Jubilarno izdanje

Počeli 30. Dani Frane Petrića: Aktualna tema “Svijet u filozofiji”

Walter Salković

Akademik Mislav Ježić / Foto Walter Salković

Akademik Mislav Ježić / Foto Walter Salković

Na 30. Danima Frane Petrića sudjelovala su 1.123 sudionika iz 49 zemalja s pet kontinenata koji su održali 2.367 izlaganjaOko 120 znanstvenika iz 17 zemalja sudjeluje na jubilarnim, 30. Danima Frane Petrića, međunarodnoj znanstveno-kulturnoj manifestaciji koju u creskom hotelu Kimen organizira Hrvatsko filozofsko društvo, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Primorsko-goranske županije.


Kroz protekla tri desetljeća manifestacija je izrasla u jedno od najznačajnijih znanstvenih događanja u ovom dijelu Europe, s jedne strane njegujući filozofski i interdisciplinarni dijalog o aktualnim problemima čovječanstva, a s druge strane potičući istraživanja djela velikog renesansnog filozofa, Cresanina Frane Petrića i drugih hrvatskih filozofa u europskom kontekstu.


Stoga se Dani Frane Petrića sastoje od dvaju simpozija, prvog posvećenog jednoj aktualnoj temi, a to je ove godine »Svijet u filozofiji« te drugog na stalnu temu skupa »Hrvatska filozofija i kultura u interakciji i kontekstu«.


Creski brend
Okrugla obljetnica bila je prilika za osvrt na proteklih 30 skupova, a to su tijekom svečanog otvaranja manifestacije učinili prof. dr. Pave Barišić, predsjednik Programskog odbora simpozija te prof. dr. Hrvoje Jurić, aktualni predsjednik Hrvatskog filozofskog društva, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora 30. Dana Frane Petrića.


– Prvi skup održan je od 9. do 11. srpnja 1992. godine kao uzvratni susret za Slovensko filozofsko društvo koje je u veljači 1992. godine u Ljubljani održalo znanstveni skup solidarnosti sa žrtvama velikosrpske agresije.


Danas kada smo ponovo svjedoci strahota ratnoga razaranja u Europi, velikoruske agresije na Ukrajinu, koja prijeti da se proširi i na druge zemlje i zapali svjetski požar, utoliko je značajnije podsjetiti na mirotvorno idejno ozračje iz kojega su se razvili Dani Frane Petrića, rekao je Barišić, dok se Jurić prisjetio osoba zaslužnih za pokretanje i organiziranje Petrićevih dana, institucija uključenih u organizaciju te naveo statističke podatke o manifestaciji.


– Na 30. Danima Frane Petrića sudjelovala su 1.123 sudionika iz 49 zemalja s pet kontinenata koji su održali 2.367 izlaganja, precizno je naveo Jurić, te podsjetio da je prije 30-ak godina Cresanin Frane Petrić bio samo jedno od imena iz bogate hrvatske i europske filozofske, znanstvene i kulturne baštine, a danas je creski brend po kojem nazive nose osnovna škola i središnji gradski trg te je postao jedan od najznačajnijih renesansnih filozofa ne samo u okvirima Hrvatske.


Niz događanja


Početaka Dana Frane Petrića prisjetio se i akademik Mislav Ježić, utemeljitelj manifestacije i onodobni predsjednik Hrvatskog filozofskog društva.


Posebno je istaknuo Jasminku Ćus Rukonić, tadašnju kustosicu u Creskom muzeju, koja je predložila da se u rodnom gradu Frane Petrića svake godine održava filozofski skup pod njegovim imenom.


Akademik Ježić je sa zadovoljstvom konstatirao da skup koji je u suradnji Hrvatskog filozofskog društva i lokalne zajednice nastao prije 30 godina i dalje okuplja znanstvenike iz cijeloga svijeta.


– Trideset godina djelovanja ovog najvažnijeg redovitog međunarodnog skupa Hrvatskog filozofskog društva dokaz su uspjeha onog entuzijazma koji je prije 30 godina želio pokazati Hrvatskoj i svijetu da su filozofija, kultura i slobodoljublje vredniji i jači od svake agresije, oružja i uništavanja, zaključio je akademik Ježić.


Dobrodošlicu sudionicima skupa izrekli su direktorica hotela Mirjana Rupčić, direktorica Turističke zajednice Željka Stašić i gradonačelnik Marin Gregorović.


– Situacija u kojoj se svijet danas nalazi je dosta dramatična, uz ratna događanja, klimatske promjene i pandemijske uvjete za koje se nadamo da jenjavaju. Otvaraju se mnoga pitanja, a globalna politika ne nudi konkretna rješenja.


Filozofija je ključna disciplina koja se treba okuražiti i postaviti ona prava pitanja, donijeti paradigmatske promjene i ponuditi odgovore da se svijet vrati u poziciju dijaloga, kako bi ljudi više sjedili za stolom, a manje se gledali preko nišana, rekao je gradonačelnik Gregorović te svima poželio uspješan rad i ugodan boravak u Cresu.


Dani Frane Petrića u hotelu Kimen traju do subote, a uz cjelodnevna izlaganja i rasprave najavljen je niz popratnih događanja kao što su koncerti, javna predavanja i predstavljanja recentnih izdanja iz područja filozofije.


Izdvojiti treba svečanu akademiju u povodu jubileja Dana Frane Petrića u srijedu u OŠ Frane Petrića te tribinu »Tradicija i suvremenost u glazbi« koju će u petak u Palači Moise održati braća Teofilović, glazbena atrakcija svjetskog ranga.