Ne, nisu u pitanju vrućine

Potpuno bezumno i neshvatljivo! Vandali uništili atraktivnu umjetničku instalaciju iznad Baške

Mladen Trinajstić

Dojmljivu kreaciju čileanskog arhitekta hrvatskog podrijetla Smiljana Radića i njegove partnerice, čileanske kiparice Marcele Correa, postavljenu na jedinstvenu lokaciju uz lokvu i mrgar, po svemu sudeći uništila je ruka nekog bezumnikaBAŠKA – Nažalost, jedan od dvaju elementa koji su, na lokalitetu Ljubimer ponad Baške činili lijepu i skladnu instalaciju Kapi, uništen je ovih dana. Dojmljiva kreacija čileanskog arhitekta hrvatskog podrijetla, Smiljana Radića i njegove partnerice, čileanske kiparice Marcele Correa, postavljena na jedinstvenu lokaciju uz lokvu i mrgar na tom vidikovcu i popularnom »okupljalištu« planinara, hikera i svih koji vole guštati u ljepotama »divljine« otoka Krka, nestala je ili je, bolje rečeno, uništena, i to prema svemu sudeći, pod utjecajem ruke nekog bezumnika.


Unikatna umjetnička instalacija koja je, podsjetimo, nastala i na spomenuti lokalitet postavljena u sklopu programskog pravca Lungomare Art provedenog pod okriljem programa EPK Rijeka 2020, neslavno je skončala, na zaprepaštenje i ogorčenja lokalne javnosti koja je, treba i to reći, posljednjih mjeseci već svjedočila vandalizmu na tom lokalitetu.


Ljudski faktor


Kako nam je jučer rekao općinski načelnik Toni Juranić, prethodno već oštećena Kap napukla uslijed pomicanja s njezine izvorne lokacije i naznaka udaranja o nju nekim tvrdim predmetom, sad je u potpunosti uništena.
– Pretpostavke da je do oštećenja, a sad i potpunog puknuća jedne od dviju ondje postavljenih Kapi došlo zbog nekvalitetne proizvodnje spomenutih elemenata napravljenih od zamućenog stakla, barem prema nalazima stručnjaka, odnosno vještaka kojeg je angažirala tvrtka u kojoj su spomenute skulpture stvorene, pokazale su da je oštećenje ipak rezultat ljudske radnje, odnosno udaranja nečim tvrdim o njih, predstavio nam je jučer Toni Juranić, napomenuvši i da je odmah po saznanju da je jedna od dviju Kapi potpuno uništena, Općina Baška policiji podnijela prijavu protiv nepoznatog počinitelja.


Bašćani ogorčeni


– Šokirani smo i ogorčeni spoznajom da je u nepovrat otišao sav trud onih koji su to jedinstveno djelo stvorili, kao i onih koji su ga teškom mukom, uz pomoć helikoptera, ondje ne tako davno postavili. Nažalost, uništena je jedinstvena, vrijedna i od javnosti prepoznata atrakcija koja je taj lokalitet, ali i Bašku, pa i cijeli otok Krk, proteklih mjeseci nedvojbeno učinila još atraktivnijom i posebnijom turističkom i umjetničkom destinacijom, rekao je Juranić.


Istaknuo je i da, unatoč glasinama, odnosno pretpostavkama dijela javnosti koja je »krivca« za uništenje Kapi pronašla u prirodi, odnosno suncu koje posljednjih tjedana nedvojbeno snažno »prži«, nalazi stručnjaka ukazuju da je uništenje ipak djelo ljudske ruke. Što će biti dalje i hoće li uopće nešto biti učinjeno po pitanju obnove te instalacije, zasad ne možemo reći jer je ovaj projekt bio realiziran suradnjom Općine Baška i tvrtke EPK 2020, koja je u svojevrsnom postupku rasformiranja, nastavio je bašćanski načelnik od kojeg smo doznali i da uništeni element koji činio instalaciju Kapi nije bio pokriven nikakvim osiguranjem. – U svakom slučaju, ostaje nam žaljenje za uništenom jedinstvenom vrijednošću koja, nažalost, nije potrajala, ali i ljutnja na zasad još uvijek nepoznatog nekog za kojeg se samo možemo nadati da će jednog dana, istražnim postupcima policije, ipak biti pronađen i kažnjen, zaključio je načelnik Toni Juranić.