Lošinj

Predstavljeni nostalgični zapisi Else Bragato

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Najveću vrijednost novopredstavljena knjiga ima u očuvanju sjećanja na osobe, mjesta, običaje i povijesne događaje Lošinja dvadesetog stoljeća.Zavičajna biblioteka Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj bogatija je za knjigu “Elsa, Lošinj ti se zahvaljuje/Lussino ti ringrazia” o nastavnici i spisateljici Elsi Bragato (1908.-2004.).


Samo po sebi, to nije novost zato što je knjiga tiskana još krajem prošle godine, no novost je održano predstavljanje, koje je bilo na čekanju dok se ne pojednostavi organizacija javnih događaja.


Knjiga kojoj je, uz Katedru, nakladnik i Zajednica Talijana Malog Lošinja, temeljena je na istraživačkom diplomskom radu Ksenije Benvin Medanić obranjenom na Sveučilištu u Zadru, a urednik je Julijano Sokolić.
Uz njih dvoje, u predstavljanju održanom na ljetnoj pozornici Gradske knjižnice i čitaonice u Malom Lošinju sudjelovale su Anna Maria Saganić, Olivela Franko i Isabel Bani, a u glazbenom dijelu ženski zbor “Vittorio Craglietto” Zajednice Talijana Lošinja uz klavirsku pratnju Antonele Kunda.


Važan doprinos u objavi knjige, iako nisu prisustvovali predstavljanju, dali su autor priloga Milan Rakovac i prevoditeljica Melita Sciucca – knjiga je objavljena dvojezično, na hrvatskom i talijanskom jeziku.


Recenzenti su još Guido Miglia, Rinaldo Derossi, Gianni Giuricin, Giovanna Stuparich Criscione i Sergio De Luyk.


Najveću vrijednost novopredstavljena knjiga ima u očuvanju sjećanja na osobe, mjesta, običaje i povijesne događaje Lošinja dvadesetog stoljeća.


Elsa Bragato je rođena u Malom Lošinju, a od 1948. godine živjela je u Italiji, uglavnom u Trstu, gdje je i preminula, da bi potom njeni posmrtni ostaci bili premješteni na lošinjsko groblje u uvali Sv. Martin.


U Trstu je objavljivala kratke i nostalgične zapise u knjigama “Una volta a Lussin” (1974. godine), “Arie di Lussino” (1978.), “Lussin, sempre Lussin” (1981.) i “Lussino, ti saluto” (1990.).