Tradicija

Povratak Lovrečeve: Krčki sajam još jednom isprepleo povijest i sadašnjost

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Uz mnoštvo već ustaljenih programa, Krčki je sajam i ovog puta donio nekoliko novina – festival ulične hrane koji je svoje mjesto našao na Ribarskom mulu, plesni podij Disco Mediteran na parkiralištu pored Robne kuće te interpretacijske šetnjeKRK – Nakon mnogima (pre)duge stanke, dvije godine u kojima je Krčki sajam, najviše s nakanom da se tradicija ne prekine, obilježavan tek simbolično, ovog se tjedna jedna od najdugovječnijih manifestacija na sjevernom dijelu Jadrana iznova »zakotrljala« u svom punome sjaju. Gužve na gradskim ulicama, trgovima i rivi grada Krka, šušur stvoren na svakom koraku starogradske jezgre, uz mnoštvo prodajnih štandova, ali i pozornica na kojima se pjeva, svira ili pak uprizoruju scene iz duge i bogate povijesti grada Krka, njegovu najveću i najposjećeniju ljetnu manifestaciju vratile su na staze stare slave, one kojima je sigurno brodila prije nastupanja okolnosti s kojima su Krčani i njihovi posjetitelji proteklih ljeta morali naučiti živjeti.


Središnji, za gostujuće prolaznike zasigurno najatraktivniji dio Krčkog sajma iliti Lovrečeve, kako svoju trodnevnu ljetnu feštu oduvijek zovu Krčani, i ovog se puta odvijao na Kamplinu, slikovitom starogradskom trgu između Frankopanskog kaštela i krčke katedrale. Članovi udruge Krčki knezovi Frankopani, podržani svojim kolegama iz brojnih povijesnih udruga s područja Kvarnera i ovog su puta imali čast, uz prigodni scenski program, otvoriti 498. izdanje Krčkoga sajma koje je službeno pokrenuto njihovom kostimiranom povorkom, a potom i prigodnim programom koji je sve koji su se, bilo namjerno ili slučajno zatekli na spomenutom trgu, vratio stoljećima unatrag, u davna vremena kad se ta manifestacija tek pokretala.


Jedinstvena manifestacija


Uz mnoštvo prigodnih zanimacija za velike i male turiste, bogatu i raznovrsnu ponudu rukotvorina i domaćih proizvoda, ali i sadržaja primjerenih preferencijama modernih turista koji su se nudili na rivi, na području oko Velikog parka i drugih dijelova krčkog središta, Lovrečeva je i ovog puta sajmene noći učinila dugima, veselima, a mnogima i neprospavanima. Kako nam je predstavila Ivana Kovačić, direktorica TZ-a grada Krka, ustanove koja je s krčkom Gradskom upravom ujedno i organizator Krčkog sajma, grad se i ovog puta nastojalo, a prema njezinim procjenama i uspjelo, učiniti mjestom susretanja i ispreplitanja prošlosti i sadašnjosti, mjestom dobre zabave i povezivanja ljudi.
– Uvjerena sam da su svi koji su ovih dana već posjetili Krk iz njega ponijeli jedinstveno i nezaboravno iskustvo kojeg će se rado prisjećati, ustvrdila je čelnica gradskog TZ-a pozvavši one koji to još uvijek nisu stigli da u nastavku Krčkog sajma, koji tradicionalno traje od 8. do 10. kolovoza, posjete Krk i uvjere se u razloge dobrog glasa, ali i dugovječnosti tog umnogome drugačijeg i posebnog ljetnoga događanja.


​Disco, šetnje, koncerti…


Uz mnoštvo već ustaljenih programa koje osim gostujućih izvođača ondje u ovim danima izvode i članovi brojnih lokalnih udruženja, Krčki je sajam i ovog puta donio nekoliko novina pa se tako ugostiteljska ponuda obogaćivala i upotpunjavala festivalom ulične hrane koji je svoje mjesto našao na Ribarskom mulu. Novost je bio i plesni podij »Disca Mediteran« koji je za ovu prigodu formiran na parkiralištu pored Robne kuće, a slično bi se moglo reći i za interpretacijske šetnje, kao i niz kreativnih i zabavnih radionica u sklopu kojih su se čak i tijekom dnevnih sati mogli zabavljati domaći i gostujući mališani. Glazbeni je program i ovog puta ponudio niz prokušanih imena pa su tako, nakon Gustafa i Night Expressa koji su Lovrečevu otvorili, u njezinom nastavku još svirali i na rivi okupljene zabavljali Matija Cvek & The Funkensteins i skupina Infinity, nakon kojih će večeras slijed glazbenih gostovanja ovogodišnje Lovrečeve zaključiti Vanna i Supercover Band.