DVD Sisol

Prijateljski DVD iz Austrije draškim vatrogascima dopremio donaciju za potresom pogođena područja

Aleksandra Kućel Ilić

Austrijski donatori imaju dugogodišnju suradnju s Općinom Mošćenička Draga i DVD-om Sisol

Austrijski donatori imaju dugogodišnju suradnju s Općinom Mošćenička Draga i DVD-om Sisol

Dugogodišnji prijatelji iz okruga Berndorf došli su u Dragu s karavanom punom donacija i pomoći za potresom porušena područja u Hrvatskoj, a skupili su i 6.000 eura za stradaleMOŠĆENIČKA DRAGA – Katastrofa koju je uzrokovao potres u Hrvatskoj aktivirala je osim Općine Mošćenička Draga, njezinih stanovnika, udruga i poslovnih subjekata i mnoge inozemne prijatelje, turiste, kao i vlasnike nekretnina. Kako su javili iz ove liburnijske općine, DVD Sisol iz Mošćeničke Drage i DVD St. Veit an der Triestin (okrug grada Berndorf, Loebersdorf) ostvaruju uspješnu prijateljsku, socijalnu i gospodarsku relaciju već godinama. Da podsjetimo, ne tako davno došli su traktorima iz Austrije u Mošćeničku Dragu, što je bilo medijski popraćeno. DVD Sisol također posjećuje DVD St. Veit, a Johanes Weinbauer, predstavnik austrijskog DVD-a i inicijator gotovo svake akcije prema Hrvatskoj, od malih je nogu gost Mošćeničke Drage, u koju je dolazio još sa svojim djedom. Kažu za njega u Dragi da je istinski prijatelj koji je srcem i dušom vezan za naš kraj.I sve to su austrijski prijatelji pokazali kada je spomenuta ekipa došla sa svojom karavanom punom donacija i pomoći za potresom porušena područja u Hrvatskoj i ostala tu jednu noć. Skladište DVD-a Sisol ispunili su odjećom, hranom, grijalicama, namještajem i kućnim potrepštinama. Pomoć su prikupljali stanovnici okruga Berndorf, a osim navedenog, sakupili su oko 6.000 eura koje će Johannes Weinbauer u ime DVD-a St. Veit položiti na poseban račun za potresom pogođena područja koji će biti otvoren uskoro. Taj novac i ostale uplate bit će utrošene sukladno zaključku Stožera civilne zaštite i Općine Mošćenička Draga.


Plemenita akcija


Pripadnike DVD-a iz Austrije dočekala je zamjenica načelnika i načelnica Stožera CZ-a Općine Mošćenička Draga Luciana Sterle. Zaželjela je dobrodošlicu prijateljima iz Austrije i zahvalila im na ovoj hvalevrijednoj inicijativi pomoći Hrvatskoj i stanovnicima Banovine. DVD Sisol na čelu sa zapovjednikom Sebastijanom Rubinićem i njegovom ekipom, maksimalno se zalaže oko pomoći potresom pogođenim područjima, usko surađuje s Općinom i Stožerom CZ-a te se u njihovim prostorijama skladišti i distribuira pomoć.
– Zahvaljujem na ovoj plemenitoj akciji naših prijatelja iz Austrije, na svemu što su prikupili u vrlo kratkom roku i dovezli ovom karavanom u Mošćeničku Dragu, a osim hrane, odjeće, kućnih potrepština, namještaja i grijalica, stanovnici su prikupili 6.000 eura i taj će se iznos uplatiti na podračun Općine Mošćenička Draga, namijenjen za pomoć stradalima u potresu. Bit će to račun za ciljanu pomoć nekoliko obitelji na potresom uništenim područjima koji će biti iskorišten upravo u svrhu direktne pomoći obiteljima u smislu kupnje materijala, izgradnje kuća ili neke druge nužne pomoći koju te obitelji trebaju. Na taj ćemo način pomoći najviše i koncentrirati se na dvije do tri obitelji koje su izgubile gotovo sve – izjavila je Luciana Sterle.


Zahvala donatorima


Nadovezao se draški načelnik Riccardo Staraj, koji je također zahvalio donatorima.


– Kao turistička destinacija, svjedoci smo pristizanja pomoći sa svih strana koja se ne ogleda samo u inicijativi domicilnog stanovništva, poduzeća, obrta i udruga, već ona dolazi također i izvana. Naime, niz donacija stiže iz Austrije, Italije, Slovenije, Njemačke, Mađarske, i drugih zemalja. Sve su to turisti koji su vezani za Mošćeničku Dragu, no i vlasnici nekretnina na našem području. Drago mi je da ti ljudi suosjećaju s nama i ponašaju se kao da su stanovnici naše općine te imaju potrebu sudjelovati u ovoj velikoj humanitarnoj akciji. Među prvima se u takvim akcijama uvijek javljaju naši prijatelji iz St. Veita, kojima osobno i u ime općine od srca zahvaljujem. Biti ujedinjeni u solidarnosti humana je osobina svakog od nas i to je trenutak kada padaju sve granice, administracije, politike i ekonomija, a do važnosti dolaze ljudskost, dobrota i altruizam, a što je najvažnije – brzo i učinkovito djelovanje – zaključio je Staraj.