Kulturocid u Vrbniku

Plastičnom kutijom uništen jedan od zanimljivih murala na Krku

Edi Prodan

Mural u Vrbniku

Mural u Vrbniku

Na jedan od ljepših primjeraka "street arta" - autora uglednog riječkog umetnika Eduarda Filipovića Seca zahvaljujući čijem su radu te imaginaciji nebrojeni tužni zidovi postali umjetničkim djelima - povezanog s navijačkom kulturom što promovira odanost prema svom klubu, oslikanu trafostancu u  središtu Vrbnika prekrilo se s plastičnom kutijom u kojoj se nalaze određene elektrokompnenteVRBNIK  Kultorocid u Vrbniku! Na jedan od ljepših primjeraka “street arta” – autora uglednog riječkog umetnika Eduarda Filipovića Seca zahvaljujući čijem su radu te imaginaciji nebrojeni tužni zidovi postali umjetničkim djelima – povezanog s navijačkom kulturom što promovira odanost prema svom klubu, oslikanu trafostancu u  središtu Vrbnika prekrilo se s plastičnom kutijom u kojoj se nalaze određene elektrokompnente.


Mural u Vrbniku

Mural u Vrbniku


Uz iščuđavanje što se kutiju uopće postavilo na to mjesto,  što je kod nemalog broja građana, posebno onih s malom djecom stvorilo strah jer prevladava logično razmišljanje kako je svim komponentama povezanim s visokim naponom mjesto unutar zidanog objekta na ne na njegovoj fasadi.


Ljubiteljima lijepih uličnih slikarija i grafita nije jasno zbog čega se moralo uništiti čitav mural, ako se prihvati potrebu da ju se ipak moralo smjestiti s vanjske strane te infrastrukturne jedinice, “zalijepiti” na jedan od zidova trafostanice. Njezinim micanjem u kut, ako  ju se tu uopće moralo staviti, izbjeglo bi se uništenje čitavog murala.
Ono što najviše vrijeđa i čudi velik dio stanovnika Vrbnika, pa tako i Armade Vrbnik i članove Plavo-bijelog otoka je izostanak bilo kakve konverzacije, upita od strane općinskog čelništva kako bi se postiglo dogovor gdje postavljati kutiju. Poznato je naime tko je inicirao ovu umjetničku intervenciju u Vrbniku, tko je njezin vlasnik da se izrazimo ekonomsko-posjedničkim načinom, kako bi se izbjeglo nezadovoljstvo. Ovako, previše je sličnosti s nedavnim vandalizmom na sličnim muralima otoka Lošinja da se ne bi dogodile nove bujice gorčine.


Mural u Vrbniku

Mural u Vrbniku


I da budemo do kraja informativni, “zalijepljena” elektro-kutija sadrži instalacije na koje će se prikopčati struja montažnim napravama, kioscima koji se postavljaju u središte Vrbnika. Koliko oni podižu ljepotu središta jednog od najzanimljivijih otočnih gradića Jadrana, nekom drugom prilikom.


Reagirao je i autor murala Eduardo Filipović Sec koji je postavljanje  kutije, razumljivo, doživio  kao nevjerojatno silovanje njegovog rada. Ako se baš moralo, kutiju se itekako spretnije i sretnije imalo gdje smjestiti, kaže Filipović.


Mural u Vrbniku

Mural u Vrbniku


Mural u Vrbniku

Mural u Vrbniku