LAGUR

Pokrenuto osnivanje nove Lokalne akcijske grupe u ribarstvu. Krčki ribari sad bi trebali lakše do europskog novca

Mladen Trinajstić

Iz EU fondova u budućnosti bi se mogle razvijati, graditi, uređivati i opremati naše ribarnice, čak i one pokretne, jednako kao i mnoge druge slične ideje i projekti od kojih bi korist imali i ribari, ali i lokalna zajednica, ističe Daniel StrčićKRK – Ulaskom u novo programsko razdoblje otvorila se mogućnost osnivanja nove Lokalne akcijske grupe u ribarstvu, tzv. LAGUR-a, odnosno FLAG-a, kako se spomenuta »akcijska organizacija« skraćeno naziva unutar Europske unije. Ovom organizacijom čiji je glavni cilj i svrha korištenje sredstava iz programa Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, točnije iz Programa za ribarstvo i akvakulturu, i to prvenstveno kao pomoć očuvanju i razvoju ribarstvenog područja, već je danas pokriven gotovo cijeli Jadran, izuzev otoka Krka i područja Rijeke u kojima se ribarski interesi i potrebe dosad nisu pratili takvim oblikom udruživanja.


Izdašna EU sredstva


​Objasnio nam je to jučer puntarski općinski načelnik Daniel Strčić koji je, temeljem spoznaja o potrebi formiranja takve organizacije, ali i iskazanom interesu samih ribara za njihovim sudjelovanjem u programima EU-a posredstvom kojih svemu povezanim s ribarstvom na raspolaganju stoje nemala financijska sredstva, silom prilika na sebe preuzeo zadaće svojevrsnog koordinatora aktivnosti usmjerenih osnutku krčkog LAGUR-a.


– Upravo bi se ovih dana, temeljem neformalnih dogovora koje su među sobom postigli svi krčki lokalni čelnici i čelnice, na predstavničkim tijelima svih naših lokalnih jedinica trebala pokrenuti procedura donošenja odluka o (su)osnivanju Lokalne akcijske grupe u ribarstvu, LAGUR-a. Oko potrebe osnutka smo se svi složili i na njegovom osovljavanju na noge u idućim mjesecima ćemo nedvojbeno morati zajednički poraditi, kazao nam je Strčić, napomenuvši da sa sigurnošću zna da bi već ovog tjedna takav akt trebao biti donesen na općinskim vijećima Punta i Vrbnika, a u idućim tjednima i svih ostalih krčkih lokalnih jedinica.


Jednake mogućnosti
​Tijekom proteklog razdoblja, u Hrvatskoj je, naime, osnovano i zaživjelo već 14 lokalnih akcijskih skupina u ribarstvu kroz koje su ribari uvidjeli nemale mogućnosti korištenja EU sredstava, ali i spoznali benefite za samu ribarsku zajednicu. S obzirom na to da u proteklom razdoblju takvim organizacijama nije bila pokrivena cijela naša obala, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, odnosno njegove Uprave ribarstva, smatrali su da bi svi ribari Jadrana trebali imati jednake mogućnosti korištenja sredstava iz tog fonda te su stoga potakli osnivanje još nekoliko takvih organizacija na područjima poput Krka koji nije imao takvu ribarsku lokalnu akcijsku grupu.


– S obzirom na to da ribari s našeg otoka danas nemaju mogućnost biti članovima niti jedne druge takve organizacijske strukture, pa stoga ni mogućnost korištenja sredstava iz Fonda, a ni administrativnu pomoć koju LAGUR-i ribarima sa svog područja nude, omogućeno nam je osnivanje nove grupe. To je u konačnici i najpovoljnija opcija jer će krčki ribari osnivanjem nove Lokalne akcijske grupe u ribarstvu dobiti jednake mogućnosti korištenja raspoloživog EU novca, kao i oni s područja koja pokrivaju sve ostale takve grupe, a što prema trenutnom »stanju stvari« omogućava njihovo konkuriranje za sredstva u okvirnoj vrijednosti od oko 10 milijuna kuna, obrazlaže nam Strčić.


Samo na papiru


Puntarski načelnik je pritom podsjetio i da je na otoku Krku još 2016. godine bila osnovana slična akcijska grupa, ali i da, zbog izostanka konkretizacije njezinog djelovanja, tadašnji LAGUR u praksi nije zaživio.


– S obzirom na to da se u međuvremenu promijenilo podosta propisa koji reguliraju ustroj i djelovanje takvih organizacija, zaključili smo da je umjesto oživljavanja stare, bolje i učinkovitije osnovati novu takvu ustrojbenu organizaciju, ali se ovog puta i potruditi da sve ne ostane tek mrtvo slovo na papiru, nastavio je naš sugovornik.


​Nakon donošenja odluka o suosnivanju novog otočnog »ribarskog LAG-a«, uslijediti bi trebali i postupci donošenja i usvajanja strategije njena djelovanja, a potom i odabir osobe kojoj bi, slijedom kompetencija na tom polju, bilo povjereno njegovo operativno vođenje, odnosno praćenje, usmjeravanje i administrativno servisiranje lokalnih ribara u realizaciji projekata i programa slijedom kojih će im na raspolaganje biti stavljana namjenska, ribarstvu i ribarskoj infrastrukturi osigurana EU sredstva.


– Pritom je posebno istaknuto i da će korisnici mjera, odnosno ribarstvu namijenjenog EU novca, osim gospodarskog sektora ribarstva, moći biti i jedinice lokalne samouprave, turističke zajednice, ali i organizacije civilnog društva. Naravno, ako su im aktivnosti i projekti povezani s ribarstvom i ribarstvenom baštinom. Tako bi se, među ostalim, iz EU fondova u budućnosti mogle razvijati, graditi, uređivati i opremati naše ribarnice, čak i one pokretne, jednako kao i mnoge druge slične ideje i projekti od kojih bi korist imali i ribari, ali i lokalna zajednica, zaključio je Strčić.


Ribari poput već dobro uhodanih poljoprivrednika


Osim podrške u osnutku LAGUR-a, kojeg bi potom suosnivačima mogli postati i zainteresirani profesionalni ribari, ribarske udruge, zadruge i fizičke osobe, od otočnih jedinica lokalne samouprave očekuje se i »traži« imenovanje njihovih predstavnika u Skupštini čiji bi se članovi u idućim mjesecima aktivno trebali posvetiti radu LAGUR-a, odnosno izradi strategije njezinog djelovanja.


– Izuzetno važno je napomenuti da će administrativno vođenje i provedba LAGUR-ovih aktivnosti biti u potpunosti financirana sredstvima osiguranim kroz projekte koje će ta organizacija provoditi, odnosno predmetnog EU fonda i Programa, ističe Strčić, dodajući da to u praksi znači da jedinice lokalne samouprave u konačnici neće imati obvezu uplaćivati nikakva sredstva za rad te organizacije, izuzev simbolične članarine u vrijednosti od kojih tristotinjak kuna.


– Sličan primjer vidimo i kod našeg već u praksi dokazanog LAG-a Kvarnerski otoci koji ovdašnjim poljoprivrednicima i drugim korisnicima njihovih programa donosi nemala sredstva kroz EU projekte i programe koji se posredstvom njega ostvaruju, a čiji rad se, uključujući i plaće njegovih zaposlenika, financiraju iz samih projekata, završio je općinski načelnik Punta uvjeren da će slična priča, sa sličnim koristima, već u idućim mjesecima na otoku Krku biti oživotvorena i u segmentu ribarstva, zaključuje naš sugovornik.