Festival

“Pomorska večer” najmasovnija fešta turističke sezone u Malom Lošinju

Bojan Purić

Primijenjen je uhodani scenarij – zvučnije ime s hrvatske glazbene scene, domaća glazbena i plesna društva, demonstracija tradicionalnih primorskih vještina te nezaobilazna ponuda ića i pićaMALI LOŠINJ – Iako je već gotovo polovica rujna, u subotnju se večer središte Malog Lošinja doimalo kao da je sama špica turističke sezone. Održana je fešta »Pomorska večer«, kao glavni događaj festivala »Lošinjskim jedrima oko svijeta« u Malom Lošinju i ujedno najmasovniji događaj u gradskom središtu ove godine.


Primijenjen je scenarij uhodan prije početka koronakrize – zvučnije ime s hrvatske glazbene scene, domaća glazbena i plesna društva, demonstracija tradicionalnih primorskih vještina te nezaobilazna ponuda ića i pića – a ondje je obično najveselije. Tu ulogu obavile su posade izletničkih brodova privezanih u luci, pripremajući jela na ribljoj bazi, uz salatu i vino.


Za to vrijeme, kako se na starinski način izrađuju vrše pokazao je 95-godišnji Ivan Lovrić, jedan od zaštitnih znakova »Pomorskih večeri«. Ivan Bižaca demonstrirao je vezivanje mornarskih čvorova, Franko Mavrović popravak drvene barke, a Fabijan Jurčević krpanje ribarske mreže.
Knjiga o nedavnom oplovljavanju svijeta jedrilicom »Hir 3« (s Malim Lošinjem kao početnom i završnom lukom) pod zapovjedništvom avanturista Saše Fegića, a s Lošinjankom Marinom Đukanović u posadi, bila je tema jedinog dijela programa održanog izvan samog gradskog središta, i to na ljetnoj pozornici Gradske knjižnice i čitaonice.


Na kraju su na pozornici na glavnom gradskom trgu, također u organizaciji Turističke zajednice Lošinja, zapjevali Tomislav Bralić i klapa Intrade, uz velik broj gledatelja, ne samo na postavljenim stolicama na trgu, već i na krcatim ugostiteljskim terasama.