Supetar

Pet medalja s Brača otišlo na Krk i Rab: Učenici su bili jako uspješni na natjecanju “Biser mora”

Mladen Trinajstić, Hrvoje Hodak

Foto SŠ Hrvatski kralj Zvonimir Krk; SŠ Markantuna de Dominisa Rab

Foto SŠ Hrvatski kralj Zvonimir Krk; SŠ Markantuna de Dominisa Rab

Rapska srednjoškolka Luči Beg osvojila je zlatnu medalju, a njezina kolegica Klara Deželjin srebrnu. I učenice krčke srednje škole Larisa Džebić i Lana Uglješić okitile su se srebrnim medaljama, a njihov kolega Boris Mršić broncom



Velik uspjeh ostvarili su učenici krčke Srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir« te učenice rapske Srednje škole Markantuna de Dominisa na 18. međunarodnom ugostiteljskom natjecanju »Biser mora« kojeg je ugostio Supetar na otoku Braču.


– Predanost i trud naših učenika nagrađeni su dvjema srebrnim te jednom brončanom medaljom – otkriva nam ponosna ravnateljica krčkog srednješkolskog centra Gordija Marijan.


Učenik Boris Mršić u konkurenciji kuhara koji su se ogledali u spravljanju rižota svojom je kulinarskom kreacijom osvojio broncu, dok su učenice Larisa Džebić i Lana Uglješić pristupile individualnom natjecanju konobara u kategoriji pripreme i posluživanja tartar bifteka, odnosno u posluživanju (dekantiranju) crvenog vina, te su obje nagrađene srebrnim medaljama.





Ravnateljica nije propustila čestitke i izraze zahvale uputiti i mentorima nagrađenih krčkih srednjoškolki i srednješkolca – Sandri Morožin i Saši Bešliću.


U Supetru su sudjelovale i učenice rapske srednje škole Luči Beg i Klara Deželjin. U juniorskom pojedinačnom natjecanju, među 16 natjecatelja i sa zadatkom izrade glavnoga jela od ribe u kojoj učenik mora u samo 45 minuta napraviti dva tanjura, Klara Deželjin iz 2. razreda smjera turističko-hotelijerski komercijalist, pod mentorstvom Dina Renića, osvojila je srebrnu medalju.


Učenica 3. razreda smjera turističko-hotelijerski komercijalist Luči Beg, pod mentorstvom Marina Borića, natjecala se u istoj kategoriji, ali s drugačijim zadatkom – priprema i posluživanje tatarskog bifteka te dekantiranje crnog vina za dvije osobe.



 


U ovoj zahtjevnoj disciplini i između čak 22 natjecatelja, Luči je osvojila prvo mjesto i sa sobom na Rab donosi zlatnu medalju.


Naravno, Luči je posluživala rapsko vino koje su im ljubazno ustupili OPG Ivan Staničić, OPG Petar Ribarić i OPG Miljenko Žigo.


Biser mora je međunarodno natjecanje kuhara, slastičara, konobara i barmena u juniorskim i seniorskim kategorijama. Natjecanje mladih ugostitelja održano je u u kompleksu Svpetrvs Resorta, a radi se o jednom od najvećih kuharskih natjecanja i gastro festivala u ovom dijelu Europe kojemu je Supetar domaćin od 2010. godine.


Ove je godine na festivalu sudjelovalo više dvije stotine natjecatelja, ali i na stotine drugih sudionika iz Albanije, Austrije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Francuske, Italije, Kanade, Malte, Mauricijusa, Nizozemske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, a stigao je i tim iz ukrajinskog Harkiva.