Dogovor

Potpisan sporazum koji krčkim obrtnicima omogućava jeftinije studiranje

Mladen Trinajstić

Ugovoreni su popusti na upise novih izvanrednih studenata iz redova članova Udruženja obrtnika otoka Krka, članova njihovih obitelji i zaposlenika, kao i mogućnost plaćanja školarine na rate



ČIŽIĆI – Predstavnici Udruženja obrtnika otoka Krka (UOK), predvođene Edisom Kirinčićem, predsjednikom te asocijacije koja okuplja 1.300 obrtnika, u Čižićima su potpisali Sporazum o poslovnoj suradnji s Veleučilištem u Rijeci. Sporazumom je omogućeno da ubuduće svi za pohađanje veleučilišnih studija zainteresirani članovi Udruženja, članovi njihovih obitelji te zaposlenici pohađaju sve studijske programe koji se izvode na riječkom Veleučilištu, i to u statusu izvanrednog studenta.


A to uključuje više raznih preddiplomskih stručnih studija, specijalističke diplomske stručne studije, ali i programe cjeloživotnog obrazovanja pod posebnim uvjetima.


Posebni uvjeti


Ugovoreni su i posebni uvjeti za UOK-ove studente, koji podrazumijevaju popuste na upise novih izvanrednih studenata iz redova članova UOK-a, kao i mogućnost plaćanja školarine na rate. Popusti se kreću od 10 posto za jednokratne pojedinačne upise, 12 posto za upis od 5 do 10 studenta, a za upis 11 i više studenata popust će iznositi 15 posto. Predviđena je i mogućnost plaćanja godišnjih školarina do šest obroka.




Akt o suradnji supotpisali su dekan Veleučilišta u Rijeci dr.sc. Saša Hirnig i predsjednik Udruženja Edis Kirinčić, istaknuvši pri tome da su stručni studiji riječkog Veleučilišta prvenstveno usmjereni prema gospodarstvu i praksi.


Čelnik Veleučilišta ukazao je i na činjenicu da je Veleučilište otvoreno i prema svakoj drugoj poslovnoj suradnji s realnim sektorom, primjerice u vidu specijalističkih edukacija obrtnika i poduzetnika, dok je Kirinčić istaknuo i da se nada da će članovi Udruženja i članovi njihovih obitelji prepoznati ovu posebnu priliku. Pozvao ih je da se obrate Udruženju i informiraju o svim detaljima ovog sporazuma.


Najviše usluga


Prema podacima Hrvatske obrtničke komore, na Krku su koncem prošle godine bila registrirana 1.304 obrtnika koji posluju u okrilju svojih 1.293 obrta. Najviše je uslužnih obrta, njih nešto više od četiri stotine, a potom slijede ugostitelji (s 250 obrta), zatim trgovci (167), građevinari (119) za kojima po brojnosti slijede proizvodni obrti i prijevoznici. Najveći broj obrta registriran je na području Grada Krka (35 posto ukupnog broja obrta), a zatim slijede Općina Malinska-Dubašnica (15 posto), Baška (13 posto), Omišalj i Punat (11 posto), Dobrinj (8 posto) te Vrbnik gdje posluje 60-ak obrta, što čini 5,21 posto od ukupnog broja registriranih obrta.


Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, otok Krk ima oko 19 tisuća stanovnika, što znači da je skoro 7 posto cjelokupnog stanovništva ono »obrtničko«. Važnost i značaj obrtništva još je evidentniji pribroje li se tim pokazateljima i zaposlenici u obrtima kao i članovi njihovih obitelji. Udruženje obrtnika otoka Krka je lani proslavilo pola stoljeća svog uspješnog i neprekinutog djelovanja.