Losinava

Počinje Festival “Lošinjskim jedrima oko svijeta”, evo što nas sve očekuje

Bojan Purić

Foto TZ Mali Lošinj

Foto TZ Mali Lošinj

Koncerti, predavanja, sport, izložbe, radionice... samo su mali dio događanjaRaznolik program sastavljen od poučnih, sportskih i zabavnih događaja pripremljen je za ovogodišnji festival »Lošinjskim jedrima oko svijeta«, kojemu je ove godine dodan skraćeni naziv Losinava, prema kombinaciji naziva otoka Lošinja i nave, tipa jedrenjaka karakterističnog za lošinjsku brodograditeljsko-pomorsku povijest.


Već prvog, današnjeg dana festivala koji traje od 3. do 17. rujna, program će biti bogat. Prvi čin je veslačka regata pasara, sportsko-tradicijska priredba Kluba pomoraca Lošinja, u desetom izdanju, prema čemu je starija od samog festivala. Natjecat će se dvojci i pojedinci, a potom i međusobno.


Početak regate bio je u 10.30 sati u luci Malog Lošinja, pola sata nakon otvaranja priredbe i defilea veslača Rivom lošinjskih kapetana.
U poslijepodnevnim satima program seli u Veli Lošinj, gdje će u luci u 17 sati biti održana zabavna regata u kablovima (maštelima), a u 20 sati koncert skupine Gustafi, s tim da će u noćnim satima biti organizirano promatranje nebeskih tijela na pješačkoj stazi prema hotelu Punta, u organizaciji Astronomskog društva »Leo Brenner«.


Ujedno će u subotu početi jedrenja za djecu u uvali Čikat te biti otvorena izložba »Ex voto Čikat – zavjetna baština lošinjskih pomoraca« na panoima na Rivi lošinjskih kapetana u Malom Lošinju.


Sljedeće subote, 9. rujna, u luci Malog Lošinja održat će se noćna regata tradicijskih barki, a potom i koncert Tedija Spalata i klape Čikat na jedrenjaku »Nerezinac«, da bi dan kasnije počela 40. po redu Lošinjska regata za krstaše, a u luci Pomorska večer s nastupom Petra Dragojevića i skupine Dupini, uz gosta iznenađenja.


Završni program festivala, 17. rujna, bit će održan u Nerezinama, i to jedriličarska regata tradicijskih plovila te koncert Daleke obale, uz predstavljanje pomorskih vještina i izložbu barki na Studencu te promatranje nebeskih tijela.


I dani između glavnih priredbi bogati su sadržajima, poput predavanja o pomorskoj baštini otoka, radionica za Jadran karakterističnih vještina, prigodnih tematskih izložbi, promotivnih plovidbi, predstava i scenskih prikaza ispraćaja pomoraca, vaterpolskih turnira, itd.