonskim odredbama usuglase do kraja siječnja iduće godine. Ja sam shvatio da se dio Skupštine nije odlučio sad podržati novopredloženi cjenik formiran po trenutno važećim odredbama samo zbog toga što nisu već za koji mjesec željeli ponavljati ovu istu proceduru, po novome Zakonu. Stoga bih rekao da je ovakvim stavom Skupštine korekcija cijena tek prolongirana, i to po mojoj procjeni do početka travnja iduće godine do kad bismo trebali, nakon usklađenja naših cjenika i načine obračuna i naplate usluge gospodarenja otpadom s novim zakonskim pravilima, odraditi proceduru koja će omogućiti njegovu primjenu, ustvrdio je Plišić. Dodao je da će do tad, odnosno dok se ne omogući da Ponikve počnu poslovati solventno, gubitke u njenom poslovanju morati podmirivati lokalni proračuni.


Tko je i je li tko koga krivo shvatio, odnosno hoće li u konačnici doći do drukčijeg, za korisnike i skupljeg načina obračunavanja usluga gospodarenja otpadom na otoku Krku, pokazat će idući mjeseci. O nepopularnim mjerama, kakva poskupljenja uvijek neupitno jesu, još će očito morati biti govora, a kakav će biti rasplet situacije u kojoj otočni komunalci tvrde da, u izmijenjenim uvjetima poslovanja s trenutno važećim cijenama (koje se na Krku nisu mijenjale od 2009. godine) više ne mogu profitabilno poslovati, pokazat će odluke koje će, htjeli ne htjeli, skupštinari morati donositi.


Povećanje plaće


Jedan od argumenta za prijedlog poskupljenja usluge odvoza otopada bio je i onaj da će se time omogućiti blago podizanje plaća djelatnicima koji rade na prikupljanju, odvozu i sortiranju otpada, a koje je zbog nimalo lakih uvjeta rada i premalih plaća, kažu komunalci, sve teže naći, a još teže zadržati.


Plišić nam je potvrdio da do podizanja plaća onima koji rade »na prvoj liniji fronte« u trenutnim okolnostima neće moći doći, ali je napomenuo i da se nada da će nastupanjem novih okolnosti i novog »travanjskog« cjenika, prije početka iduće turističke sezone, a s njom i pojačanog obima posla, ipak biti omogućeno podizanje plaća na najtežim poslovima za uvijek deficitarnu radnu snagu.