PREDSTAVLJANJE

Poznati neurokirurg Dean Girotto kandidat je HDZ-a za Omišalj. Podršku mu došao dati i Butković

Mladen Trinajstić

Nedovoljno kvalitetna lučka infrastruktura koju obilježava višak nautičkih, a manjak komunalnih vezova je samo jedan, ali ne i jedini naš velik problem – istaknuo je dr. Dean GirottoOMIŠALJ – Jučer je svoju kandidaturu za općinskog načelnika Općine Omišalj obznanio te istom prilikom i svoj program predstavio dr. Dean Girotto, poznati omišaljski neurokirurg koji će na svibanjskim izborima biti načelnički kandidat HDZ-a. Najavljujući da u izbornu utakmicu ulazi podržan i pomognut i omišaljskim HNS-om, ali i platformom lokalnih neovisnih vijećnika, Girotto je svoju odluku ulaska u politički ring objasnio istim razlozima zbog kojih je davno odlučio postati liječnik.


– Jednostvano rečeno, želja mi je i cilj pomoći ljudima, sad i s mjesta čelnika izvršne vlasti ove općine koju kao njezin stanovnik ne mogu okrakaterizirati drugačije doli uspavanom ljepoticom – istaknuo je HDZ-ov kandidat za načelničku funkciju kojeg su na predstavljanju podržali i ministar Oleg Butković, kandidat za župana Gari Cappelli, ali i predsjednica omišaljskog HDZ-a Marijana Šunić te predstavnik »narodnjaka« Zlatko Pavić.


Brojni problem


– Istina je da je aktualna načelnica u proteklom periodu ostvarila neke kvalitetne projekte, da je pokazala i zavidnu dozu ambicije pa i političke inteligencije, ali jednako tako stoji i činjenica da žitelji Omišlja i Njivica danas još uvijek svjedoče brojnim problemima i boljkama svoje svakodnevice. Nedovoljno kvalitetna lučka infrastruktura koju obilježava višak nautičkih, a manjak komunalnih vezova potrebnih ovdašnjem stanovništvu je samo jedan, ali ne i jedini naš velik problem – istaknuo je Girotto, ukazavši i na okolnosti da unatoč znatnom udjelu građevinarstva u lokalnom gospodarstvu ta krčka općina nema riješeno pitanje odlagališta građevinskog otpada.
– Takvo odlagalište danas je zapravo posvuda, a po pitanju gospodarskih tema i izazova s kojima naši poduzetnici žive dužnost mi je ukazati i na činjenicu da se dobar dio njihovih aktivnosti i danas, nažalost, odvija u improviziranim barakama i kontejnerima, a ne u proizvodnim halama. Neriješeno je i pitanje njivičkog vrtića, kvalitetne cestovne povezanosti omišaljske škole i vrtića s cestovnom infrastrukturom, a nažalost, vidimo da se loše i nekvalitetno koriste i neki izgrađeni objekti poput Društvenog doma u Omišlju – istaknuo je Girotto.


Umirovljenički dom


– Cilj mi je i namjera s načelničke pozicije znatno snažnije stati iza roditelja naših najmlađih, troškove boravka čije djece u vrtićima lokalna uprava mora kvalitetnije i obimnije sufinancirati. Potreban nam je i umirovljenički dom, a držim i da se znatniji iskoraci za ovu zajednicu mogu ostvariti u suradnji s tijelima državne vlasti – rekao je Girotto te svoje predstavljanje zaključio ocjenom da se upravo na projektu LNG treminala pokazalo čime rezultira manjak suradnje i sinergije lokalne i državne uprave, ustvrdivši da je od tog projekta Omišalj trebao postići više.


Kvalitetom i potencijalom HDZ-ova kandidata zadovoljstvo u ovoj prilici nije skrivao Oleg Biutković, koji je u svom kratkom obraćanju ustvrdio da je siguran da će s kvalitetnim čelnim čovjekom izvršne vlasti najsjevernije krčke općine i njemu, s ministarskog mjesta, lakše i jednostavnije u narednom periodu biti »zaokružiti« pripremu i pokrenuti realizaciju prioritetnih projekata otočne prometne infrastrukture – projektiranje novog Krčkog mosta, ali i njegovo povezivanje brzom cestom s trajektnim pristaništem Valbiska te gradnju »Plave magistrale« koja bi, duž istočne obale otoka Krka, otok Krk trebala učiniti znatno protočnijim u prometnome smislu.