Gerbin i 4 Grada-Dragodid

Popravili razrušene gromače u okolici Lubenica

Walter Salković

Foto T. Kremenić

Foto T. Kremenić

Kako je Gerbin isprepleten mrežom suhozida kao najstarije arhitekture domaćeg čovjeka, radionica je bila posvećena toj »kamenoj skulpturi u prirodi«Zavičajno društvo »Gerbin«, u suradnji s udrugom »4 Grada-Dragodid« iz Komiže, organiziralo je u okolici Lubenica dvodnevnu radionicu obnove suhozida, odnosno gromača, kako se nazivaju na otoku Cresu.


Među važnijim djelatnostima udruge »Gerbin« su očuvanje autohtonog, prirodnog i kulturno-povijesnog identiteta Gerbina, poluotočnog prostora oko Lubenica te organiziranje radnih akcija za očuvanje i prezentiranje kulturno-povijesne i prirodne baštine.


Kako je cijeli krajolik Gerbina isprepleten mrežom suhozida koji predstavljaju najstariju i trajnu arhitekturu domaćeg čovjeka, kao i spomenik teškog života kojim se nekada živjelo, radionica je bila posvećena upravo toj »kamenoj skulpturi u prirodi«.
Foto T. Kremenić


Cilj radionice bio je popraviti i učvrstiti razrušene dijelove gromača te ujedno umijeće i vještinu gradnje suhozida prenijeti na sudionike koji su manje vični toj aktivnosti.


Osim članova obiju udruga, radionici je prisustvovao i poneki otočanin pa su, naoružani dobrim raspoloženjem, uspješno popravili nekoliko porušenih dijelova gromača uzduž javnih putova, na lokacijama za koje su procijenili da će biti najkorisnije.


Za kraj radionice sudionici su posjetili Vele lokvi, dvije prirodne lokve udaljene 15 minuta hoda od Lubenica koje bi mogle biti lokacije sljedeće radionice.