Četvrta sezona projekta

Prijatelji s mora: Obiteljima s djecom iz unutrašnjosti Hrvatske besplatan odmor na Krku

Mladen Trinajstić

U okrilju projekta »Prijatelji s mora« ovog je ljeta na kvarnerskim otocima ugošćeno devet obitelji / Foto CARITAS KRK

U okrilju projekta »Prijatelji s mora« ovog je ljeta na kvarnerskim otocima ugošćeno devet obitelji / Foto CARITAS KRK

Radi se o projektu kojim se obiteljima s djecom iz unutrašnjosti naše zemlje omogućuje besplatan smještaj i boravak kod iznajmljivača s Krka i susjednih otoka koji čine Biskupiju Krk 


 


KRK – Tijekom ovoljetnih mjeseci, Caritas Biskupije Krk u suradnji s predstavnicima te mreže karitativnih organizacija s područja Sisačke biskupije i Đakovačko-osječke nadbiskupije uspješno je proveo četvrtu sezonu projekta »Prijatelji s mora«. Radi se o projektu kojim se obiteljima slabijeg imovinskog stanja, s djecom, koje dolaze s područja navedenih dijelova unutrašnjosti naše zemlje omogućuje besplatan smještaj i boravak kod iznajmljivača privatnog smještaja s Krka, ali i susjednih kvarnerskih otoka koji čine spomenutu otočnu biskupiju.
Uz donatore smještaja koji svoje turističke apartmane sad već redovito besplatno stavljaju na raspolaganje svojim gostima, projekt uključuje i brojne darivatelje usluga, obrtnike i poduzetnike koji na more pristiglim obiteljima nude različite besplatne usluge kao što su obroci i slastice u restoranima, vožnje turističkim plovilima, ulaznice za razne sadržaje i niz sličnih »sitnica« kojima se uljepšava boravak na more pristiglih korisnika ovog hvalevrijednog, plemenitog i lijepog programa.


Povezani s obiteljima


– Kroz projekt je ovog ljeta »prošlo« devet obitelji, točnije 41 osoba među kojima je bilo i dvadeset dvoje mališana – predstavio nam je, sažimajući tijek i rezultate netom zgotovljenog, četvrtog izdanja »Prijatelja s mora«, voditelj projekata krčkog biskupijskog Caritasa Robert Brozić.


– Obitelji su bile smještene kod donatora u Krku, Puntu, Vrbniku, Polju, Šilu, ali i u Malom Lošinju, odnosno Nerezinama i Novalji. Donatora usluga bilo je pet, a provedbi ovogodišnjih aktivnosti također je sudjelovalo i šest donatora s novčanim prilozima, u ukupnom iznosu od 2.800 kuna koje smo namijenili za pokrivanje putnih kao i troškova hrane na otoke pristiglih obitelji. U okrilju ovog projekta ovog je ljeta tako sveukupno ostvareno 278 noćenja, u vrijednosti od više od 30 tisuća kuna – nastavljaju predstavnici Caritasa Biskupije Krk, posebno napominjući i da su neki od donatora smještaja koji su u tom projektu sudjelovali prijašnjih godina ostali povezani s ugošćenim obiteljima koje su tad primili te su ih ugostili i ove godine, mimo samog projekta. Takvi su primjeri ujedno i najljepši plodovi ovog projekta koji, a kako mu i samo ime kaže, za cilj i svrhu ima stvaranje prijateljstva i povezanosti ovih obitelji, zaključuje naš sugovornik.


Zahvala svima


Predstavnici krčkog biskupijskog Caritasa zahvalili su svima koji su sudjelovali u projektu i pridonijeli stvaranju novih prijateljstava i lijepih uspomena koje će njegove sudionike, bilo sa strane samih korisnika, ali i donatora, pratiti kroz cijeli život. Ljepote primorja, plaže i priroda, more i krajolik te prije svega dobri ljudi velikoga srca i toplog osmijeha ovim su obiteljima darovali zaista mnogo, a zahvalnost, susret, prijateljstvo i pokoji dar ono je što je u u konačnici obogatilo i same donatore, zaključio je Brozić, siguran da će se, slijedom redom dobrih i pozitivnih iskustava svih uključenih, projekt »Prijatelji s mora« nastaviti i u idućim ljetima.