PŠ Vrh, Ponikve i Vecle

PROJEKT InNoPLASTIC Plastični otpad s Plavnika – “sirovina” za 3D printanje

Mladen Trinajstić

Učenici Područne škole Vrh od plastičnog otpada i naplavina čistili žala otoka Plavnika / Foto PONIKVE

Učenici Područne škole Vrh od plastičnog otpada i naplavina čistili žala otoka Plavnika / Foto PONIKVE

Na otoku Krku cilj je u okrilju projekta uspostaviti učinkovit sustav praćenja određenih krčkih uvala i plaža pogodnih za buduća čišćenja automatiziranim procesima, upotrebom robota koji se u sklopu istog projekta »gradi«KRK – Djelatnici otočne tvrtke Ponikve Eko otok Krk koji su, pored obavljanja svojih redovnih komunalnih zadaća, već godinama predani organiziranju i provođenju brojnih ekoloških akcija, u djelo su ovih dana proveli prvu ovogodišnju akciju čišćenja plaža, provedenu u sklopu projekta »InNoPlastic«. Ovog tjedna, udruženi s članovovima partnerskih udruženja Sunce, Zelena akcija i Obala naših unuka, otočni su komunalci i ekolozi u sad već tradicionalnu, i za ovaj dio godine uobičajenu akciju čišćenja divljih plaža poveli osnovnoškolce, polaznike Područne škole Vrh. Mali Vršani i Vršanke, doznali smo od njihovih nastavnika, uključili su se u akciju čišćenja plaža na otoku Plavniku, Gradu Krku susjednom nenastanjenom otoku koji teritorijalno pripada toj otočnoj jedinici lokalne samouprave, čijim je dijelom i naselje Vrh.


Devet vreća smeća


Tijekom plovibe brodom »Otac Roko« koji je osnovce prebacio na susjedni otok te ih ondje servisirao u njihovim ekološkim aktivnostima, sudionicima vrijednog i umnogome zanimljivog ekoprojekta kojim se divlje plaže čiste od otpada i naplavina, predstavnici otočnog komunalca predstavili su Horizon projekt InNoPlastic te ulogu Ponikava, kao partnera spomenutog projekta. Nije na odmet napomenuti i da su vrijedni osnovnoškolski ekolozi tijekom svoje akcije s udaljenih, ali i atraktivnih, kupačima u sezoni redom napučenih žalova otoka Plavnika u ovoj prigodi »na sigurno« spremili devet velikih vreća s gotovo trideset kilograma otpada i naplavina. U provedbi ove akcije, kakvih će u narednim predsezonskim tjednima diljem otoka Krka biti još, pomogli su i djelatnici drugog krčkog komunalnog poduzeća – Vecle. Iz Ponikava je pak istom prigodom lokalnoj javnosti upućen poziv za volonterskim pridruženjem ostalim ekoakcijama koje će u naredenim svibanjskim danima biti održavane diljem grada, ali i otoka Krka.


Automatizacija procesa


Podsjetimo, projekt InNoPlastic pokrenut je sa svrhom uspostave učinkovitog i automatiziranog procesa čišćenja i prikupljanja mikro i makro plastike, a time i sprečavanja zagađenja otpadnih i oborinskih voda tom izrazito opasnom tvari. Sva otpadna mikro i makro plastika završava u morima i oceanima, a hranidbenim lancem i na našim stolovima, istaknuo je, prezentirajući spomenuti projekt i njegove ciljeve, predstavnik tvrtke Ponikve Eko otok Krk Dejan Kosić. Hrvatski partneri u tom međunarodnom, sredstvima EU-a financiranom projektu, tako već neko vrijeme rade na monitoringu, čišćenju i obradi makroplastike, a na otoku Krku cilj je u okrilju projekta uspostaviti učinkovit sustav praćenja i određivanja »početnog stanja« određenih krčkih uvala i plaža pogodnih za buduća čišćenja automatiziranim procesima, upotrebom robota koji se u sklopu istog projekta »gradi«. Čišćenja koja se kao dio tog projekta organiziraju i provode prate se i nadziru uz pomoć mobilne aplikacije na čijem razvoju sudjeluje jedan od projektnih partnera, a koja bi po završetku projekta trebala biti ustupljena svim ostalim sudionicima InNoPlastic projekta. Pritom će prikupljena »morska plastika« naknadno biti obrađena te će se od nje proizvesti filomen za 3D printanje. Izvor financiranja ovog zanimljivog, ambicioznog i pomalo avangradnog ekoprojekta je HORIZON 2020 – najveći EU program za istraživanja i inovacije. InNoPlastic okuplja i povezuje čak 17 partnera iz 10 zemalja EU-a, uključujući i one Hrvatske koju u tom projektu čine Ponikve eko otok Krk te tvrtke Probotica i Sensum. Sveukupno, projekt je vrijedan čak 7,5 milijuna eura.